Friday, October 12, 2012

Tumpi/ Rempeyek Kacang Dal


Assalamualaikum...

Sebelum puasa dulu aku pernah berjanji nak berkongsi resepi kerepek yang sangat terkenal dari kalangan masyarakat Jawa yang dikenali sebagai Tumpi / Rempeyek ni.  Waktu tu ma datang bertandang ke rumah ku.. dan ma sempat buat tumpi kacang dal kesukaan kami suami isteri.  Masa buat tu ma yang bancuh tepongnya & aku tengok2 & ingat2 dalam kepala je bahan2 utamanya tu.  Cadangnya nak cuba juga buat sendiri kemudian bolehlah share resepinya.. tapi nampaknya janji tinggal janji aje.. Pulak masa tu kami sekeluarga ditimpa musibah.  Memang takde mood langsung nak prepare persiapan raya puasa masa tu. Oleh kerana raya haji pun dah tak lama lagi.. aku pun rajinkan diri mencuba sendiri kali ni. Yelah.. selalu tu asyik dok pulun yang kawan buat je (yang MaDiHaA tolong jualkan tu). Now kita cuba2 belajar buat sendiri pulak ye.  Mana tau kalau2 ada yang rajin nak cuba2 buat sendiri.. bolehlah cuba ye.. Boleh juga dihidang masa raya haji nanti.. Tapi kali ni MaDiHaA gunakan resepi dari Norziehany seperti di bawah untuk percubaan kali ni ye.. 


MaDiHaA tak pasti apa perbezaannya resepi tumpi dan rempeyek.  Cuma yang MaDiHaA tau.. kalau rempeyek tu.. biasanya ada kacang tanah & bilis & bentuknya bulat2 kerana digoreng menggunakan acuan khas.  Manakala tumpi pula diperbuat dari kacang dal atau kacang hijau & cara menggoreng hanya dengan cara menuangkan sesenduk bancuhan di tepi kuali & bentuknya jadi seperti yang MaDiHaA buat nilah.. Tapi kalau info ni tak betul tolonglah perbetulkan ye.. sebab MaDiHaA bukan asal dari orang Jawa jadi memang tak tau sangat apa perbezaannya yang sebenar antara dua resepi tu.. Pernah sekali dulu semasa MaDiHaA mula2 jual rempeyek MaDiHaA di tegur oleh cik Anon kerana menggunakan nama TEMPEYEK.. hehehe..  bukan sengaja nak gunakan nama tu.. tapi sebenarnya sejak dari dulu masa mula2 masuk Felda MaDiHaA dengar jiran2 kat Felda dok panggil nama Tempeyek jadi sampai sekaranglah MaDiHaA dah sebati dengan nama tu.. heheeee.. Tak tau pula ada makna lain dari sebutan tu dan tak bermaksud pun nak memandai2 gunakan nama tu.  Jadi pada cik Anon tu.. harap dimaafkahlah ye atas kesilapan tu... heheeee...

Pada Norziehany.. MaDiHaA ucapkan terima kasih banyak untuk resepi ni ye.. mohon dikongsikan pula dalam blog MaDiHaA untuk rujukan sendiri & rujukan kawan2 yang teringin nak mencuba.. tapi kalau rasa2 malas nak buat sendiri.. bolehlah order saja dengan MaDiHaA ye... hehe.. sempat lagi nak bisnes! Tapi yang MaDiHaA jual bukan hasil tangan sendiri ye... semua tu dibuat oleh kawan... MaDiHaA sekadar mengedarkan saja...


Tumpi / Rempeyek Kacang Dal
Resepi:Norziehany
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-bahannya:-
500gm tepung beras (tips dari kawan MaDiHaA katanya gunakan tepong beras cap gajah 3 ekor tu.. itu paling elok digunakan.. sebab dia sendiri kalau takde stok tepong beras cap gajah 3 ekor tu... dia takkan buat rempeyek!)
5 Cawan santan
2 biji telur
400 gm kacang dal- direndam semalaman atau hingga nampak kembang
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
 
Bahan Kisar/ Tumbuk
250 gm ikan bilis (MaDiHaA ganti dengan segengam besar udang kering)
2 sb Ketumbar biji
2 sb  Jintan manis biji
2 sb Jintan putih biji
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

