Monday, October 1, 2012

Kek Coklat Basah / One Bowl Chocolate Cake III


Assalamualaikum...

Rindu sangat nak update blog & blog walking seperti dulu2... Harap2 lepas ini aku ada lebih banyak waktu untuk bereksperimen di dapur & berbloging... September bulan yang agak sibuk bagi aku.. harap2 Oktober ni rutin ku tidaklah begitu sibuk. Hari Sabtu pun dah relax sikit tak perlu ke hulu ke hilir hantar Dini ke kelas tambahan. Sekarang hanya abang Haziq je yang masih banyak aktiviti penting kat sekolah.. exam akhir tahun di akhir bulan ini & konsert pun akan diadakan tak lama lagi... Kakak Dini dah relax sikit.. UPSR & PSRA pun dah berlalu... tapi Sabtu ni kami kena balik Pahang lagi sebab kakak Dini ada interview untuk kelayakan masuk sekolah agama kat sana...  harap2nya berjayalah..


Bila hari minggu tak kemana2.. adalah sikit masa untuk sediakan menu minum petang ni.. kesian kat anak2 dah lama ibunya tak buat kek.  Jumpa resepi ni di Totcupcakes lepas nampak kazenku Ida pos ke FB baru2 ni (intai dari email je.. FB nya tak buka pun hehe...). Tapi bila belek2 resepi bahan2nya macam pernah je buat tak lama dulu.. rupa2nya memang bahan2nya boleh dikatakan sama dengan kek dari Allrecipes yang ku pernah buat dah lama dulu (sebelum ada blog). Untuk kek ini nama kek dah ditukar ke BM & cara membuat juga diubah sedikit. Apa2pun terima kasih berkongsi resepi serta menulis dalam BM resepi ni.. senang sikit kawan2 nak faham. ^_^  Mintak izin ye copy & paste resepi kat sini pula.


Kek Coklat Basah
Sumber 1: Totcupcakes
Sumber 2: Allrecipes
Bahan - Bahannya

1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh  baking powder
1 sudu teh baking soda
1 1/2 gula kastor (resepi asal nak 2 cawan, jadi terpulang)
1 sudu teh garam

2 biji telur Gred A
1/2 cawan minyak
2 sudu teh vanilla
1 cawan susu (selalu saya guna susu segar)
1 cawan air panas

cara - caranya...

Panaskan oven pada suhu 177'c, letakkan kertas minyak pada bahagian bawah loyang, ketepikan..

Campurkan gula + tepung +serbuk koko+baking powder+baking soda+garam didalam mangkuk. Gunakan pemukul telur (egg whisk) untuk mengadun kesemua bahan sehingga bercampur semuanya. Tip dari rancangan Martha Bakes, kalau kalau kacau adunan kering menggunakan egg whisk nie tak perlu ayakkan tepung tu.... tapi terpulang.. :)

dalam mixer pukul telur sehingga pecah kuningnya dan masukkan susu, minyak, dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit. masukkan bahan kering dan kacau sehingga sebati. akhir sekali masukkan air panas, ketika ini adunan akan kelihatan cair, jangan takut.. ok jer tu.. 

tuangkan ke dalam loyang, bakar selama 40 minit - 50 minit, atau check dengan pisau samada masih melekat.. tolong yea.. oven kite semua lain2 kepanaskannyer.. kene check walaupun resepi bagi masa tertentu atau permukaan kek nampak masak.. mesti check ^_^

NOTA MaDiHaA: MaDiHaA guna loyang 8 inci bagi resepi kek ini & belah kek kepada 2 bahagian. Sapu ditengah2nya dengan Cream Cheese Frosting & kemudian dikeliling kek disapu dengan Chocolate Buttercream Frosting. Boleh rujuk SINI untuk resepinya.


Selamat mencuba!

20 comments:

Marsita yahya said...

Salam kenal...
emmm yummy kek ni...
http://my-mintroom.blogspot.com/

Gee® said...

Wow! sedapnyaaa....yummy!

Munnafendy said...

nyummy!!!

goodluck ye kakak dini :)

fiszah_pjo said...

aduh..terliur tengok kek akak ni

Amie said...

Sedap ni kek coklat basah Madiha.
September pun bulan sibuk bagi Amie, Madiha...

GK Arusuvai said...

sedapnya kek ni.....saya memang minat kek choc moist

JaSSNaNi said...

