Thursday, October 11, 2012

Sambal Sotong Kembang Berkacang & TQ FOLLOWER!



Assalamualaikum...

Alhamdulillah... dapat juga update blog hari ni.. rindu nak update blog macam dulu2.  Boleh dikatakan hari2 ada resepi baru.. kengkadang boleh update sehari sampai 2 kali..  Tapi apakan daya.. sekarang ni keadaan tak begitu mengizinkan...  Banyak perkara yang menjadi halangan bila ada komitmen lain yang perlu diutamakan.  


Baru2 ni en. hubby beli lagi sotong kembang.. sotong kembang biasanya hanya akan dimasak sambal tumis.  Dah bermacam gaya juga yang pernah ku masak.  Kali ni teringin nak cuba resepi yang dicampurkan dengan kacang tanah goreng yang dikisar kasar2.  Rasa2nya belum pernah lagi dicuba.  Godek2 resepi terjumpa di blog Azlita Masam Manis.. apalagi.. teruslah copy & print.  Kat rumah memang tak pandai nak memasak sambil refer resepi dari lappy... lebih selesa memasak & refer dari kertas... pasal tu kertas resepi berlambak2 kat dapur sampaikan en. hubby selalu merungut.. almari dapur penuh dengan resepi... kekekeke... Sampaikan pada satu hari tu.. en. hubby bawak balik beberapa "hard cover Abba file" yang baru dibelinya & serahkan pada aku.. katanya "cer masukkan resepi2 tu dalam fail ni.. senang sikit nak rujuk.." hehe.. Terima kasih abang... ;-)

Oklah bercerita pasal Sambal Sotong Kembang Berkacang ni.. resepi ni ada sikit kelainan dari resepi sambal tumis yang biasa kita masak.  Resepi ini tidak dimasukkan belacan & air asam jawa kerana sumber rasa masam telah diganti oleh tomato puri & bahan kisar pula ditambah dengan halia yang mana kita jarang gunakan halia bila masak sambal tumis.. Ok jom cuba!

Terima kasih pada Ita berkongsi resepi Pak Engku ni ye.. banyak resepi2 Pak Engku yang Ita dah kongsikan di blog beliau.. yang pernah ku cuba semuanya sedap2 belaka.  Ok Ita minta izin ye letak resepi di sini pula.. Pada kawan2 yang keluarga kecil.. boleh kurangkan kuantiti bahan sebab resepi ini agak banyak hasilnya.. 

Ok sebelum berkongsi resepi.. ucapan ribuan terima kasih dari MaDiHaA kepada semua follower yang sudi follow blog ini... hari ini 11 Oktober 2012.. genap follower Dari Dapur MaDiHaA mencecah ke angka 2000 orang.. alhamdulillah.. terima kasih tak terhingga kepada yang sudi follow & yang sudi link blog MaDiHaA ke blog kalian... juga terima kasih kepada semua yang sudi bertandang ke sini.. tak kira samada anda rajin meninggalkan komen maupun silent reader... kesudian anda amat2 MaDiHaA hargai...



 
SAMBAL SOTONG KEMBANG BERKACANG
Resepi: Pak Engku
Sumber : Masam Manis

Bahan2
1 kg sotong kembang

Bahan kisar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia (MaDiHaA letak 1 inci saja)
15 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar (MaDiHaA guna 20 biji)
 
3 camca besar puri tomato - ita gantikan dgn tomato buah yg dicincang (MaDiHaA pun sama guna 1 biji tomato ranum yg dicincang & tambah 2 sudu besar sos tomato)
2 camca besar sos cili
1 ketul gula Melaka (MaDiHaA guna 3/4 keping gula nisan saiz kecil)
2 biji bawang besar - hiris bulat
100 gm kacang tanah - disangai kisar kasar
100 ml air
300 ml minyak masak
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya

1. Sotong kembang dipotong 4 cm. Kemudian dicuci bersih. (MaDiHaA celurkan sekejap & buang airnya  & cuci bersih ~ MaDiHaA kurang suka dengan bau sotong kembang sebab tu dicelur kejap.. hee.. jadi terpulanglah pada anda samada nak celur atau tak..)
2. Panaskan minyak masak & tumiskan bahan kisar hingga naik bau & pecah minyak. 
3. Kemudian masukkan puri tomato dan sos cili. Masak lagi hingga kuah sedikit pekat. Masukkan gula melaka, garam dan air biar kuah didih dan gula larut. Rasa kan garam nyer. Masukkan sotong dan biar hingga kuah sedikit pekat dan sotong masak.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacang. Kacau seketika & siap untuk dihidangkan.

p/s: sambal ini sesuai dimakan dengan nasi lemak, nasi putih atau lontong.


Selamat mencuba!

