Monday, October 25, 2010
Paru Sira Pedas
Jarang benar aku masak organ dalaman mcm paru nih... tapi bila mr. hubby beli.. terpaksa jugaklah memasaknya... Dari segi rasa.. masih boleh diterima tekak benda2 mcm ni.. cuma.. dari segi kesihatan.. tak berapa elok sangat makan organ dalaman haiwan ni.. terutama bg yg ada masalah darah tinggi, kolesterol tinggi, gout & sebagainya... kalau teringin jugak nak makan.. rasa sikit2 sudahlah.. hehehe..
Untuk resepi paru kali ni.. aku masak sira pedas kering2 aje sebab hubby cakap dia lebih suka kalau paru tu rangup2 sikit.. uihhh.. tak dapat ler nak bagi rangup sepenuhnya.. sebab bukan senang nak hiris nipis2... selalunya aku masak paru ni bersambal & basah2 sikit.. tp sira kering2 & pedas2 mcm ni not bad jugak...
Resepi jika ada yang ingin mencuba..
Bahan2
800 gm paru
garam & serbuk kunyit secukupnya
1 s/k gula
1 s/k garam
½ s/k serbuk perasa
1 keping asam gelugur
Minyak masak secukupnya
Bahan2 Ditumbuk Halus
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
30 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
Cara2 Menyediakan
1. Paru dibersihkan & potong ke bahagian lebih kecil (jangan kecil sangat) & rebus hingga bertukar warna & masak anggaran 30 minit.
2. Toskan paru & sejukkan. Bila dah sejuk, hiris paru nipis2 mengunakan pisau yang tajam. Gaul hirisan paru dengan serbuk kunyit & garam.
3. Panaskan minyak yang banyak lalu gorengkan paru sehingga garing. Angkat & toskan. (Goreng kepada 2 atau 3 kali.. jangan gorengkan sekaligus nanti paru lambat garing).
4. Dalam kuali yang lain panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan asam gelugur, garam, gula & aji. Gaul rata. Masukkan paru goreng tadi dan digaul rata2.. Hidangkan panas2 ketika masih rangup.
Selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment