Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, October 1, 2010

Daging Perap Black Pepper Bermadu

Salam semua...

Sekejap aje dah pun Jumaat ye.. diam tak diam.. tinggal hanya seminggu saja kita berada dalam bulan Syawal.. minggu ini pun merupakan minggu terakhir kalau ada sapa2 yang nak buat jamuan raya atau open house.. terima kasih pada yang sudi menjemput kami utk open house tu ye.. pada yang kami tak dapat pegi tu.. harap dimaafkanlah ye.. bukan sengaja taknak pegi.. tapi ada hal lain yang tak dapat dielakkan..

Oklah untuk hari ni.. aku nak berkongsi resepi lauk pulak.. dah hari2 asyik tayang kuih aje.. hehe.. actually lauk ni my mom yang masak untuk berbuka puasa dulu. Kami lawankan dengan nasi tomato bersama lauk2 lain.. Oh ya.. dalam bulan puasa aritu.. sempat jugak ma dtg ke rumah anak2nya yg berada di KL ni. Seminggu dirumah adik ku di Klang & seminggu di rumah aku di PJ. Seronok sebab asal balik dari kerja je ma dah siap masak.. hahahaha... Ok.. ni salah satu lauk yang ma masak aku kongsikan kat sini. Masa bulan puasa tu.. ma dok tengok rancangan Ketuk Ketuk Ramadhan bersama Sheila Rusly... so.. dia berkenan nak mencuba resepi ni sebab katanya bahan2nya senang yang amat. Tak perlu salin resepi pun.. ingat dalam kepala aje. Resepi ni ialah lauk yang dimasak oleh Rozie Rashid (betul ke tu...? aku pun ingat2 lupa ma dok bagitau aritu sbb aku tak tengok pun rancangan tu sbb kerja) Nama resepi ni pun aku tak tau.. tapi aku letak jelah spt nama kat atas tu... jangan maraah ehh Rozie.... mintak halal ye resepinya..

Resepi ni yang aku anggar sendiri aje ni.. coz masa ma masak aku dok masak benda lain.. masa ni masak hari cuti.. so kami masak sama2 yang agak special sikitlah.. hehe.. jom tengok resepinya..



Bahan2
500 gm daging batang pinang ~ hiris nipis & lebar2
1 biji cili capsicum hijau ~ potong memanjang or ikut selera sendiri
4 biji kentang saiz kecil ~ potong baji (wedges) & digoreng & ketepikan dahulu
8 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1/2 biji bawang besar ~ dicincang halus (Rozie tak letak ni.. ma yg tambah)
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air utk empukkan daging

Bahan Perap
1/2 cawan kicap manis (anggaran aku je ni)
2 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk halus
4 ~ 5 sudu besar madu

Cara2 Menyediakan
1. Daging yang dihiris digaul rata & diperap bersama dengan kicap manis, lada hitam & madu selama anggaran 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali lalu tumiskan bawang putih & bawang besar hingga wangi. Masukkan daging yang diperap. Kaup balikkan daging & masukkan 1 cawan air untuk melembutkan daging. Jika perlu.. tambahkan lagi air sehingga daging lembut.
3. Bila daging dah lembut & air hampir kering masukkan kentang & cili capsicum. Kacau rata. Rasakan apa yang kurang. Jika kurang masin boleh ditambahkan kicap manis hingga secukup rasa. Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba!

5 comments:

Ayu said...

salam madiha, sedap nampak lauk ni bolehlah masuk list..daging2 ni kan favourite mr hubby..hehe

izahdaut said...

sama la...hubby pun suke menu daging..masuk list jugaakk..mekasih kak madihaa

Rossalina said...

salam kak, saya mmg sentiasa ikut blos akak ni tp silent je la...kita share link yer...selamat berkenalan...shedapppnyeeeee daging tu.....

Ruziawati Bukhari said...

wah! sedapnya!!! kena cuba gak ni..

Ruziawati Bukhari said...

salam kak.. ada award utk akak kat blog t.. tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com