Tuesday, May 27, 2014

Sup Kentang & Brokoli Berkrim

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Selamat menyambut Israk & Mikraj... Selangor kerja seperti biasa... hari ni pun merupakan hari terakhir anak2 bersekolah & mulai esok anak2 dah mula bercuti selama 3 minggu.  Hmm.. lepas ni hari2 kena fikir apa nak masak untuk anak2 sebelum tinggalkan mereka kat rumah tu.  Kakak Dini ayahnya jemput dengan bas je.. kurang sikit kos.. lagipun hanya hubby je ambil cuti.. Cuti sekolah mula hari Rabu.. kalau hari Sabtu tu senanglah boleh balik semua.. MaDiHaA selalu sebut balik bila nak jemput anak kat asrama tu bukan apa.. sebab sekali jemput anak.. balik rumah mertua sekali.. maklum memang tak jauh dari rumah mertua MaDiHaA sekolah & asrama anak tu... hehe..

Oklah.. hari ni kongsi menu sihat pulak ye.. Dah lama juga tak makan yang ringan2 gini untuk dinner.  Kebetulan ada beli brokoli lebih sikit untuk hiasan pulut kuning baru2 ni.. so lebih2 tu MaDiHaA buat sup berkrim gini... anak2 semua suka.. & yang paling penting berkhasiat.  Bagi anak2 yang tak suka makan sayur sangat bagus sediakan sup begini sebab mereka tak sedar pun apa yang mereka makan itu sebenarnya sayur!

Jom semak resepi jom... ringkas saja.. versi lain sikit dari resepi yang ada sebelum ni rasanya.. buat ikut gerak hati je.. malas dah semak resepi dulu..



Sup Kentang & Brokoli Berkrim
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
2 biji kentang saiz sederhana ~ kopek kulit & potong dadu kasar2 ~ cuci bersih
1 biji brokoli ~ potong kecil2 & cuci bersih
1 biji bawang holland saiz sederhana ~ didadu
1 sudu besar tepong gandum
2 sudu besar mentega
1 liter air
1/2 tin susu cair
1 cawan air (tambahan)
1 kiub ayam
garam secukup rasa
1/2 sudu kecil serbuk oregano

Cara penyediaan
1. Panaskan periuk dengan 2 sudu besar mentega.  Tumiskan bawang holland hingga layu & wangi.  Masukkan tepong gandum & kacau rata.  Masukkan 1 liter air serta kentang dadu & brokoli. Biarkan mendidih sehingga kentang lembut. Padamkan api & tunggu ia suam sedikit.
2. Kisarkan rebusan tadi sehingga berkrim & tuang semula dalam periuk. Masukkan 1/2 tin susu cari, 1 cawan air, kiub ayam & didihkan sekali lagi.  Biarkan ia merenih sehingga dapat kepekatan yang dikehendaki. Jangan lupa perasakan dengan garam secukupnya (tak perlu byk sebab kiub ayam pun masin). Masukkan oregano & kacau rata.
3. Hidangkan sup ini dengan roti yang disapu mentega & dibakar atau boleh juga dihidangkan sup ini dengan garlic bread.

Selamat mencuba!

7 comments:

Liza said...

salam kak, biasa liza buat sup kentang tambah ayam je, idea yg menarik ni, nnt lain kali blh try tambah brokoli pulak...

huda said...

Nice post.. Jemput ke blog saya..
http://hudakassim.blogspot.com/

Fazleyatul Aini said...

sedapnya..............

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. cicah ngan garlic bread sedap nih..
tun pon pelik nape cuti stat hari rabu thn ni, biasa stat weekend.

LiNa_Pg said...

Hurm sedapnya cicah roti...hirup camtu pun sodap tu..berkhasiat plak tu

Bbwana adienia said...

best juga kalau sekali-sekala makan macam ni kan kak..

Kakizan Omar said...

emmm... lazatnya.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...