Thursday, February 5, 2015

Kek Tapai Ubi Kayu

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Lama betul tak baking.  Kejadian sebelum MC tempohari ni.. ada lebihan tapai ubi dalam peti sejuk tapi dah tak lalu nak makan macam tu je sebab tapainya dah agak masak sangat.  Dok google cari resepi kek... terjumpa resepi kek tapai ubi kayu ni kat blog Hazila.  Terus mencuba.  Kek ni sedap dimakan panas2. Bila dah sejuk kek sedikit padat.  Tapi anak dara MaDiHaA yang kecik tu tak habis2 dok puji sedapnya kek ibu buat.  hahahaa... pandai adik ambik hati ibu... sememangnya Alin tak memilih sangat bab2 makan ni.. tengoklah badannya pulak kan.. Jangan si abangnya tu... cerewet sikit bab makan..

Oklah.. kalau nak cuba bolehlah salin resepi ni.. pada peminat tapai ubi mungkin menyukainya.  Bak kata Hazila.. definisi sedap tu berbeza mengikut tekak masing2...  Tq pada empunya resepi dari Indonesian blog.. tp tak pasti siapa empunyanya sebab resepinya MaDiHaA ambil dari blog Hazila.  TQ Hazila sharing...


Kek Tapai Ubi Kayu
Resepi dari Indonesian blog
Sumber : Hazila

KEK TAPAI UBI KAYU Bahan bahan 300 gms tapai ubi kayu - buang bahagian tengah yg keras 50 ml susu pekat manis 5 biji telur 180 gms gula castor 1/4 sudu teh vanilla 150 ml melted butter 100 gms grated cheddar cheese 175 gms tepung naik sendiri Extra grated cheddar cheese for decorations Cara cara 1. Panaskan oven, sapukan butter pada tube pan. 2. Hancurkan tapai ubi kayu dan campurkan dengan susu pekat manis. ketepikan. 3. Pukul telur bersama sama gula dan vanilla hingga kembang dan kental. Masukkan melted butter dan gaul sekata. 4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan cheddar cheese dan gaul hingga sebati. 5. Tuangkan adunan ke dalam tube pan, taburkan grated cheddar cheese ke atasnya dan bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. 6. Sejukkan sebentar sebelum di potong, enak dinikmati semasa suam.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Bahan bahan

300 gms tapai ubi kayu - buang bahagian tengah yg keras

50 ml susu pekat manis

5 biji telur

180 gms gula castor

1/4 sudu teh vanilla

150 ml melted butter

100 gms grated cheddar cheese (MaDiHaA tak letak takde stok)

175 gms tepung naik sendiri

Extra grated cheddar cheese for decorations



 Cara cara

1. Panaskan oven, sapukan butter pada tube pan.

2. Hancurkan tapai ubi kayu dan campurkan dengan susu pekat manis. ketepikan.

3. Pukul telur bersama sama gula dan vanilla hingga kembang dan kental. Masukkan melted butter dan gaul sekata.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan cheddar cheese dan gaul hingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam tube pan, taburkan grated cheddar cheese ke atasnya dan bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. 6. Sejukkan sebentar sebelum di potong, enak dinikmati semasa suam.


KEK TAPAI UBI KAYU Bahan bahan 300 gms tapai ubi kayu - buang bahagian tengah yg keras 50 ml susu pekat manis 5 biji telur 180 gms gula castor 1/4 sudu teh vanilla 150 ml melted butter 100 gms grated cheddar cheese 175 gms tepung naik sendiri Extra grated cheddar cheese for decorations Cara cara 1. Panaskan oven, sapukan butter pada tube pan. 2. Hancurkan tapai ubi kayu dan campurkan dengan susu pekat manis. ketepikan. 3. Pukul telur bersama sama gula dan vanilla hingga kembang dan kental. Masukkan melted butter dan gaul sekata. 4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan cheddar cheese dan gaul hingga sebati. 5. Tuangkan adunan ke dalam tube pan, taburkan grated cheddar cheese ke atasnya dan bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. 6. Sejukkan sebentar sebelum di potong, enak dinikmati semasa suam.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
KEK TAPAI UBI KAYU Bahan bahan 300 gms tapai ubi kayu - buang bahagian tengah yg keras 50 ml susu pekat manis 5 biji telur 180 gms gula castor 1/4 sudu teh vanilla 150 ml melted butter 100 gms grated cheddar cheese 175 gms tepung naik sendiri Extra grated cheddar cheese for decorations Cara cara 1. Panaskan oven, sapukan butter pada tube pan. 2. Hancurkan tapai ubi kayu dan campurkan dengan susu pekat manis. ketepikan. 3. Pukul telur bersama sama gula dan vanilla hingga kembang dan kental. Masukkan melted butter dan gaul sekata. 4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan cheddar cheese dan gaul hingga sebati. 5. Tuangkan adunan ke dalam tube pan, taburkan grated cheddar cheese ke atasnya dan bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. 6. Sejukkan sebentar sebelum di potong, enak dinikmati semasa suam.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

3 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Nampak sedap tu Ratna.. penggemar tapai ubi kayu suka ni :)

Bbwana adienia said...

Menariknya..mesti sedap kek ni kan Kak sebab saya suka makan ubi kayu..

norhidana miswan said...

dana tak penah mkn kak, tp dana prefer mkn gitu je tapai ubi... tp ssh nk jumpa yg sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...