Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, October 24, 2012

Kek Keju Keledek Ungu / Purple Sweet Potato Cheese Cake



Assalamualaikum...

Pagi tadi waktu keluar dari rumah walaupun dah agak terlewat dari biasa, tetapi jalan agak lengang.  Nampaknya dah ramai warga kota yang dah meninggalkan bandaraya untuk pulang ke kampong masing2.  Mungkin warga kota yang masih bujang atau yang dah berkeluarga tapi anak2nya belum bersekolah yang dah mula pulang ke kampong.  Bagi kami yang anak2 dah sekolah ni... tak bolehlah nak cuti cepat sangat sebab hari ni mereka masih sekolah.. hehe.  

Raya haji tahun ini tentu ramai yang akan pulang ke kampong berbanding dengan tahun lepas sebab tahun ini raya haji jatuh pada hari Jumaat.  Jadi masih ada lagi 2 hari cuti extra Sabtu & Ahad.... maka bolehlah berlama2 sikit di kampung.  Berbanding tahun lepas raya haji jatuh hari Ahad... masa agak suntuk untuk beraya di kampung kemudian esoknya Isnin dah nak kena masuk kerja.  Kami tak berpeluang untuk balik awal ke kampong raya kali ni sebab masing2 nak berjimat-cermat penggunaan cuti tahunan sebab masih ada agenda lain yang lebih penting. Nak buat macamana kan... tahun ini memang penuh dengan dugaan. 

Kepada semua kawan2 yang masih sudi ke Dapur MaDiHaA... di sini MaDiHaA  ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut hari raya Aidiladha buat anda semua. Kepada yang punya rezeki yang lebih tu bolehlah menjalani ibadah korban. Bagi rakan taulan & saudara mara yang berada di Tanah Suci Mekah.. semoga urusan ibadah kalian semua di sana dipermudahkan & mendapat haji yang mabrur serta dapat pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat.. amin..


Jom hari ni kita menternak lemak! hehe... dah lama dah tak makan kek yang lemak berkrim ni... sesekali tu teringinlah pulak! Aikkk... kata healthy conscious?  Syakali syakali bak kata MamaFaMi takperlah kan.... haha...

Mertua bagi beberapa ketul keledek ungu masa balik kampong dulu... lama juga dia bertapa kat cerok dapur.  Sebelum keledek tu bertunas & jadi kebun keledek kat cerok dapur tu lebih baik ku rebuskan aje keledek tu & makan macam tu saja.  Manis & sedap isinya!  Ada lebihan lagi keledek rebus tu.. teringin pulak nak bereksperimen.  Cari2 resepi maka termenjadilah kek ini.  Resepi ni adalah adaptasi dari KTA Superstores... berlainan sungguh rasa kek keju kali ni... unik sekali.. tapi anak2 suka.. Sedap katanya!

Kek Keju Keledek Ungu
Adaptasi dari :  KTA Superstores


Bahan dasar kek
100 gm biskut digestive (boleh juga gunakan biskut oreo saja)
100 gm biskut oreo ~ buang krim baru timbang
50 gm butter ~ cairkan

Bahan kek
1 1/2 cawan isi keledek ungu yang direbus & dilecek halus (MaDiHaA kisar halus)
500 gm keju krim (suhu bilik)
3 biji telur A
3/4 cawan gula kastor
1 tspn esen vanila

Cara menyediakan:

1. Panaskan oven suhu 160C. 
2. Kisar biskut digestive & biskut oreo sehingga menjadi serbuk. Gaulkan dengan butter yang dicairkan.  Ratakan / tepek campuran biskut pada spring foam saiz 9 inci sehingga rata & padat. Bakar lebih kurang 10 minit.  Selepas 10 minit keluarkan dari oven & biarkan oven on.
3. Sementara itu sediakan cheesecake.  Satukan isi keledek yang dikisar halus, keju krim, gula, telur & esen vanila.  Pukul dengan mixer sehingga betul2 gebu & berkrim.  
3.  Tuangkan adunan ke atas spring foam tadi & bakar antara 50 minit - 1 jam (bergantung oven masing2). Sejukkan sebelum dihidangkan.



Selamat mencuba!


20 comments:

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak.. selamat pagi...
uwaaaa.. terSEDEY plak baca pasal balik raya tu.. huhuhu.. sabor sabor.. nani raya kat KL pun best kan.. nanti gi solat raya kat masjid ngan anak2.. lepas tu gi tengok korban.. kot2 dapat daging korban.. balik wat sup.. hmmmmm.. syiannyeee... >>nani ler<<< hehehe.. :P
kakkk.. lawanya kaler kek ni.. cheese dan ubi ungu lagi.. nampak potongan tu cam aiskrim pun ada..

mama sara nur said...

selamat hari raya aidiladha
kita blk esk petang sb taska masih buka he he tak apa janji pagi raya tu ada dan blh solat di masjid kan
tu la kan dptblk sb sabtu ahad cuti blhlah 3 hari di kg

cantik kaler kek purple ni...blh buat makan2 di hari raya nanti

Naz / Nadz COSK said...

Selamat hari raya aidiladha kak Madiha..

Suka keledek apa2 kaler pun. Bila dah jadi cheese cake ni lagi cantik warna keledek tu..huhuhuuu..nak sikit kak. Tak nak ternak banyak2 lemak kat badan ni.. Yg mmg dah ada ni pun tak yah ternak2 dia dah beranak2 dah ni kak oiiiiii....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..sedapnye kak!adik rasa cam nak tepek eskrim je atas kek akak ni.eh mula la gediks tgk kek lawa org len..huhu

GK Arusuvai said...

cantik warna ungu kek ini....nampak sungguh sedap!!

K.Nor said...

salam ratna, mintak izin... nak pinjam gambar qasidah .. tq :)

Marsita yahya said...

salam...nampak sedap...

Qhaifa Nur said...

dari keledek purple...mcm tak percaya saja...
terliur sungguh nih.........

ieda said...

aduhh kakakkkk
sedapp nyeee .. macam x caya lak kek purple nie kek keledek rupenya .. aduhh akak nie terbaik lahh

ps : akk kalau akak buat crepe durian tuu kan , saya nak order kak hhuhu .. siann kat saya

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Madiha..

Kak, naz jawab kat sini ye pertanyaan akak tu.. Krim mentega yg Naz guna tu, rahsia sebenarnya...sorii................... HA..HA...HAAAAA... hehehe... Tak delah kak Madiha.. naz gurau jer...Mana ada rahsia...

Krim mentega tu dah ada di blog Naz kak. Ni link nya: http://ovenkecil.blogspot.com/2011/07/krim-mentega-butter-cream.html

Krim mentega tu resepi kak Zati. Naz suka juga guna resepi tu sebab bila nak lepa dan ratakan pada kek, senang jer dibentuk. Tapi satu adunan dlm resepi tu banyak tau kak. naz kalau nk hias sebiji kek saiz 8" pun buat 1/2 adunan je selalunya. Tengok deco jugaklah. Dan satu lagi nasihat(ni dari kak Zati sendiri), kalau kita letak susu dlm adunan bc tu, lebihan bc yg tak habis digunakan tu, mesti disimpan dlm peti sejuk.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

C...antik tu..kaler purple

Qasey Honey said...

slm Kak Madihaa...

sgt mnarik utk mcuba resepi ni...cmne la yek rasanya tu...lain dr yg lain ni...suka tgk kaler purple kek ni...original kaler kan kak...bgus utk kesihatan...

rahel said...

Salam Kak Ratna...selamat hari raya aidiladha...
Sedapnyaa kek keju keledek...

tun_telani said...

assalamualaikum kak madihaa..... suka cheesecake! cantik pulak bila kaler ungu camni.
selamat pulang ke kampung gak, semoga selamat perjalanan.. selamat hari raya aidiladha jugak.

zila norazila said...

salamkak madihaa,
klu ank dh brskolah mmg payah kita nk amik cuti kan..knalah tunggu dia cuti sekali..salam aidiladha kak..
frstime tgk kek cheese camne..color orignal nampak cantik..klu ank2 suka mmg sedap tue:)

marinahunny said...

assalamualaikum kak madiha, maaf kak saya baru baca komen akak kat blog saya. sbnrnya tu salah satu blog trg saya. apapun terima kasih ye kak :)

Amie said...

Jom Madiha... kita pun nak ternak lemak juga he he hehh
Selamat menyambut aidil adha buat Madiha sekeluarga.

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Idh Adha utk Madiha sekeluarga. Keledek + cheese mmg nice!

lena said...

selamat pagi kak ratna, hope you have a wonderful Hari raya. Dekat ipoh sini, traffic pun tambah banyak for the past 2 days, even my chinese neighbour punya anak pun balik dari KL. Want to thank kak for that kayu keramat resepi, i like it very much and also thanks for letting me know that it's also nice to eat with sambal and curry. Very attractive purple cheesecake! have a good week!

farnas said...

salam akak....pergh....purple..meh sepinggan nak rasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...