20 comments:

Rohah said...

sedapnya kak, tetiba teringat kat nasi impit pulak..

AZLITA AZIZ said...

salam Kak Madiha

huhu terliur pagi-pagi singah sini

Resepi Pak Engku ni sukatan nya memang banyak, agaknya Pak Engku bagi sukatan catering kot!
Ita kalau buat pun ita ajust2 bahan2 sebab masak tuk 3 beranak aje..

tapi nampak sedapnya sambal sotong tu..dah menari2 dah anak tekak ita ni..


Kak Rose said...

Salam Madiha,
sedapnya...kak rose ni x pernah pandai nak masak sotong kembang ni... nnti leh cuba resepi ni pulak.

tahniah, dah beribu follower tu.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak ratna..sedapnye mkn ngan nasi lemak ni.suka sgt.

kak ratna, betul tak dulu kat fotopages asalnya MADIHA je? masa dulu takda blog selalu skodeng sana. mama pada dini, haziq? ke tu milik orang lain?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Miza..

memang sedap mkn dengan nasi lemak sambal ni..

betul FP tu milik akak juga selain blog ini.. dulu kat fotopages akak gunakan MaDiHa saja sebelum kelahiran anak akak no. 3 Alin.. DiHa tu kata singkatan untuk nama anak2 akan... Di = Dini, Ha = Haziq. Lepas kehadiran Alin akak tambah huruf 'A' di belakang MaDiHa jadi MaDiHaA... A = Alin... begitulah makna singkatan padan nama MaDiHaA iaitu mama Dini, Haziq & Alin... ;-) sekarang FP akak masih aktif... sila2lah ke sana kalau nak tengok gambar aktiviti keluarga akak ye Miza... TQ..

faa.rosli said...

sedapnya....lapar tgk ni.....

wati said...

salam kak...

nampak sedap sotong tu...

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak...
harus cuba resepi akak ni.. lepas tu rebus kangkung.. tuang atas sayur kangkung tu.. perghhhhhhhhhh.. dah jadi sotong kangkung kan.. :) sedap la kak.. nani tengok pun dah kecur ni... nak test gak.. nanti beli sotong kembang and kacang tanah.. lepas tu leh cuba wat..

Lya Colours said...

ramainya peminat akak sampai 2k hihi
saya lebih suka sotong kering tu buat sambal. nyam2

Qhaifa Nur said...

tahniah ramai follower....

selalu masak sambal aja...sesakali dpt buat sambal berkacang sedap juga nih....makan dgn nasi impit aduh terliur nih he..he..

mama sara nur said...

biasa la kan ujung2 thn kebuzian melanda he he
skali sekala update dpt jg hilangkan rindu pada k. madiha

sotong ,udang sy x makan tp itulah feberet en suami he he nanti blhlah try resepi ni mesti en suami suka

Qasey Honey said...

slm Kak Madihaa...

sedapnya tgk lauk sotong tu...masak jenis bersambal ni...mmg pembuka selera QH...suka sgt ade pedas2...

Qh pon dh jarang dh nk update n3...xmcm dlu2 hari2 mesti muncul dgn resepi mcm2...

TAHNIAH kak follower akak dh mencecah ke angka tersebut...QH harap blog QH pon akan mengikuti jejak mcm blog akak ni...hehe

zila norazila said...

salam syg kak madihaa,
thniah jgk dr zila dh mencecah 2k kan..sotong masak mcmnie mmg sedap kak..klu area jb byk jgk gerai yg jual sotong camnie mkn dgn nasi impit..tp zila x pernah msk style mcmne..nnt nk cuba jgk :)

izahdaut said...

tahniah kakk.. wahh ramainya follower semoga blog akak terus happening..

saya tak pandai makan sotong ni.. hehehe

Kak Nik Ja said...

salam madiha...tahniah...memang patut follow madiha, kalau tak rugi looor...menu sedap2 kat sini
akak suka makan sotong kembang tapi nak memasak tu kekadang mengambil masa yang akak lame coz sotung tu keras...tapi sedaplah..buat sambal emmmmmemmm!

EmbunRosaliza said...

Assalam madiha, akk ni selalu mkn yg beli je sambal sotong tak pernah buat, kalo mkn sorang tak best pulak, yg lain kat rumah ni x mkn huhu, sedap tertelan air liur tgk sambal

rahel said...

Wah..wah...sedapnya sambal sotong...bole mkn nasi byk tau..

Noriz Cakes Cookies. said...

salam klong madiha..heheh...sedapnya sambal sotong nie..lawan dgn nasi lemak panas2 mesti terangkat...

Nasuha said...

wow. menarik..

BoB said...

hye kak! follow sbb tgk akk msak sedap2, t'liuq i! ... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...