Wednesday, November 3, 2010

Siakap Sri Rampai

Hai ketemu lagi.... 

Hari ni agak free sikit sebab bos ku bercuti selama 2 hari + cuti depaavali + weekend =  5 hari... dengar2 cuti2 Malaysia ke Cameron Highland bersama family tersayang... amboi2.. syoknyaaaa... Tapi aku pun syok jugak.. sebab bila bos takde kerja pun takdelah byk sgt... so bolehla santai2 melayan blog... hihihi....

Lauk kat atas tu sebenarnya dah lama jugak masaknya.. hampir2 3 minggu yg lepas dah kot.. entah2 dah lebih... Ikan siakap tu pulak lagi kesian.... dok bertapa dalam peti beku aku rasanya dah lebih dari sebulan.. sabor jelah... nasib baik masih sedap rasanya... alkisahnya yang ikan tu dok bertapa lama sangat sebab apa? Sebab aku beli ikan tu nak jamu masa ma & adik datang.. sekalinya ma cakap dia tak berapa suka sangat ikan siakap... yang adik aku  si Abby tu lagilah tak makan langsung ikan besar2 ni..... makanya ikan tu bertapa aje dlm esbok tu tak jadi dimasak selagi tuannya tak sampai seru nak memasak.. hihihi.. Nasib baiklah ternampak resepi best dari FP Jasmeen tauke kek aritu... maka menjadilah resepi seperti gambar di atas... 

Sapa2 yang terliur tu aku sarankan cepat2 try resepi ni yer.. memang sedapppp.. memang best..! Rasanya ada sikit2 persamaan macam resepi Ikan Bersos Thai & Ikan Masak Kerabu.. mungkin sebab penggunaan serai & bunga kantan tu kot.. Tapi yang bestnya.. Ikan Sri Rampai ni bahan2nya lebih ringkas... jom tengok resepi..! Thanks pada Jasmeen yang dengan tangkas 'menangkap & simpan dlm kepala' resepi dari siri Ketuk-ketuk Ramadhan waktu Memey memasak masa bulan puasa aritu... Meen.. aku C&P resepinya kat sini wokey.. ada sikit2 editing tu mintak halal yer.. 

Sumber : Memey (Ketuk2 Ramadhan)
Copy dari FP : Jasmeen Home Delight

Bahan2
1 ekor ikan siakap ~ bersihkan & goreng garing (bleh ganti dengan apa2 ikan kesukaan)
1 labu bawang besar ~ dimayang
3 ulas bawang putih ~ dimayang
1 inci halia ~ dimayang halus memanjang
3 batang serai ~ dimayang nipis2
5 biji cili padi ~ dihiris halus (MaDiHaA tambah lagi 5 biji dibiarkan sebiji2)
1 kuntum bunga kantan ~ dimayang
3 s/b sos cili (MaDiHaA tambah lagi 1 s/b)
3 s/b sos tomato (MaDiHaA tambah lagi 1 s/b)
1 s/b cuka
Sedikit gula
Garam
Serbuk perasa

Cara2
1. Panaskan minyak & tumis bawang2 & serai sehingga layu & wangi.
2. Masukkan semua sos & semua perisa...gaul rata. (MaDiHaA tambah sikit air dlm suku cwn)
3. Masukkan hirisan bunga kantan & cili padi. Kacau2 & pastikan secukup rasa.
4. Curahkan ke atas ikan yg digoreng td. Sedia dihidangkan.

 
















Selamat mencuba!

2 comments:

Lin Rosly said...

Salam Rindu Ratna.....Siakap Rampai....Kak Lin Dtg Kertg Nanti Kena Masakkan Utk Kak Lin Yer....Hehehehehe

Gurau Jer...Entah Bila Sampainya....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

KAK LIN : ala kak.. keratong dengan segamat tu bukannya jauh sgt.. jomlah jln2 tgk pokok sawit.. hehehe... nnt sy masakkan utk akak mcm ni.. hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...