Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, October 28, 2010

Puding Tembikai

Salam semua...

Masa dok belek2 gambar2 dalam fotopages.. berkenan pulak kat gambar puding tembikai ni.. Buat puding ni untuk berbuka puasa tahun lepas masa ada tetamu dtg bertandang dari Trengganu iaitu tok sedara & anaknya.. sajalah angkut gambar2 lama ni & update kat blog pula sebagai back up.. sayang kalau tak diabadikan ke blog.. mana tau kalau2 fotopages tu nanti akan ditutup terus oleh pengendalinya.. meloponglah jawabnya..!

Resepi ambil dari Myresepi.. tapi mintak maaf byk2 sebab dah lupa dah siapa empunya sebenar... apa2pun terima kasih byk2 untuk resepi yang dikongsikan ye! Dah lama berkenan nak buat puding tembikai ni.. tp tak tau macamana nak buat.. lebih2 bila tengok ada sorang kakak buatkan puding ni utk pencuci mulut masa adik kawin dulu.. nak belajar masa tu memang tak sempat sebab kita sendiri pun dok sibuk buat kerja lain.. mintak resepi kakak yg buat tu pun mcm buat2 lupa aje nak bagi resepinya.. hehehe.. last2 ada aje yg bermurah hati nak kongsikan resepinya kan? Thanksss byk2 pd empunya resepi ini...

Sumber : dari pengirim di My Resepi 


Bahan2
1 bungkus agar2 strip (25 gm/ 30 gm)
2.5 cawan gula pasir/ ikut manis (MaDiHaA guna 1 ½ cwn jer.. pun dah manis bebenor dah)
6 cawan air
4 biji putih telur
pewarna hijau - utk kulit
pewarna merah/kuning - utk isi
sedikit kismis hitam - utk biji
sedikit esen rose (optional) (MaDiHaA masukkan esen vanilla)

Cara Menyediakan
1. Pukul putih telur hingga kembang/meringue (diterbalikkan tak tumpah)
2. Sementara itu, masak agar2 bersama gula dan air sehingga agar2 larut. Masuk esen rose jika suka. (MaDiHaA masak agar2 hingga larut semua baru masukkan gula & esen.)
3. Tapis agar2 ke dlm putih telur dan pukul lagi hingga hampir2 sejuk. (kena pukul agak lama gak ni..)
4. Tuangkan ke dlm bekas bulat. Taruhkan sedikit pewarna merah/kuning ditengah agar2. (MaDiHaA dapat 2 mangkuk sedang.. so boleh buat dua warna)
5. Kacau dgn chopstick/lidi sate sehingga warna serata tapi JANGAN kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. Letakkan kismis di permukaan agar2 tadi dan masukkan dlm fridge. (boleh tolak sikit kismis2 kat permukaan tu biar termasuk sikit dlm agar2 td.. pastu tabur lagi kismis di permukaannya.)
7. Bila agar2 dah sejuk, keluarkan dr bekas dan terbalikkan lalu disapu pewarna hijau sbg kulit.
8. Potong dan hidangkan.


Selamat Mencuba!

4 comments:

ima said...

salam madiha..emmm puding tembikai ni cantik sangat...selalu tengok dibazar ramadan...tapi tak pernah makan lagi,mesti sedap seindah rupanya..

K.Nor said...

kat ganu ni kalau time bulan pose banyak la kat bazar ramadhan puding gini :)

Ida Ddapur said...

lama dah tak makan puding tembikai ni.....susah nak dpt ni sebenarnya...sedapnyer kak

Jasmeen Home Delight said...

penah makan puding nih..mak aiii ..manih leting...lawo mmg lawo lerr..kann..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com