Friday, November 5, 2010

Sambal Pedas Mackerel





















Masak sambal pedas ni untuk dicicah dengan roti paratha... yelah.. kan Deepavali hari ni...  so.. kita sarapan ler dengan roti paratha.. hehehe... ok layan resepi sambal dulu ye... nanti masuk n3 roti paratha pulak...

Resepi ni boleh gak kalau nak gunakan sardin selain mackerel... aku lebih suka mackerel.  Sadin tu memanglah sedap jugak.. tp mackerel laaaaagiiiii sedapppp..!! hehehe.. ikut citarasa masing2lah kan... Sambal macam ni sesuai dicicah dengan apa2 saja... cicah dengan lempeng, roti canai, roti sandwich, roti benggali, jemput2 bilis.. pendek kata.. kalau dah mengadap tu memang tak kemana2lah selagi belum licin sambal dalam pinggan... memang best... cubalah ye..

Bahan2
1 tin mackerel saiz besar (buang tulang tengahnya)
1 biji kentang saiz besar ~ potong dadu
1 biji lobak merah ~ potong dadu
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
2 batang serai ~ dititik
2 cawan air
1 keping asam gelugur
minyak masak secukupnya
garam & aji secukup rasa
½  s/k gula

Cara2
1. Tumbuk halus semua bahan2 bertanda *. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 tumbuk & serai hingga wangi. Masukkan air, asam gelugur, kentang & lobak merah. Biarkan merenih hingga kentang setengah empuk.  Kemudian keluarkan/buangkan asam gelugur.
2. Masukkan mackerel serta sosnya. Hancurkan kasar2 isi ikan (sebelum dihancurkan tulang tengah mesti dibuang).  Masukkan garam, aji & gula. Biarkan merenih hingga kuah agak pekat & kentang empuk sepenuhnya. 
3. Biarkan secukup rasa & bolehlah dihidangkan sebagai cicahan ataupun sebagai lauk nasi putih.



































Selamat mencuba!

1 comment:

Lin Rosly said...

Salam Ratna....
Wah! Rajinnya.....Pertama Kali Dengar Roti Paratha Lobak Putih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...