Tuesday, November 2, 2010

Gulai Lemak Telur Asin





















Salam semua..
Pagi ni masukkan n3 lauk yg dimasak 2 malam yg lepas. Buat gulai telur masin ni sebab terliur tengok di dapur Alongroz tempohari.. Ayu Singapore pun dah buat juga... lagilah bertambah2 terliur dibuatnya.. Terima kasih Along sebab berkongsi idea buat gulai guna telur masin.. biasanya kalau nak menggulai kita guna telur ayam/ telur itik yg tak masin tu.. tp kali ni guna telur asin.. sedap pulak.. tak rasa sangat pun masinnya..  kita tepek kat sini pulak resepinya... mintak halal ya.. akak C&P aje ni.. tp ada buat sikit penambahan/ edit sikit2 ikut apa yg ada kat rumah... Thanks Along..

Source: HomeKreation

INGREDIENTS:
4 Salted Eggs
1 cucumber  ~ cut 2 inch & wedges (MaDiHaA tambah ni)
4 Shallots*
Some Chili Padi* (letak dlm 30 biji)
1 Green Chili* (MaDiHaA tak letak)
2" Fresh Turmeric* (* pounded)
1 bowl Thick Coconut Milk
1 Turmeric Leaf
1 Lemongrass - bruised
1 Dried Tamarind (guna asam gelugur)
Salt


METHOD:
1. Place all ingredients, except eggs, in a pot/wok & let it boil while stirring most of the times to prevent the coconut milk from curdling.
2. Poached eggs in it & do not stir until the eggs are done to avoid from breaking.  Put the cucumber & let it soft a bit then turn off the flame.
3. Serve with white rice....ummmh!
 
Selamat Mencuba!

8 comments:

zarin said...

tk masin ye kak! bolehlah cuba sbb kalau gulai telur ayam/itik tu memang sedap n menjadi kesukaan

HomeKreation said...

Wah, terliur Along rasa cam nak buat lagi. btw, dried tamarind tu asam gelugor le...hehe.

ain (sweet thots) said...

salam cik ratna ;) mcm berjanji pulak menu telur masin gak la kt cni.

Ayu said...
This comment has been removed by the author.
Ayu said...

salam madiha,
masih terasa kesedapn gulai ni..kita suka buat pedas2 sikit baru ada kick kan..hehe..
oh yes kita dah cuba buat mee hoon goreng kunyit tu tau..my family suka sangat2..thanks ya madiha nanti kita masukkan entry nya ya..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam...sedapnyer nampak..maknanya kuah tu x yah la letak byk garam ekk.LM nak cuba lah..klu jadi.LM tepek kat www.miza-zairi.blogspot.com

Boleh share ngan semua kwn2 kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ZARIN: tak terasa pun masin.. sedap lemak2 gitu.. boleh cuba nnt..

HOME KREATION: hehehe.. ingatkan ada jenis asam jawa kering.. kekekeke.. anyway.. thanks ye along berkongsi idea.. padahal.. masak lemak ni dah selalu.. cuma penggunaan telur masin tak pernah terlintas di fikiran..

AIN: sama ye? ni mmg sehati sejiwa nih.. hehe... sedapkan?

AYU: betul tu ayu.. pedas2 lebih sedap! tp kesian kat baby ku takleh nak rasa.. hehe.. oh dah buat ye bihun goreng kunyit tu? syukur ler kalau famili suka.. resepi biasa2 & simple2 je tu... thanks ya sudi mencuba..

LYDIA MIZA: a'ah LM.. tak perlu letak garam byk.. rasa dulu sebelum letak garam ya... boleh aje nak share.. lgpun.. bukan akak tuan empunya resepi.. alongroz homekreation yg empunya resepi... no worry.. sure dia izinkan punya asalkan jangan lupa telak source nya ya,,

Riky Darmawan said...

trimakasih udah sharing resep Gulai Lemak telur asin nya , apa juga jual telur asin dan telur asin bakar tidak ??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...