Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, August 24, 2010

Muffin Epal



Hah.. ni satu lagi kuih ala2 nak buat jemput2.. cuma cara memasak je lain sikit.. cara membancuh tu mmg sebijik mcm nak buat jemput2.. hehehe... Nilah dia.. muffin epal permintaan anak yg sedang berpuasa. Layanlah jugak walaupun kurang rajin nak membaking skrg nih.. tapi disebabkan nak latih anak berpuasa.. rajin2kan jugak buat sebab anak2 pun ada keinginan macam kita jugak..

Resepi asal sebenarnya resepi muffin kiwi yang aku ambil dari blog MamaFaMi yang beliau ambil dari All Recipes dot com.. Walaupun buah kiwi dok ada tergolek2 2 biji dlam peti ais tu.. ibunya kena mengalah sebab anak mintak muffin epal.. nasib epal hijau pun ada lagi 2 biji lebihan buat acar epal tempohari.. Sedap muffin ni makan panas2.. sebenarnya aku buat muffin ni dah pukul 10.30 mlm... godek2 kejap je dah pun siap.. ala2 jemput2 ler katakan..hehe so.. bila masak aje.. terus ler boleh dimakan.. nak buat sebelum berbuka memang tak sempat lor... TQ Tim Fink & MamaFaMi untuk resepinya yer.. mmg sedap.. maaf sbb ada tambah/tukar sikit bahan dlm muffin nih..

Source : Tim Fink of AllRecipes dot Com
Copy dari mamafami fp

Ingredients :

1 cup all-purpose flour
1/2 cup sugar
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder (MaDiHaA tambah)
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground allspice (tak letak)
Dash salt
1 egg
1/2 cup milk
2 tablespoons butter or margarine, melted
2 kiwifruit, peeled and chopped (tukar ke 2 biji epal hijau)
1/2 cup raisins (tak letak)

Method :

1. In a bowl, combine the dry ingredients.
2. In another bowl, beat the egg, milk and butter. Stir into dry ingredients just until moistened.
3. Fold in kiwi and raisins.
4. Fill paper-lined muffin cups three-fourths full.
5. Bake at 425 degrees F for 15-18 minutes or until a toothpick comes out clean.
6. Cool for 5 minutes before removing from pan to a wire rack.

Tengok ni... anak dara ku yg kecik berselera sungguh mkn muffin nih... hampir habis sebiji dia makan..(tp bukan anak dara ni yg mintak muffin ni ye.. hehehe) ada video yg ku ambil masa dia makan muffin ni........ tapi tak reti nak letak kat sini lor...

3 comments:

Ruziawati Bukhari said...

kak, uploadla video dia.. tak pun akak upload kat youtube dulu.. pas tu share kat sini.. comey .. dh besar pun dia!!

muffin akak sangat menggoda!!

KSWSK said...

wah...alin pun peminat muffin ye

wati said...

akak ni serba boleh,balik keje masih sempat nak masak itu ini...mmg tabik kat ibu2 mcm akak ni..alin makin comel..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com