Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, April 7, 2010

Ayam Panggang Peri-Peri Rosmary



Disebabkan kazenku Ida dok promote kata sedap bebenor ayam ni sampai dah berkali2 dia buat.. maka aku pun gigihkanlah diri masak ayam ni.. alahaii.. bukan susah sangat nak membuatnya.. cuma nak mencari segala makneka sosnya tu yg susah hehehe... Ini ayam panggang ala2 ayam panggang kat Nandos tu ler... resepi asalnya dari Shima mama si Myra yg dok jauh nun di UK.. tp resepi ni aku taip balik sebab dak Shima ni bg resepi main agak2... ada yg dia tulis "sedikit sos bla bla".. ada yg dia tulis "byk2 sos bla bla"... so aku tolong ler bg resepi lengkap ikut anggaran aku sendiri jer.. pepandai ler u all ejas ikut keperluan u all itupun kalau teringin nak buat ler... hehe.. Anyway.. TQ Shima utk resepi ni yer..

Bahan2
Setengah ekor ayam (potong 2 & cuci bersih)
1 sudu kecil garam (boleh lebihkan kalu nak masin2 sikit.. aku takut darah tinggi!)
1 sudu besar sos tobasco - nak kasi pedas2 skit
2 sudu besar sos peri-peri extra hot nandos (haaaa nilah bhn utama dier!! )
1 sudu besar sos BBQ
1 sudu besar madu
1 sudu besar olive oil
1 sudu kecil dried rosmary ~ tumbuk2 sikit kasi hancur.. tak lumat sgt pun takpe
sedikit fresh rosmary (ini MaDiHaA tak letak none stock!)

Cara Penyediaan:

1. Ayam dikelar2 sedikit & diperap bersama2 semua bhn2 di atas selama 30 min - sejam. (lg lama lg sedap sebab sos akan meresap dlm ayam)
2. Panaskan oven suhu 200C selama 5 minit.
3. Bakar ayam selama lebih kurang 30 - 35 minit bergantung oven & saiz ayam yg anda gunakan. Semasa sesi pembakaran pastikan setiap 8 - 10 minit anda balik2kan ayam supaya masak rata & garing sekata.

Selamat mencuba.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com