Friday, July 19, 2013

Iftar Day 5 ~ Tamaknya memasak... macam2 teringin..

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Dah petang baru sempat jengok blog.  Sibuk sikit dua tiga hari ni.. takperlah kan.. kerja kena diutamakan... bila keadaan mengizinkan atau ada waktu free barulah boleh layan blog..

Saja nak kongsi iftar kami hari ke 5.. ehh.. hari ni dah masuk 10 hari orang berpuasa baru terhegeh2 nak tayang iftar hari ke 5? hehehe... takperlah.. saja suka2 nak buat kenangan... ini pun nasib baik sempat ambil gambar.. ada juga yang tak sempat nak ambil gambar dah masuk waktu berbuka.. jadi lupakan saja.. hehe..
 


Puasa hari ke 5 kan hari Ahad.  Jadi dalam kepala ni macam2 nak di buat.  Hmmm.. nasib baiklah habis semuanya walaupun ada juga yang kena recyle.  Tapi takpe sebab semua tu memang feberet... yang penting tiada pembaziran.. hehe... Menu berbuka kami petang tu ialah kurma, nasi goreng, tauhu sumbat kuah kacang, pengat pisang & goreng juga karipap yang sempat MaDiHaA frozenkan pada hari Sabtu tu.. tapi goreng sikit je.. sebab Haziq tak suka sangat tauhu sumbat dengan pengat pisang tu... Manakala sambal ikan tongkol & sayur petola tu di masak awal sebab nak buat bekalan sahur en. suami di tempat kerja disamping itu.. itulah juga lauk sahur MaDiHaA & Haziq.. syukur alhamdulillah atas rezeki mu ya Allah...

Jika nak resepi sambal ikan aye atau ikan tongkol (cara orang Terengganu ni..) boleh klik SINI ye.. Biasanya.. kat Terengganu nasi lemak dimakan dengan sambal ikan tongkol (nasi lemak sambal ikan bilis pun ada).. memang superb sedap!  Tak jumpa nak cari kat mana2.. hanya kat sana je ada tau.. my feberets!



Jika nak resepi pengat pisang bersagu ni pula.. boleh klik SINI.  Kalau nak resepi karipap tu boleh klik SINI. Resepi tauhu sumbat tu nanti MaDiHaA update entry lain ye sebab yang tu belum pernah kongsi lagi kat blog rasanya. Yang lain2 tu tak perlu resepi la kot... resepi biasa2 je tu... 

Terima kasih... selamat memasak semua...

5 comments:

Firdawati Rashidi said...

salam, k.madiha..byknya masak...!

norhidana miswan said...

akak mmg teror msk apa lg penuh meja time berbuka ek

Qhaifa Nur said...

samalah dengan nur kak...
time banyak..tak habis makan buang saja...
time sikit licin...

asmah yusof said...

aduhhh.....byknya menu....habis ke x semua tue?mmg kalau pose nie mcm2 teringin nak buat...tp bila dh buka...selera sebelum buka x seperti selera selepas buka..hehe

Qasey Honey said...

bln posa ni mmg kan kak..semuanya jd tringin nk mkn..pdhal klau hr2 biase xpulak..hihi
semuanya nmpk sedap menu yg akak hidangkan ni..nyum2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...