Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, April 23, 2010

Sup Kentang & Brokoli Berkrim



Selain Garlic Bread kat bawah tu.. aku buat juga Sup Kentang & Brokoli Berkrim ni. (ehh.. yg ni taknak sebut dlm bahasa omputeh ker?? kekekeke..). Mula2 ingat nak masak Sup Brokoli resepi Kak Amal gak.. tp aku takde Italian Herb.. so tak dapek ler nak ikut resepi Kak Amal. Last2.. aku buat je sup ikut resepi Chef Sabri. Alhamdulillah.. semua ahli keluarga suka dari yang tua sampai ler ke anak dara ku yang kecik tu.. bukan main berselera mkn roti bawang putih cicah ngan sup ni.. Walaupun dalam sup ni ada bahan yang anak2 memang tak suka iaitu celeri.. tapi bila dah dikisar halus gitu campur dalam sup... dorang tak perasan pun kehadiran celeri tu.. bagus gak hidang sup2 mcm ni.. kalau ada anak2 yang tak suka sayur pun still boleh makan.. hehe.. Sebenarnya aku masak ni untuk dinner kami anak beranak pada malam bila entahlah dah lupa.. punyalah lama nak masuk n3 sampai tarikh kejadian pun dah lupa... hehe..

Jom tengok resepi.. leceh sket nih sebab kena taip balik.. takleh nak copy & paste mcm selalu.. hehehe..


Sumber : Chef Sabri
Bahan2
300 g kentang ~ buang kulit dan dipotong dadu
200 g brokoli (MaDiHaA letak double quantity) ~ dipotong
60 g Bawang besar holland (letak 1 biji besar)~ dihiris
80 g celeri (letak dlm 2 tangkai je)~ dihiris
1 kiub ayam
1 tin susu sejat penuh krim
2 liter air
1 biji air limau nipis (letak setengah biji je)
2 sm garam (letak secukup rasa)
1 sm gula

Hiasan : Daun bawang dihiris dan bawang goreng (tak letak pun)

Cara:
1. Dalam satu periuk masukkan air, kentang, brokoli, bawang besar, celeri, kiub ayam dan masak hingga mendidih selama 20 minit.
2. Padamkan api dan masukkan susu, kacau hingga rata.
3. Biar sup menjadi suam dan masukkan ke dalam bekas pengisar.
4. Kisar hingga halus kesemuanya dan masukkan semula ke dalam periuk.
5. Panaskan semula bahan2 yang dikisar lalu masukkan garam, gula & jus limau.
6. Hias dengan daun bawang & bawang goreng. Siap untuk dihidangkan bersama roti bawang putih.



Selamat mencuba!

2 comments:

Mawar_berduri said...

nampak menyelerakan....
nak cuba la... ..hihi thanks

norli yusoff said...

Ha... Jumpak jugak resipi ni. Thanks dear

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...