Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, October 27, 2010

Kuih Tepong Bunga


Lagi update kuih yang dibuat untuk berbuka masa bulan puasa hari tu.. hehe.. selagi belum abis stok gambar2 masakan masa bulan puasa tu.. selagi tulah kena update jugak untuk koleksi dlm blog ni.. senang lenkali anak2 atau diri sendiri nak rujuk semula...

Dah lama jugak tau kewujudan kuih ni terutama di sebelah Pantai Timur.. tapi belum pernah merasa apalagi nak buat sendiri.. masa tengok dulu tu belum terbuka hati lagi nak buat.. Tapi bila tengok kat blog kak Nor Secubit Garam tiba2 macam teringin pulak nak cuba. Lagipun resepinya amat senang.. bahan2 pun simple yang amat.. maka buat lah juga.. sedap jugak buat kunyah2 depan tv.. hehehe.. rasanya ada sedikit persamaan mcm kuih getas2 cuma kuih tepong bunga ni tak dicampur kelapa & hanya ditabur gula...

Terima kasih Kak Nor kongsi resepi kuih ni ye. Kalau tak silap resepinya Kak Nor dapat dari Ibu Tiri Kak Nor (tolong betulkan kalau sy salah ye kak!). Saya C&P pula resepinya kat sini.. halal ye kak.. sy memang suka kumpul resepi kuih2 tradisi nih.. hehe..


Sumber : http://secubitgaramnor67.blogspot.com/
Bahan2
1 ½ cawan tepung pulut
¾ cawan (180ml) santan pekat (MaDiHaA tak sukat.. tp main agak2 je sambil uli)
½ st garam halus
2 bj telur (guna sebiji pun dah cukup)
minyak utk goreng
gula utk tabur (MaDiHaA guna gula kastor)

Cara2 Membuat
Gaul tepung pulut dgn santan & garam hingga sebati sampai boleh membentuk bola,
tak melekat kat tangan dan bekas ( cam jd berkilat skit ~ seperti doh buah melaka)
Pastu gentel sebesar guli hingga habis.
Pecahkan telur dan kocok/pukul hingga sebati.
Panaskan minyak dan leperkan sebiji adunan td atas tapak tangan, jd sebesar duit siling 50.
Celup dlm telur dan goreng sampai golden brown dan toskan.
Hidangkan dlm piring dan tabur gula.
Siap

Selamat Mencuba!

4 comments:

K.Nor said...

salam madiha, sedap? kenyal2 gitu kan.. kuih lama biasa la tu...

betul dah tu..resipi dr arwah.. k.nor cuma ngejas biar dpt sukatan yg tepat utk mudahkan org lain mencuba :)

CuteOven said...

salam madiha...tak pernah pulak kite makan kuih ni tq 4 sharing

mannira said...

kak kuih sedap..kalau bulan pose kan...

Nani Ahmad said...

tepong bunga tu kalau di singapura
kami panggil kuig getas-getas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com