Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, April 23, 2010

Roti Bawang Putih / Garlic Bread


Hari ni bukan nak masukkan resepi buat roti... tapi nak masukkan resepi buat roti bawang putih aje.. (pening baca statement tu kan?.. hehe.. tp korang mesti fahamlah apa maksud aku..) Rasanya.. kita lebih suka panggil Garlic Bread daripada Roti Bawang Putih kan.. bukan sebab nak berlagak speaking London.. cumanya.. dah memang roti ni asalnya makanan orang putih.. jadi.. garlic bread lebih mudah disebut & sedap didengar berbanding sebutan roti bawang putih.. hehehe.. hentam sajalah labu.. hehehe.. aku buat garlic bread ni guna roti perancis yang mamak roti dok jual dengan motor tu jer.. sebab dok cari2 roti perancis / baguette kat kedai roti/kek kat kedai2 dekat ngan opis ni takde ler pulak.. hentam jelah.. janji boleh makan..

Meh tengok camner nak buat garlic bread cara home made.. tak perlu beli garlic butter kat pasaraya yg mahal2 tu.. boleh buat sendiri jer kat rumah.. resepinya aku ambil dari FP Kak Amal tauke western food kat Utara nun... t.kasih ye kak sebab byk berkongsi ilmu masakan western dengan kami semua..

Sumber : Kak Amal
Bahan2
Roti Perancis / Baguette
100 gm butter
50 gm marjerin (dorina/planta)
sedikit serbuk lada sulah
4 ulas bwg putih ~ dicincang halus

Cara2 Menyediakan
1. Gaul sebati butter, marjerin, serbuk lada sulah & bawang putih cincang.
2. Roti Perancis di potong serong setebal 1 inci (atau terpulang anda nak tebal mana) Part ni.. aku potong pepat je sebab roti perancis mamak tu agak 'gemok'
.. kalau aku potong serong sure lagi besor nampak..
3. Sapukan roti dengan garlic butter tadi di permukaan roti. Sapu sebelah je.. sebelah lagi biarkan. Susun di atas baking tray dengan permukaan yg disapu garlic butter di sebelah atas.
4. Panaskan oven 160C selama 5 minit. Bakar dlm oven guna function grill selama 8-10 minit atau sehingga nampak agak garing. Sedia dihidangkan bersama dengan sup kegemaran anda.

1 comment:

Ahmad Farhan said...

Terima kasih kerana sudi share resepi garlic bread
Saya nak try esok utk sarapan dengan sup cendawan

/rashidahjuhari.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...