Monday, December 5, 2011

Kek Coklat Kukus Munira

Assalamualaikum...
Bersiaran lagi....

Dalam sibuk2 pun nak jugak bersiaran lagi disebabkan banyak sangat entry tertunda..... dah naik pening tak tau mana satu nak upload dulu.. hehe... Ok takper2.. slow2 kita update yer...


Layan ajelah kek coklat yang dah ramai mencuba ni yer... Kek ini pun dah lama dibuat sebenarnya... buat sehari sebelum godek kek besday Naknie tempohari.. jadi maksudnya.. kira2 kek ni dah buat 3 minggu yg lepas la ni.. Dah selamat jadi baja dah pun.. wakakaka...


Tepek resepi kat sini yer.. kek ni mudah saja penyediaannya.. dari segi rasa pun tak mengecewakan... TQ kepada penyumbang asal resepi iaitu Puan Munira Baharom.. resepi di ambil dari dapur Hana.. Hana pula ambil dari dapur Kak Noor Masri. TQ kepada semua yang terbabit yer.. Kek ni ku sadurkan dengan choc ganache simple aje.. jadi bertambah2lah sedapnyer..


Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom
Sumber : Kak Noormasri & hanamemories

Bahan-bahan:

Bahan A

    * 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje (MaDiHaA guna gula perang 3/4 cawan)
    * 1 cawan serbuk koko
    * 1 cawan susu cair
    * 1 cawan susu pekat (MaDiHaA guna 3/4 cawan aje)
    * 1 cawan minyak masak
    * 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde

>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak

    * 3/4 cawan tepung gandum
    * 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
    * 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C

4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga (MaDiHaA blend aje)

Cara-cara

   1. Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk.
   2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak.
   3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yang pertama takut kek jadi mendap.



Selamat mencuba!

13 comments:

RynaHakimi said...

Hallamakkk!! Menggoda sungguh..tak tahan tengok coklat tu..

norhidana said...

ish2... mmg sakit hati jenguk blog akak nih...

asik duk telan liur je... uuuuh kejam ko kak...

Mamasya said...

Aslmkum Ratna

sedapnya nampak kek coklat ni...dg coklat penuh tu.kek coklat kukus Munira ramai dah cubakan...sy jugak belum lagi....
tengok vadai kat bawah tu..suka vadai.lama tak mkn...nak buat asyik tertangguh....

Einia Idham Ansari said...

its look so yummy !!! sluurp.... nak try lah.. :)

Yatie said...

waduh buat yatie terliur je tngk kek kukus coklat ni..pernah buat gak resepi ni..mmng moist dan sangat sedap..

JaSSNaNi said...

sedapnya kak, meleleh tengok, teringin lama dah nak makan kek coklat, tapi belum ada kudrat nak wat kek coklat.. tapi by this week mesti nak kena wat gak.. sbb hari jadi sakinah on 10hb dec nanti.. mama kena la wat kek supaya kinah leh potong kek.. heheh.. hmmmm nampak gayanya cam nak wat kek coklat lah.. :) kalau tak jadi, jadi kek karamel apa.. hehehhe.. tengah menggila makan kek karamel ni kak.. dah 4 kali wat..

Amie said...

sedapnya tengok kek kukus coklat ni....tambah lagi ada strawberry yang tersusun di situ, anak-anak suka sangat makan kek begini, belum sempat sejuk...sudah diterkam...

rahel said...

Salam Ratna..rajin baking ek..post la kat kite seketul kek cok tu..nampak meleleh je coklatnye..banyak pulak strawberry dia..yummy2..

Nieza said...

memang sedap...saya pun dah cuba buat tapi tgk kan kek akak ni lagi terguda dibuatnya:)

Anonymous said...

byk resepi menarik diblog ni...thanx for sharing.

eMa.Amy_itu.ini said...

yumm...yumm...yummm..

sedapnyer...
balik nanti cam nak buat jer...

Anonymous said...

salam..untuk topping mcm mana akak buat ek?saya dh bnyak kali try tp tak jadi mcm akak buat la..akak guna brand apa?

ila said...

resepi ni ingat2 lupa....nasib baik jumpa kat sini....nanti leh buat lg...................tq madiha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...