Monday, December 5, 2011

Kari Kepala Ikan Ala Mamak ~ CT Zaliedana

Assalamualaikum....


Salam pagi Isnin buat semua... bersyukur masih dipinjamkan usia untuk bernafas di bumi Allah S.W.T yang indah ini..


Pagi ni cuaca sangat baik... cerah & ceria saja walaupun ada bekas2 hujan yang membasahi jalan semasa nak ke ruang letak kereta padi tadi... Patutlah sedap aje tidor malam tadi.. rupa2nya masih hujan... tak pastilah bekas2 tu bekas hujan petang semalam atau sebelah malamnya.. Kalau sebelah petang tu memang lebat hujan beserta angin bagai.. tapi kalau ada hujan lagi malamnya.. memang tak sedar entah bila hujan turun.. memang biasa macam tu kalau dah tinggal rumah apartment ni.. walaupun ada hujan tapi tak kedengaran dek kerana bumbung rumah kami  tinggi nunnn di tingkat 18.. tanah pula nunnn di ground floor... sebab tulah kami selalu aje tidor lena bagai di awang-awangan... hehehe...

Oklah.. sebenarnya takde apa yang nak diceritakan.. dah melalut2 entah apa2 aje pagi ni kan.  Jomlah nak kongsi resepi untuk hari ni.. resepi kari kepala ikan yang sangat marbeles hasil perkongsian CT Zaliedana yang selalu masak sedap2 untuk suaminya tu... Air tangan anak mami ni sememangnya sedap! Tak sia-sia tawaf satu pasaraya gergasi untuk mencari rempah kas-kas sebab hasil Kari Kepala Ikan resepi CT ni memang sedap! Kot terasa rindu nak makan kari ikan ala nasi kandar Line Clear.......... kita masak ajelah sendiri yer.. resepinya pun dah ada... haha.. Mekasih yer CT berkongsi resepi kari yang marbeles ni... bak kata CT memang berbaloi2! Akak tepek sini pulak resepinya..




Kari Kepala Ikan Ala Mamak II
Resepi : CT Zaliedana

(MaDiHaA masak double resepi)

Bahan2
Kepala ikan@apa2 bahagian yg suke (MaDiHaA guna kepala ikan jenahak)
2 Sdb Rempah Kari Ikan (CT guna Babas)
½ Sdb Serbuk Cili (CT Guna Babas)

Bahan2 Kisar
5 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih

2 Biji Bawang Merah Dimayang
1 Ulas Bawang Putih Dimayang
1 cm halia ~ hiris halus memanjang (yang ni MaDiHaA tambah)
1 Sdt Halba Campur
½ Sdt Kas Kas
Air Asam Jawa Secukup Rasa (CT letak yg adabi 1/2sdb) Mmg kena bagi rasa masam2 cikit
1 Sdb Sos Tiram
Garam Secukup Rasa
Daun kari 2 Tangkai (Jangan Di leraikan)
Air Secukupnya

Bahan Sampingan
Bendi
Cili Hijau
Buah Tomato
Terung
Serbuk Kaskas yang digunakan

Cara-Cara:

1. Tumis halia, bawang merah n putih yg dimayang bersama halba campur hingga layu, masukkan bawang2 yg dikisar, tumis sehingga kekuningan, masukkan serbuk kari, serbuk cili, daun kari, serbuk kas2, tumis sehingga garing.
2. Setelah garing, masukkan air n pati asam jawa, kalo guna terus air asam jawa pon ok. Masukkan sos tiram, ikan, biarkan sehingga ikan masak,
3. Gunakan api yg kecil, supaya pecah minyak, setelah ikan masak, masukkan bendi, cili hijau n tomato, seimbangkan rasa, tutup api n leh la mkn bersama nasi@roti.

Nota MaDiHa: MaDiHaA masukkan terung bulat dulu & biar setengah empuk. Kemudian baru masukkan ikan, cili hijau & bendi. Biar kejap agak2 bendi lembut sikit baru masukkan tomato kacau2 kejap terus je tutup api.


Selamat mencuba!

9 comments:

norhidana said...

sedapnyer kak... dana dh lama la ngidam nk bt kari kepala ikan nih... tp lum sempat nk cari kepala ikan... nk cari kt jusco tgk cam kecik... nk cari kt pasar tk sempat gi psr... ntah bile lah

Ayu said...

Assalam ratna..
wah lama akak tak kemari..sedapnya kari ala mamak ni..oh gitu rupanya serbuk kaskas ya..akak ni tak kenal serbuk kas2 itu apa..itu yang bmasak ayam kicap berempah mamak penang hari tu tak letak sebab tak tahu rupanya macam mana..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak madihaa cayang... tgk kari kepala ikan tu nampak sedap... diana mmg suka makan.. tp org kat umah nie x reti nak makan kepala ikan... tu yg x masak2 tu... kalu dkt bole jer tumpang makan kat umah akak sekali kan... hehehehe

Lya Colours said...

wuuuuuuuuuuu sodap nya. tapi saya x makan bendi.hehe

Zaliedana said...

Assalam kak,tima kasih ya,sudi mencuba resepi yg xseberapa dari sy,harap kena ngan selera akak sefamily ya..Akak jer yg selalu try resepi2 sy,yerla blog picisan jer kak,resepi2 pon simple2 ajer..Akak,kalo kaskas tuh,akak leh letakjuga dalam kurma,daging msk itam n lauk pauk versi mamak kak..Psttt sy bkn anak mami kak,asal alor setar,hubby sy org penang,hehe..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam madiha.lamanya tak makan kari kepala ikan jeles tengok ni..

MULAN said...

wohhoooo.... meleleh2 nya tengok kari kepala ikan tu...

Anna Qawina said...

kak..mintak lauk..kita tanak nasik sdri..

tun_telani said...

tun mmg hantu kari kepala ikan.. ikan jenahak tun xmakan, tp kalau ikan merah tu, mmg xde can laa org lain nk makan kepala ikan, awal2 lg tun dh book. hihi..
xpernah guna kas kas tu. nnti nk usha2 kt kedai kalau ada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...