Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, August 5, 2010

Nasi Ayam Goreng


Salam semua...

Pagi tadi sangat2lah sibuk... ni dah nak masuk kul 4 petang.. barulah rasa lega sikit.. bolehlah nak rehat2kan otak kejap sambil layan blog ni... tp takleh gak nak cerita panjang.. cuma nak cakap.. aku masak nasi ni sebab tengok dalam blog si Midza tu.. then dengar pujiannya yang melambong2 tu.. terus rasa teringin. Sebenarnya malam sebelumnya tu.. aku ada bercadang nak buat acar epal hijau memandangkan ada banyak epal hijau yang hubby beli tapi belum berusik pun lagi.. maka sedang elok ler.. bolehlah aku gandingkan acar epal tu dengan nasi yang memang sedap ni. Terus pesan kat hubby suruh beli beras basmathi.. hehehe.. Terima kasih Mek Jah & Midza berkongsi resepi ni yer... halal ye saya tepek resepi kat sini pula.. tapi maaf sebab ada tokok tambah sikit pada resepi ikut cara saya..

Sumber : meh jah (copy dari midza)

Bahan-bahannya:

Bahan untuk ayam :
* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul (tak kira pun potong berapa.. belasah jek)
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*

Caranya=
> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair
sedikit minyak
& sedikit marjerin (MaDiHaA tambah)


Cara-Caranya:
1. Panaskan minyak & sedikit marjerin, tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
3. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. (ayam tu MaDiHaA masukkan sikit jer sbb hubby suka mkn ayam yg garing2..) Masak nasi hingga masak. (MaDiHaA masak guna periuk biasa & masak atas dapur gas jer.. ikut cara2 masak nasi putih.. iaitu tutupkan tudung periuk apabila nasi dah kering & perlahankan api yg paling kecil sekali lebih kurang 5 ~ 7 minit.. jangan buka tutup periuk sehingga nasi benar2 masak. Buka tutup periuk bila sedia nak hidang.. barulah buka & karihkan nasi tersebut.)



Aku pun sama gak macam Midza.. malas nak buat kuah.. so makan jer nasi tu kering2 macam tu dengan acar epal & carrot, daun salad, ayamnya & juga acar buah yang kazenku Ida dok bagi aritu... memang sedap sangat2.. bertambah2 anak2 & hubby makan.. Tak rugi mencuba... thanks sangat2 pada penyumbang resepi ni..

2 comments:

KSWSK said...

kak..nnti wa dtg umah leh la bt nasi ni tuk wa kan..hehehehehe

Ruziawati Bukhari said...

salam kak..

akak ratna semakin mengganas!! menu hebat2 tu.. byk jugak permintaan dr customer.. Alhamdulillah.. bulan pose ni mesti lagi happening menu akak ni.. :-)

selamat berpuasa bt akak dan family.. tq selalu singgah di blog t kak..

sayang akak.. muah!! take care.. have a nice day!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com