Thursday, February 19, 2015

Loh Mai Chi / Snow Ball

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Sempena perayaan Tahun Baru Cina hari ni MaDiHaA ambil kesempatan untuk ucapkan selamat tahun baru Cina buat semua teman2 berbangsa Cina. Hari ni pun MaDiHaA terpanggil untuk kongsikan satu resepi masyarakat Cina dengan kawan2.  Mungkin ada yang pernah melihatnya dan mungkin ada juga yang tak pernah melihat kuih ni kan.  Sebenarnya.. resepi ni dah lama MaDiHaA buat dan dah lama MaDiHaA kongsikan di Fotopages MaDiHaA beberapa tahun yang lalu.  Rasanya belum sempat lagi dikongsikan di blog ni.  Maaflah kalau tersilap.. nanti jadi siaran ulangan pulak.. hehe.. Tapi MaDiHaA dah semak nampak macam belum pernah kongsi di sini.

Kuih ni dulu2 MaDiHaA selalu nampak kawan2 ofis yang majoritinya Chinese bawa ke ofis. Biasanya mereka beli dari pasar pagi.  Teringin pula nak mencuba sebab nampak sedap sangat bila tau intinya diperbuat daripada kacang tanah.  Tapi nak cuba macam tak sampai hati dan rasa was-was pula. Jadi paling selamat bila dah teringin sangat tu kita cubalah buat sendiri.  Resepi ni MaDiHaA jumpa di Myresepi iaitu resepi sumbangan Che'Iza.  Terima kasih ye Che'Iza.. MaDiHaA minta izin kongsi resepi di blog MaDiHaA pula ye.


LOH MAI CHI a.k.a SNOW BALL 
Resepi : Che'Iza Myresepi
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 Kulit
1 cawan tepung pulut
½ cawan tepung beras (resepi asal 1 cawan)
½ sudu teh garam halus
½ cawan air biasa (tak sukat sebenarnya.. tuang agak2 ikut lembut doh yg dikehendaki)

Bahan2 Inti
½ cawan kacang tanah ~ goreng tanpa minyak/bakar hingga masak (buang kulit & kisar separuh halus)
3 ~ 4 sudu besar gula pasir ~ kisar halus (ikut manis yg anda suka)

Bahan Lain
½ cawan tepung beras ~ disangai/goreng tanpa minyak sebentar

Cara Menyediakan
1. Goreng ½ cawan tepung beras tadi (jangan sampai jadi kuning pula).
2. Untuk doh, campur tepung pulut, tepung beras & garam. Tuangkan air sikit demi sikit sambil diuli rata. JANGAN tuang air sekaligus takut terlembik pula. Dapatkan doh yg lembut spt doh membuat onde2. (Jika terlembik boleh tambah sedikit tepung pulut)
3. Jerang air dalam periuk.
4. Campurkan kacang tanah & gula halus & gaul rata.
5. Ambil sejemput doh (agak2 mcm nak buat onde2). Leperkan dan isikan 1 sudu kecil inti kacang tanah tadi lalu ditutup kemas. (Agak MENCABAR utk isi inti ni sebab kuih mudah berkecai kerana intinya berdebu gitu).
6. Rebus kuih dalam air yg mendidih sehingga timbul. Angkat kuih & golekkan di dalam tepung beras yg digoreng tadi. Sedia utk dimakan.

TIPS DARI MaDiHaA CARA MENGISI INTI KUIH: Pastikan semasa meleperkan doh jangan terlalu nipis. Leperkan doh buat seperti mangkuk. Jangan leperkan macam lempeng tu.. Masukkan inti dan tutup inti mulakan dari tepi sebelah kanan tekan doh seperti anda tekan kulit karipap (masa nak klim karipap tu). Tekan dari tepi dan seterusnya sampai tepi sebelah lagi.. kuih akan jadi bentuk lonjong.. lepas tu terus kepal2 kuih & jadikan bulat. JANGAN tutup inti cara punjut gitu sebab cara tersebut akan membuatkan ada udara terperangkap dlm kuih dan akan menyebabkan kuih anda pecah. JANGAN digentel guna tapak tangan alamat kuih anda akan berkecai sebab intinya yg relai & sensitif itu.. Itu saja tips cara mudah utk isi inti dlm kuih ni.. ;-)

SELAMAT MENCUBA

2 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Nampak mcm sedap tu madihah.. boleh dicuba ni ;)

Nooriah Abdullah said...

mcam kuih makmor jugak ni, boleh try nanti suatu hari yg rajin hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...