Monday, January 27, 2014

Ayam Goreng Kunyit dengan Sugar Snap Peas & Capsicum

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Ayam merupakan sajian kegemaran anak2.  Hairan sungguh mereka tu macam tak pernah jemu pulak makan ayam.  Kadang2 bila kerap sangat masak ayam sampai tak tahu dah nak masak apa.  Resepi yang diambil dari blog kawan2 kadang2 tak boleh nak cuba sebab kadang2 tak cukup bahan.  Bila dah buntu tak tau nak masak apa... inilah resepi yang biasa MaDiHaA masak.  Lauk 2 in 1 macam ni memang memudahkan kerja di dapur bagi ibu2 yang bekerja.  Apa tidaknya.. semua main lebur je dalam satu kuali.  Lagipun.. ia tak memerlukan bahan2 yang pelik.. semua bahan2 basic je.  Sayur2 yang dicampur tu pulak.. boleh aje ditukar2 dengan jenis sayur yang sesuai seperti brocoli, cauliflower, carrot & sebagainya.

Jom semak resepi sempoi ni..



Ayam Goreng Kunyit dengan Sugar Snap Peas & Capsicum
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1/2 ekor ayam ~ dipotong saiz kecil & bersihkan (MaDiHaA buang kulit ayam setiap kali sebelum memasak)
garam & serbuk kunyit
1/2 biji capsicum merah ~ potong dadu
1/2 biji capsicum hijau ~ potong dadu
1 pek sugar snap peas (boleh juga guna snow peas jenis peas yg nipis tu) ~ buang hujung & pangkalnya
1/2 cawan air
Garam
Minyak masak secukupnya


Bahan tumis
1 labu bawang besar ~ dimayang memanjang
2 ulas bawang putih ~ dihiris
2 inci halia ~ dihiris nipis atau hiris btg mancis

Cara menyediakan
1. Ayam digaul garam & serbuk kunyit.  Goreng ayam hingga masak, tetapi jangan terlalu garing. Ketepikan dahulu.
2. Dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak & tumiskan bahan tumis hingga naik bau. Masukkan 1 sudu kecil serbuk kunyit & sedikit garam. Masukan 1/2 cawan air, capsicum & sugar snap peas & kacau sebentar.
3. Masukkan ayam goreng & kacau rata.  Rasakan garamnya & jika dah terasa garam bolehlah matikan api & hidangkan.

Selamat mencuba!


7 comments:

Gee® said...

Sedapnya meratah.... nk ckit!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Simple dan sedap Madihah... akak pun buat camtu jugak 2 in 1 ehe :)

lieyalatif said...

terbaik la kak!! bagi idea lieya nak bekalkan ape tuk budak2 ni nanti...lagi pun ni senang siap ngan sayur sekali ...heheheeh....

lieya mintak ijin salin resepi kak yeak...

JaSSNaNi said...

menggoda nya kak.. nani kalau makan yang paling nani suka.. kering2 goreng camni lah.. ishhh.. nak balik wat lah.. tapi kena gi beli ayam dulu petang ni.. huarghhhh

Umie Jazz said...

Assalamualaikum madiha klu uj dapat ni suka ratah jer dgn sayur tu huhu...sedapnya..kena pulak yg masih pns lgi...

-ain- said...

sedapnye.. ok.. da dapat ilham menu arini.. =)

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...