Tuesday, September 23, 2014

Rich Double Chocolate Brownies



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Lama sangat rasanya tak baking.  Last baking buat cheese brownies bawak balik Raub masa cuti Merdeka lepas. Balik tu pun ada dua sebab juga.. pertama sebab nak ikut hantar pengantin sepupu suami kat Jerantut & kedua sebab nak celebrate birthday kakak Dini... kebetulan suami pun cuti.. jadi bolehlah balik.  Itupun lewat seminggu dari tarikh hari lahir dia.. Nak buat macamana kan.. bila duduk berjauhan tu memang tak bolehlah nak ikut tarikh ngam2.  Ibu pun tak sempat nak buat kek berdeko sebab memang takde masa.  Sehari sebelum tu pun sibuk menyiapkan order.  Nasib baik sempat jugak bakar brownies seloyang untuk sambut hari lahir anak. Pastu bawak kakak Dini makan2 sekali dengan mertua & adik2 ipar layan seafood kat restoren Simpang Kallang, Raub.  Best jugak masakan kat situ.. tp biasalah kat Raub bab2 seafood memang mahal ler.. hehe..

Buat brownies ni pun khas untuk kakak Dini juga baru ni balik bercuti minggu lepas sebab nak bawak balik asrama katanya.  Kalau semata2 untuk tekak ibu sekarang ni dah tak berapa sangat.  Dah tak macam dulu mungkin faktor usia agaknya.  Lagipun kalau buat tak best sebab takde geng nak makan sama2.  Harapkan en. suami dia bukan suka sangat benda manis2 macam ni.  Jadi sekarang ni.. baking bila perlu je.. ada geng atau ada tamu baru kita baking..

Oklah untuk resepi brownies kali ni MaDiHaA ambil dari blog kak Ayu Singapore.  Terjumpa resepi brownies yang mudah & bahan2 pun simple... so.. kita cubalah yg ni.  Mana2 bahan yang takde tu.. kita ganti jelah dengan apa yang ada kat rumah.  Terima kasih kak Ayu untuk resepi ni.  Resepi asal dari Recipezaar.com.

 
RICH DOUBLE CHOCOLATE BROWNIES
Resepi asal : Recipezaar.com
Sumber : Kak Ayu

Ingredients:-
237g melted butter -(237g mentega cair)
1 1/4 cups white sugar-I used 1 cup also quite sweet already so please adjust ya.)-(11/4 cawan gula- saya gunakan 1 cawan saja itu pun dah manis-so please adjust ya. MaDiHaA letak 3/4 cawan je)
1/2 cup brown sugar-(1/2 cawan gula brown)
3/4 cup quality cocoa powder-(3/4 cawan serbuk koko)
2 eggs-(2 telur)
1 tsp vanilla -(1 sudu kecil vanilla)
1/2 tsp salt-(1/2 sudu kecil garam)
1 1/4 cups flour-(1 1/4cawan tepung)
1/2 tsp baking powder-(1/2 sudu kecil baking powder)
1 cup semi sweet chocolate chips-(1 cawan chocolate chips)
1/2 cup chopped pecans-I didnt add this-(1/2 cawan kacang pikan-saya tak letak ni. MaDiHaA letak almond cincang + kuaci labu)

Method:-
Preheat oven to 175C. Grease 9x9 inch cake pan. Other sized cake pan can be substituted, but a larger pan will result in thinner brownies, so reduce the heat to 160C.
Melt butter in a medium saucepan. Stir in sugars, coca powder, eggs and vanilla. Once fully incorporated, add salt, flour and baking powder. Mix. Last add chocolate chips and nuts(if desired).
Bake for about 25-30 minutes, or until a knife inserted into centre comes out almost clean. Top should be crusty and sides should be separated from the pan.-(Panaskan oven hingga ke 175C. Sapukan mentega ke loyang 9x9 inci.Kalau lingin menggunakan oyang bersize besar ia akan menghasilkan brownies yang nipis, jadi turunkan suhu ke160C.
Cairkan mentega didalam periuk. Angkat.  Kacau dan masukkan gula, gula brown, serbuk koko, telur dan vanilla. Bila sudah sebati, masukkan garam, tepung dan baking powder. Kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang(kalau nak letak). Bakar selama 25-30 minit atau bila masukkan lidi ia hampir bersih. Atas seharusnya garing sikit dan tepi seharusnya longka dari loyang)


Nota MaDiHaA : Tulisan hitam resepi asal. Tulisan merah edit dari kak Ayu & tulisan pink yang MaDiHaA adjust.

Selamat mencuba!


3 comments:

Gee® said...

Nyum...nyum... nak ckit!

Ayu said...

Assalam ratna..anjat gegerl...
brownies ni..was terlalu manis untuk akak dulu..mungkin juga sebab guna chocolate chips yang dah manis bercampur dengan sukatan gula yang banyak...nasib baik ratna adjust sukatannya tu..harap2 kenalah dengan selera ratna eh selera kakak dini ya..terimakasih sudi mencuba..:)

Rijwan Putra Ihwan said...

Keliatannya sangat enak sekali , jadi tidak sabar untuk menyobanya !!

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Tuberkulosis

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Liver

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Perut Kembung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...