Waalaikumsalam kak.. windu akak gak.. lama tak nampak akak kat blog.. kat fb pun dah jarang2 timbul ye.. :) bizi akhir tahun ni.. ehehehe.. :) anyway.. semoga akak sihat2 selalu ye.. :)
sedapnye kek tu kak.. meleleh tengok.. ehehehe.. suka benor nani makan benda manis2 skrg.. uwaaaaaa...
>> kak dini nak masuk asrama ye.. sakinah ngan hakimi pun sibok dok suruh nani apply untuk sekolah vokasional.. hakimi next year form 1.. sakinah form 4.. dah nak idup berdikari diorang.. :) kita ni support je la apa yg anak suka kan.. :)

Mas said...

rindu kat akak...
meh sepotong kek tu...
mengancamnya tengok....

Norzie hany said...

Sedapnya Madiha...mmg fav akak ni.

Mamasya said...

Aslmkum Ratna. nampak moist kek choc ni....pasti sedap.bahan2nyapun mudah sukatan cwn...boleh masuk senarai akan dicuba.
good luck utk k.Dini....moga berjaya ke sek agama nanti.

ijayuji said...

Salam kak madiha! kaya dgn coklat kek akak niii ehehehe.. apa kabar kak? harap2 sihat ya insyaAllah! kita pun dah beberapa hari ni tak blogwalking sbb tensiii dgn masalah mengedit n blogger asyik error :D kalau dpt sepotong kecik ni kta boleh abiskan tp kalau sepotong besar mcm dlm gmbr nii mmg kita tak leh abiskan ehehe..

cikmanggis said...

Cm doakan agar kakak Dini berjaya dalam temuduga tu nanti..Insyallah.Apply sekolah Agama mana tu madiha?akak masa dulu-dulu memang teruja sangat bila anak sulung menduduki Upsr..kemudian yang kedua..ketiga..dan akhir sekali semuanya dah habis meninggalkan rumah..masuk sekolah asrama dan bermula lah era melawat anak-anak di asrama pada setiap hujung minggu...

sekarang hanya tinggal kenangan...semuanya dah besar panjang dan ada yang dah berkeluarga...akak doakan agar anak-anak madiha akan berjaya didalam pelajaran..Insyallah.

Kek coklat memang kegemaran kami anak beranak.jika kek biasa tu susah sikit nak menghabiskan sebiji...

mama sara nur said...

assalam k.madiha
lega kan bila upsr dan psra habis tp ank kedua pulak exam akhir tahun...insyaallah moga kakak Dini berjaya nanti masuk sekolah agama tu, ank bujang sy tu lebih pada akedemik dan minat rekaan ..tu yg abahnya kata baik sekolah biasa je, nk duk asrama pula susah sb dia bab makan tak sama mcm org lain hu hu susah sikit
sedapnya kek coklat tu,nanti bila rajin nak trylah ikut resepi ni he he

zila norazila said...

smoga berjaya ank akk tu dlm intview..
sedap tgk kek akk tu lah..zila pun dh lama rasanya x buat kek coklat.:)

dZana said...

aslmkum madiha.. tgok kek coklat ada cheese frosting..hisss.. terliur da..

hazila said...

Lamanya tak makan coklat cake. Buat kek lagiiiiiii la lama tak buat.

lovely said...

salam kenal dari saya ..
http://lovelyberryintheblog.blogspot.com/

Hawa said...

Salam Puan Madiha...boleh kongsi ngan sy anak Puan dapat panggilan temuduga di Sekolah mana kat Pahang? Macamana nak mintak? sempat tak lg buat permohonan? anak sy pon ada thn 6 sorang...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Puan Hawa

Kami mohon ke Sek. Men. Agama Al-Falah, Batu Talam, Raub. Untuk pengetahuan Puan Hawa.. tarikh permohonan dah berakhir pada 5 September yang lalu bagi kemasukan ting. 1 tahun 2013. Tapi saya kongsi juga cara2 memohonnya ye..

Pertama sekali Puan kena print borang permohonan dari laman web JAIP (http://jaip.pahang.gov.my) lepas tu lengkapkan borang & masukkan nama sekolah agama pilihan puan (negeri Pahang sahaja). Kena sertakan juga salinan surat beranak murid & kad pengenalan (jika ada), salinan kad pengenalan ibu bapa, salinan slip gaji ibu bapa... kesemuanya mestilah salinan yang telah disahkan. Selain tu.. kena sediakan juga 2 sampul surat beralamat sendiri ukuran A4 (lupa dah saiznya) & 24cm x 11cm bersetem RM2.00 & RM0.60 kemudian kesemua dokumen tu poskan ke JAIP. Lepas tu tunggulah mereka proses permohonan tu.. untuk info yang lebih detail & tepat.. boleh telefon dulu JAIP 09-4211111/09-4211112

Ilmira Alia Savitri said...

Sangat enak sekali keliatannya !! jadi ga sabar pengen coba di rumah !!

http://obatalamitradisional99.blogspot.com/2016/06/obat-tradisional-mastitis-pada-ibu-menyusi.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...