Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, October 26, 2010

Roti Kismis Prun Quaker Oat

Beberapa hari lepas buat roti ni untuk breakfast... Simpan resepi dah lama dah.. tapi tertunda2 dek kesibukan. Entah apa yg sibuk sangat kat rumah tu pun tak tau ler.. maklum ler.. siang bekerja.. mlm pulak bergegas jalankan rutin harian sebagai suri rumah pulak.. kerja orang perempuan kat rumah tu.. kalau nak disiapkan.. sampai pukul 12 tengah malam pun tak siap2 kan? Lagi2 untuk ibu2 yang bekerja.. mmg byklah tugas2 yg hanya dapat dibuat selepas pulang dari kerja ataupun pada cuti hujung minggu itupun berselang selikan dengan melayan kerenah anak2.. kecualilah ibu2 bekerja yg punya maid kat rumah.. hehehe.. (nak employ maid kami tak mampu.. nasib badanlah kan.. hehehe)

Okeylah.. resepi ni aku ambil dari blog Rose Jintan Manis.. terima kasih ye Rose... juga dikenali sebagai Onigiri dalam Myresepi.. Sedap roti ni.. lembut je teksturnya walaupun dah sejuk.. tapi dengan syarat kenalah simpan dlm bekas bertutup atau plastik dengan kemas.. jangan biarkan terdedah pd udara.. Rose buat dalam bentuk loaf.. tapi aku buat jadikan bun aje.. senang anak2 nak ambil tak payah nak potong2.. mintak halal ye Rose akak copy & paste resepi kat blog akak...

Sumber : http://jintanmanis.com/roti/22-rotikismispurnequakeroat (Rose Jintan Manis)

Bahan-bahan ( satu sandwish loaf )
250 gram tepung roti (tepong high protein)
1 biji telur
½ cawan kismis
½ cawan quarker oat
4 biji dry prune ( dipotong nipis)
140 ml susu segar @ air suam
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softner atau bread improver (MaDiHaA guna 1 s/k bread soft improver (2 in 1))

Cara-cara
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan, kecuali kismis dan hirisan prune, kemudian pilih menu Dough dan On je, jika takde BM, masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
2. Bila doh dah lembut dan elastik baru masukkan kismis dan hirisan prune tadi, uli lagi. Kalau takde BM boleh guna cara saya ni Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian dan lipat tiga, letak di dalam sandwish loaf. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit.
4.Bila dah siap dibakar keluarkan dari oven dan glis dengan marjerin, untuk mendapatkan permukaan yang berkilat.
5.potong roti sandwish ikut kepingan yang disukai, tak kisah nak potong 8 ke 6 ke 5 ke jangan terlalu nipis ye.
6.kalau doh nak dijadikan bun boleh juga, tapi kena kurangkan masa membarkar tu jadikan 20 atau 18 minit je (MaDiHaA bakar 15 minit aje ~ suhu 175C), yang pastinya roti ni memang mengenyangkan.



Selamat mencuba!

1 comment:

Ruziawati Bukhari said...

kak.. ni sangat sedap kalau dimakan panas2 bersama air kopi... hehe.. kalau boleh t mahu spt akak.. rajin memasak biarpun sibuk bekerja jugak.. tabik kat akak sangat2 tau!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...