Friday, February 20, 2015

Kerutup Che Banding

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Masih mood bercuti hari ni kan.  Jadi entry hari ni ringkas2 sajalah ye.  Bagi idea untuk ibu2 kalau takde idea nak masak apa hari ni.. bolehlah cuba resepi ni.

Beberapa kali juga MaDiHaA masak lauk kerutup.  Tapi biasanya hanya menggunakan rempah beli yang dah siap pack.  Kali ni cuba rempah kerutup yang dikisar sendiri pula & hasilnya memang berbaloi.  Sedap sangat.

Terima kasih kak Sya untuk resepi ye. Mohon kongsi resepi ni di blog ye.  Resepi ni dah lama MaDiHaA cuba... gambar pun kurang kualitinya. Tak mengapalah.. yang penting resepi tu yang kita nak simpan kan.

 
KERUTUP CHE BANDING
Sumber : Sayasha FP


Bahan2
1 kg daging/1 ekor ayam sederhana ~ potong ikut suka (MaDiHa guna 2/3 dari sekor ayam.. 1/3 dah kena goreng LOL )
2 sudu besar kelapa parut * 
1 biji kelapa (santan 4 gelas iaitu 2 santan pekat dan 2 santan cair) (MaDiHa guna 200 ml santan kotak dan dilute dengan air menjadikan 4 cawan)
10 ulas bawang merah* ~ dihiris
4 ulas bawang putih * ~ dihiris
3 kuntum bunga cengkih *
3 biji buah pelaga *
10 biji lada hitam *
8 tangkai lada kering * ~ dikerat2
½ sudu teh jintan putih *
1 sudu teh jintan manis *
1 sudu besar ketumbar biji *
½ inci kulit kayu manis* (pastikan ketuk2 sikit bagi hancur dlm lesung supaya mudah halus masa blend sebab kayu manis agak keras)
1 batang serai* ~ hiris halus
½ inci lengkuas* (mayang halus)
¼ inci halia * ~ hiris (MaDiHa letak ½ inci)
2 keping asam keping (kecil)
Garam secukup rasa
Sedikit gula melaka
½ cawan minyak jagung

Cara Menyediakan
1. Satukan bahan2 bertanda * dan dicuci bersih & tos.
2. Panaskan minyak dah masukkan bahan-bahan yang bertanda * dalam kuali.
3. Goreng sampai kekuningan, tutup api dan biarkan dalam minyak & biarkan sejuk sebelum di blend bahan2 tersebut sehingga halus. (MaDiHa blend sekali dengan minyak & tambah sedikit air)
4. Gaulkan bahan kisar bersama daging/ayam dan perap sekejap sebelum di panaskan atas api sehingga nampak kering sambil dikacau2.
5. Masukkan santan, garam, asam dan gula melaka.
6. Masak sampai pekat & terbit minyak.
7. Rasakan apa yg kurang mengikut citarasa anda


Selamat mencuba!

1 comment:

TukangKebun said...

Belum pernah cuba lagi makan kerutup tapi suka makan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...