Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, April 21, 2010

Prosperity Burger



Salah satu feberet aku kat Mc.D tu semestinya Prosperity Burger.. Tapi macam yang u all semua tahu.. prosperity burger ni bermusim kat Mc. D tu... time dekat2 nak raya Cina barulah ada jual.. Time tu memang tak lepaskan peluang.. sure pegi pekena punya.. kalau habis musim... jarang benor teringin nak masuk Mc. D.. hehehe.. Tapikan.. sekarang dah tak perlu nak gi Mc. D lagi dah.. sebabnya dah ada resepi sos yang menyerupai sos lada hitam yang digunakan dalam burger prosperity tu.. aku rasa dah ramai yang mencuba kot.. aku jer yang sokmo ketinggalan.. hehehe.. Jom intai resepi..

Resepi ni aku copy dari blog Midza.. resepi asalnya dari Hana yang diinspirasi dari blog Jeni & Kak Ina KL.. anyway.. thanks pada semua yang menyumbangkan idea... akak C&P resepinya kat sini yer..

Bahan2nya
1. Roti Burger
2. Burger Daging
3. Bawang Holland ~ di hiris
4. Salad & Tomato (jika suka)

Bahan Sos Lada Hitam
Sumber : Hana

1. 2 cawan stok ayam (MaDiHaA guna 1 cawan air + 1 kiub ayam)
2. 1/2 cawan susu segar (MaDiHaA guna 1 cawan)
3. 1-2 sudu besar lada hitam ~ di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
4. 1/2 biji bawang besar - cincang
5. 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki (MaDiHaA boh lebih sikit)
6. 1 sudu sos tiram
7. 1 sudu mentega/ marjerin
8. 2 sudu besar tepung jagung ~ dibancuh dengan sedikit air
9. garam dan gula - jika perlu

Cara-cara
1. Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam & susu segar. Didihkan.
2. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
4. Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
5. Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap. (MaDiHaA tekap kejap kat kuali panas)
6. Letakkan sayuran kegemaran pada roti.. Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam dan taburkan bawang besar yang di hiris & tutup dengan bahagian atas roti. Sedia dihidang.



Ini pula resepi sos lada hitam dari Jeni.. bahan2nya lebih mudah..
Sos Lada Hitam
Sumber : Jeni

Bahan2
1 1/2 cawan air
3 sudu besar serbuk brown sauce (Brown sauce boleh diperolehi dari pasaraya. Selalu dalam peket besar. Sesuai untuk kuah steak juga.)
2 sudu besar lada hitam biji ditumbuk halus (kalau tak cukup pedas tambah lah lagi)

Cara
1. Masuk semuanya ke dalam periuk.
2. Masak atas api sederhana.
3. Kacau dengan whisker sampai pekat. Tutup api.
4. Grillkan daging burger sehingga masak.
5. Celupkan daging burger ke dalam sos lada hitam tadi.
6. Letakkan dalam roti burger, taburkan bawang dadu.
7. Siap untuk dimakan.


Sedap tau.. selamat mencuba!

4 comments:

aroha mizwa said...

wah nmpk sedap nyer beger akk...sedapkan kak..nnt xyah la kita tertunggu lg kat mcd buat sendiri jer..

MamaFaMi said...

Memang best!

cikmanggis said...

tiap kali makan prosperity burger kita sakit perut.tapi jika dapat buat sendiri dapat adjust lada hitamnya kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Mizwa: betul3x... tak perlu dok terkenang2 menunggu prosperity burger kat Mc. D yang setahun sekali tu.. hehe..

MamaFaMi: ada lada hitam.. sure best punya!!

cikmanggis: tak tahan ngan lada hitam yer? kita pun tak berapa tahan ngan lada hitam.. kalau amik lebih2 sgt.. kepala berdenyut.. betul tu.. wt sendiri boleh adjust lada hitamnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com