 
Cara membuatnya:-

1. Campurkan bahan yang telah di kisar/tumbuk ke dalam tepung beras & kacau sedikit.
2. Masukan santan ,telur, garam dan kacau sehingga tidak bergentel. Biarkan bancuhan secukup rasa. Masukkan kacang dal & kacau rata.
3. Panaskan minyak kedalam kuali dan serakkan (tuangkan sesenduk) adunan yang telah di isi kacang dal ditepi kuali. (sambil2 tu.. simbah2 sedikit minyak panas pada tumpi yang melekat pada tepi kuali supaya ia cepat kering & tanggal.  Bila tumpi dah tertanggal dari tepi kuali... sambunglah goreng lagi sehingga kuning keemasan & cukup garing.  Angkat & toskan.)
4. Bila telah siap simpan tumpi/rempeyek di dalam bekas kedap udara.  

Nota: tulisan warna biru ialah apa yang MaDiHaA tambah.


Selamat mencuba!

18 comments:

ibh_sue said...

Asslmkum..
Tumpe @ tempeyek kacang dal anatara paberet sue jg ni... Kalau mengadap tak sedo habis sebalang..hehehhe

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
tumpi ni sentiasa ada kalau kat rumah2 time raya.. kalau buat tumpi ni plak, bukan leh sikit2.. sekali sampai bekas besarrr punyaaa... mmg syok jadi kudapan.. satu2 amik, tak sedor dok ngunyah je.. :) nani suka tumpi gak.. tapi kalau ada rempeyek, nani prefer rempeyek dari tumpi.. :) hmmmm

norzila said...

salam kenalan, kak madiha dapnya...lama xmkn mak wat ni..dulu kecik suka tolong.bila dia kuar dr acuan tuh syok jer...kcg dal dap..

norhidana said...

perkh... feveret ni kak, tp nk bt sndiri mmg ke laut lah kak... ahak2 nk balik kg raya haji nih nk suh mak bt kan...hheheheh pndai kan

Mrs Lurve said...

sy suka sgt2 nie kak...hubby pun suka, tq sudi share resepi nie

Norzie hany said...

Assalam Madiha.
Terima kasih juga kerana sudi mencuba resepi tu.Dulu2 saya pun sama Madihaa...panggil Tempeyek.

Amie said...

Amie suka sangat makan rempeyek kacang gini Madiha... bonda selalu buat, tapi kita tak reti buat...hadeeehhhh kepingin!

Bicara Kak Noor said...

akak pun nak share resepi ni anak2 akak suka nk try jugak suatu hari thanks Madiha

Aliza said...

adoi. ni mmg feberet saya :)

re: alhamdulillah saya sekeluarga sihat2 aje... saya tgk anak2 akak pun dah besar2 esp alin tu... cepatnyer masa berlalu....

Qasey Honey said...

slm Kak Madihaa syggg...

harus buat sdri ni nti...nmpk rangup..mesti krupp krapp ni kalau mkn..pyh nk benti ni kalau dh stat mkn..hb QH suka mkn dgn nasi...nk simpan resepi dlu yer kak...tq

m.u.l.a.n said...

sukaaa makan ni.. pandai nya sis yg manis ni buat...!!!

mama sara nur said...

sy lebih suka yg ni sb kacang dal berbanding tempeyek kacang tanah he he sedap kunyah2
teringin gak nk wat sendiri ni tp entahlah bila

wati said...



skrg dh bole jual hasil air tangan sndiri ni kak...

Hazlina Lina said...

Nak tanya,tak perlu masukkan air ke? Nak buat ni,tak sabar rasanya

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Hazlina Lina : tak perlu air sebab dah gunakan santan tu..

Hilda Raffali said...

Salam perkenalan,
Malam tadi dah rendam kacang hijau. Saya ingat nak cuba resipi Puan nilah.
Terima kasih.

Suhaily ahmad juffri said...

Sedapnya, saya lebih suk tumpi

Secangkir Madu.. said...

Selamat bermalam minggu..my fberet ni..saya share resepinye yer..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...