Wednesday, February 20, 2013

Ayam Sambal Siam



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Agak terlewat update hari ni sebab ada kerja yang perlu dibereskan.  Tapi takpe sekurang-kurangnya masih sempat update satu lagi resepi yang sedap.  Masih lagi resepi yang di'korek' dari dapur CT Zaliedana yang tersangatlah rajin itu.. hari2 masak lauk sedap2 untuk suami & anak2 tersayang.  Sangat2 tabik dengan CT sebab walaupun ketika beliau dalam pantang.. masih juga masuk dapur macam biasa memasak lauk-pauk istimewa untuk keluarga siap sekali dengan kuih minum petang pula tu.  Tak tahu bilakah waktu untuknya merehatkan diri.. yelah.. nama pun dalam pantang.. semua nak kena pantang tak boleh itu & tak boleh ini. .. hehe.. tambahan pula..  nak uruskan baby lagi, uruskan anak2 yang lain lagi, uruskan diri sendiri lagi.. hehehe... Kalau MaDiHaA sendiri.. belum tentu mampu lakukan sendiri semua perkara.  Dalam pantang bagi MaDiHaA adalah hari untuk berehat & menguruskan diri sendiri & juga baby.  Rasanya.. inilah masanya untuk MaDiHaA dimanjakan suami.. hehehe.. yelah kan.. bila lagi nak merasa dpt berehat, bersantai macam tu.. jadi bila ada peluang... dapatlah kita rest cukup2.  Rest bukan beerti boleh baring je sepanjang masa... Banyak benda yang perlu dibuat juga.. terutama bab2 penjagaan diri supaya badan & dalaman kita pulih dengan sempurna .. Hishh.. tiba2 macam rindu pulak nak beranak kecik lagi.. hahahaha... aduhaiii.. macam dah tak mampu je.. cukup2lah tu.. umur pun dah banyak.. hee..



Dah jauh pula melalut kan..  kalau nak tau.. anak dara MaDiHaA yang kecik tu (4 tahun) boleh dikatakan setiap hari mintak adik!  Boleh pula tu dia kata.. "ibu kawinlah dengan ayah.. adik nak baby (adik)...." hahahaaa... entah dari mana dia belajar boleh cakap macam tu.. tapi kami tau istilah kawin yang dia maksudkan tu ialah kawin yang nak kena bersanding tu.. hehe.. Dia memang suka sangat dengan baby.. Kat rumah pengasuh ada juga seorang baby yang pengasuh jaga.. sebelum balik memang wajib dia bersalam (dia yang cium tangan baby tu) & cium2 pipi baby tu dulu.. sayang sangat dia dengan baby.  Dia pula memang bukan jenis kasar kalau dengan baby ni.. tak kiralah anak sapa pun.. penyayang sangat orangnya..  agaknya sebab tulah dia teringin nak ada adik sendiri kot.. hee..

Oklah tutup kisah baby... meh MaDiHaA kongsi resepi Ayam Sambal Siam yang sedap ni pula ye... Resepi yang CT Zaliedana kongsikan di blog bila ramai yang minta resepi bila ternampak dia update di facebookCT menggunakan ikan untuk resepi ini tapi MaDiHaA ikut resepi asal iaitu menggunakan ayam sebab dah agak lama tak masak ayam.  Bolehlah kawan2 cuba pula ye.. insyaAllah sedap! Terima kasih CT & Iza Akma yang berkongsi resepi. 


Ayam Sambal Siam
Sumber resepi : 
Iza Akma, CT Zaliedana & MaDiHaA

Bahan2:-
500 gm ayam, dilumur garam, serbuk kunyit, lada itam & tepung jagung
150ml Santan Pekat
Minyak Masak
2 biji  Limau kasturi ~ ambil airnya (MaDiHaa guna 1/2 biji limau nipis)
Garam Gula secukup rasa

Bahan Kisar
20 Tangkai cili Kering
6 Biji Bawang Merah
2cm Kunyit Hidup
2cm Halia
3cm Belacan yg dibakar

Bahan Hiris Halus
Daun Limau Purut (MaDiHaA tak hiris..)
2batang Serai(Aku Ketuk ajer)
3Cm Lengkuas(Aku kisar jer) (MaDiHA ketuk je)

Bahan Hiasan
Daun limau purut yg dihiris halus (tak letak.. seteru en. husband.. hehe..)
2Ulas Bawang Putih Hiris nipis n goreng garing
4Biji Bawang Merah Hiris nipis n goreng garing

Caranya:-
Goreng ayam yg siap dilumur tadi hingga garing, Letak di dalam pinggan yg sesuai & ketepikan..
Buang lebihan minyak masak & tinggalkan sedikit sahaja untuk masak kuah.
Panaskan minyak masak, tumiskan bahan kisar, masukkan serai n lengkuas goreng lagi sehingga garing & naik bau,
Masukkan santan & daun limau yg dihiris, tambah sedikit air, biar mendidih, perasakan dengan garam, gula  & juga jus limau nipis..
Tuang kuah yg siap dimasak keatas ayam yg digoreng tadi.
Goreng garing bawang merah n putih, taburkan diatas ayam tadi bersama2 dgn daun limau yg dihiris halus..
Siap utk dihidangkan..

