Saturday, January 18, 2014

Nasi Goreng Jagung II

Assalamualaikum & selamat hujung minggu...



Dah sarapan semua?   Jemput makan Nasi Goreng Jagung!  Sempat MaDiHaA hidangkan sarapan ini untuk kami sekeluarga.  Terlintas nak masukkan isi jagung bila 3 ketul jagung rebus terbiar sepi dalam peti sejuk tak siapa nak menghabiskannya.  Jadi MaDiHaA sengaja tanak nasi 3 pot untuk digoreng.  Kisah jagung ni... hari pertama rebus memang laku.  Tapi mungkin sebab masing2 dah kenyang.. seorang hanya makan seketul saja.  Berbaki 3 ketul.  Dah dipanaskan masih juga takde yang sudi nak makan.. hehehe... Akhirnya MaDiHaA masukkan dalam nasi goreng ini.. Alhamdulillah.. habis juga ia.  Kebetulan ada pula seekor ikan kembong goreng lebihan malam tadi.. terus MaDiHaA jadikan rencah dalam nasi goreng.  Gunakanlah apa yang ada dirumah & jangan sekali2 dibazirkan.  Sekarang semua barang naik harga.. say no pada pembaziran!



Nasi Goreng Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
Nasi (dari 3 pot beras yang ditanak sedikit keras ~ jangan lembek ya)
3 jantung jagung rebus ~ dihiris ambil isinya
1 ekor ikan kembong goreng ~ ambil isi & tumbuk lumat/kasar (jika tiada boleh ganti dengan segengam ikan bilis ~ dibersihkan & juga ditumbuk lumat)
2 sudu besar sambal belacan (ikut kepedasan ~ jika tiada tambahkan 10 - 15 biji cili padi dalam bahan tumbuk)
2 - 3 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak secukupnya

Bahan tumbuk lumat
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak lalu pecahkan telur.  Kacau2 hingga telur beku & menjadi telur hancur. 
2. Masukan bahan tumbuk & tumis sehingga wangi & harum bersekali dengan telur tadi. Masukkan sambal belacan, isi ikan yang ditumbuk & isi jagung.  Kacau rata.
3. Masukkan garam secukup rasa. Tambahkan serbuk perasa jika suka. Kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan nasi yang telah diperoikan.  Kacau rata & rasakan garamnya.  Jika dah ok bolehlah hidangkan nasi goreng dengan keropok ikan atau apa saja bahan sampingan kegemaran anda.

Selamat bersarapan!

8 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

cikla said...

kak madiha..tq bagi idea sarapan..fening e.la hari 2 nak pikir masak apa

Fazleyatul Aini said...

wah best2 !

Umie Jazz said...

Assalamualaikum madiha..nasi gorang panas satu hehe..sedap dan menyelerakan...

mama sara nur said...

Assalam
Nak nakkk he hee
Sedappp ada jagung tu

Azura abd rahman said...

wow,mengiurkan....siap ada keropok lagi...kena cuba ni...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

sedapnyer...anak saya suka la nasi goreng gini tambah2 ader kopok tu memang menambah2 la makan...

ALoNa CintamaniszLite said...

kreatif..
selalu sy jagung mmg abes. tambah2 kalo wat buboq...hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...