Sunday, January 5, 2014

Terung Grill

Assalamualaikum & selamat berhujung minggu...


Bagi ibu2 bekerja yang kesuntukan masa macam MaDiHaA ni... menu mudah saja yang sempat dihidangkan waktu dinner untuk family.  Inilah sayur yang MaDiHaA gandingkan dengan Ayam Ungkep kelmarin tu.  Disebabkan ayam tu dah berkuah.. malas pulak nak masak sayur beria sangat.  Jadi MaDiHaA hanya grill saja terung panjang yang en. suami beli.  Ingatkan takde sambutan dari anak2 sebab setahu MaDiHaA kakak & adiknya Haziq kurang gemar sayur terung. (Alin memang sah-sah la tak layan sangat sayur)  Rupa2nya bila digrill begini.. dua beradik tu berebut2 pula.. hehe..  Cukuplah menu ringkas untuk kami malam tu dengan Ayam Ungkep, Terung Grill & Telur Dadar.

Mudah je nak grill terung ni.. kalau ada sambal belacan lagilah best!



Terung Grill

Bahan2
2 - 3 biji terung panjang
garam & serbuk kunyit secukupnya (tak perlu byk.. agak2 je)

Cara
1. Cuci bersih terung & hiris serong terung dengan 1 1/2 cm tebal.  Taburkan dengan garam & serbuk kunyit & gaulkan rata.  (MaDiHaA letak dalam bekas yg sedikit besar, tabur garam & serbuk kunyit lalu dilambung2 macam menampi beras tu... kena ada skill ye.. kalau tak nanti habis terung berterabur.. hehehe..)
2. Panaskan pemanggang ajaib atau boleh je guna kuali biasa. Titiskan sedikit minyak & aturkan terung.  Balikkan terung bila nampak garing & biar masak kedua2 belah. Angkat & hidangkan.

2 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha, resepi yang simple, mudah disediakan, sonang keje kita kan, mmg sedap di gandingkan dgn ayam ungkep tu mmg bertambah nasi kalau makan ni..

rahel said...

Terung klu digrill memang terbit aroma yg menyelerakan...kita pun suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...