Selamat mencuba n mnjamu selera..

16 comments:

zana fahmi said...

Kelakar la anak bongsu awak tu Madiha...boleh suruh kawin plak. Kalau ayah dia salah faham, suruh kawin lagi satu tu...hehe.

Ni mcm masak rendang je resipinya? mesti sedap ni, anak bujang akak suka yg berbaur rendang.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Kak Zana: hahaha.. kalau kawin lagi satu.. itu dah kes berat.. hihi..

pasal resepi ni nak kata mcm rendang lain sikit kot.. sbb ada pengunaan belacan tu.. yg pasti mmg sedaplah kak.

hazila said...

Madiha pun rajin, selalu ada resepi yang menarik dan sedap. Aduhaiiii bila nak jadi rajin ni...

Gee® said...

Sedapnya buat lauk tengahari ni... aduh! terasa lapar perut....

Ayu said...

Assalam ratna..hahha the same exact sentence si Marysa akan cakap dengan akak..suruh kahwin dengan ayah sebab dia nak adik lagi..hahaha..
budak2 nikan..memnag kalau dia orang bercakp they meant differnet thing tapi ayat disusun meant differnet ..hahahaha..ayam sambal siam nampak sedap..akak dulu pernah masak daging masak siam, tapi tu ada rasa2 macam asam pedas kering2 gitu...:)

Zaliedana said...

Assalam akak,adeiii kak jgn puji lbh2 kak,nti bertambah kmbng sy yg mmg dah sedia kembang nih kak..Hehheeh Nk wat camner kak,klo sy xmsk,sapa lak nk msk kan,mak sy bknnya larat sgt,klo nk hubby belikan mmg xsmpt,sbb time blk lunch dia nk g ambk ank kat tadika lagi,pastu blk umh terus mkn n nk msk kja semula,huhu..gpon rsa cam dah jadi kebiasaan lak msk cam besa,klo org lain yg msk rsa cam xpuas lak,huhu..akk tau x,ank2 sy pon pandai tau bila mkn kuih karipap yg sy beli,trus diorang tnya,nih sapa buat ni,bila kta ummi bli,trus diorang kta nk ummi yg msk,huhu..Cekodok yg tok depa gorengkan pon diorang tnya sapa yg msk,hihi mcm2 kan ank2..
Time utk rilex tuh mmg da juga kak,pas siap msk mmg rilex jerk,hehe..
tq kak sudi try rcp yg sy sharekan..

Pssttt pasnih kna bgi adik kat alin ler,sian dia,ala akk muda lagi ape..

Qhaifa Nur said...

fahaman afnan 5 thn..kalau tak kawen tak bole dapat baby kan mama..mama..

mengeletek perut dan tekak tengok sambal ayam siam ni...sedapnya

may agumo said...

salam kak..
sedapnya akak masak.. kalau dpt lauk sebegini.. may xpandang lauk2 lain dah.. hehe..

Mat Gebu said...

Entri akak ni kan betul2 bikin kecur air liur......grrrr....

mama sara nur said...

assalam k.madiha
he heee anak2 skrg kan pandailah kan
ank dara sy tu Sara pula katanya mama dan abah dah kawen( sb ada gambar kawen duk gantung kat dinding tu kan) jadi tak boleh kawen lagi he heee
sedaplah nampak masakan ayam ni
emmmmmm tgh lapo ni..

Hafizah Mohamad said...

salam kak...sedapnya kak...ni kalau makan nasik panas2..perghhh...terangkat ni kak...sedapnyer...

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
Mana tahu ada rezeki Tuhan nak bagi lagi Madiha... yang penting tubuh badan sihat, bebas dari penyakit.... lepas tu bolehlah rehatkan diri, berpantang he he ehh... Amie pun sangat kagum dengan CT, rajin turun ke dapur. Ingat lagi pesan bonda, boleh buat kerja dalam pantang tapi berpada-pada, dan jangan lupa pakai bengkung...
Sedap nampak ayam sambal Siam tu Madiha.

rahel said...

Sedapmnampak ayam sambal siam tu Kak Ratna....

Rohah said...

teringin baby lagi erkk kak..teringin jugak!!..hehhehhh...
wah,kuah berselaput kat ayam ni yg best ni..

Liza said...

fuhh, nak adik lg, sama la dgn anak liza yg kecik ni...senang je diaorg mintak kan...hihii kelako budak2 ni
mmg nmpk best ayam tu, kuah pun pekat je..

GK Arusuvai said...

nampak sedap je ayam sambal siam....love the colour

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...