Tuesday, January 28, 2014

Sambal Tumis Telur Puyuh

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Anak-anak teringin nak makan telur puyuh bila mereka selalu nampak MaDiHaA beli telur puyuh untuk deko2 pulut kuning tempahan.  Setiap kali mendeko pulut kuning jika ada telur puyuh lebih.. anak akan makan telur puyuh rebus tu dengan kicap.  Ada sekali tu.. sengaja MaDiHaA beli lebih telur puyuh untuk dibuat sambal tumis.  Sesekali sedap juga layan menu sempoi macam ni.  Ada hidangan sayur ada ikan masin pun dah mencukupi bagi kami sekeluarga.  Tak perlulah nak bermewah2 sangat... janji kenyang syukur alhamdulillah... 
 
 
 
Sambal Tumis Telur Puyuh
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
24 biji telur puyuh ~ rebus & kopek kulitnya
1 sudu kecil asam jawa ~ jadikan jus campur dgn sikit air
2 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar, hiris bulat
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar/tumbuk
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

Cara menyediakan
  1. Telur digoreng hingga kuning sedikit, angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar & masak hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau sentiasa.
  2. Masukkan air asam jawa dan tambah garam & gula secukup rasa.  Jka suka boleh masukkan serbuk perasa sikit.  Masak hingga pekat. Tambah bawang besar dan telur puyuh yang sudah digoreng. Gaul rata, biar hingga bawang layu. Rasa dan jika rasanya ok bolehlah padamkan api & hidang.
Selamat memasak!

8 comments:

Gee® said...

Waa....menu best ni... kalau makan dgn nasi lemak pun sedap ni...

zila norazila said...

Ank zila pun suka tlur puyuh sambal kak..tp mknye mlas nk beli..he hee.nk kopek kecik2 tu mls

mizz miaizzati said...

dah lama tak makan telur burung puyuhhh...

JaSSNaNi said...

sama la kita kak.. anak2 nani pun senang.. kalau dapat goreng telo mata letak kicap pun diorang suka kak.. bersyukur dengan apa yang ada.. sesekali leh la makan lebih istimewa sket.. selalu tak boleh.. :) kan kan.. :)

lieyalatif said...

perggggghhh kak!!! kejam betul....teliur gileeee...kamis ni lieya nak gi pasar borong cari telur puyuh laaa...nak buat sambal gak...mak abah dtg ni sedap sikit masak byk2...

Qasey Honey said...

aduhh kak..tliur la QH tgk lauk ni..lama xmkn..nk wt la cuti ni..

izahdaut said...

wahhhh... sedap tu kak. lma tak mkn meriah2 bercili gini

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...