Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, November 25, 2010

Pancake Mayo
































Sesekali kalau bersarapan ala-ala western gini pun syok jugak kan? Hmm.. pada aku memang ok aje.. tapi.. alahaii... kat rumah tu kalau pagi2 ada benda2 macam aje.. jawabnya.. memang ada sesi soal jawab le.. hehe.. Mesti ada keluar soalan lebih kurang macam ni bunyinya... "ibu masak kuih ni je ke?" huhuhu... bukan apa.. en. asben & anak2 tu kalau takde sarapan berat atau sarapan savoury memang semua macam tak puas hati jekk. Jadi.. ibu ni terpaksalah buat juga sarapan yang lain contoh seperti nasi goreng, mee atau bihun goreng or.. jemput2 bilis or lempeng cicah sambal walaupun ibu dah buat kuih manis... Dorang tu semua memang lebih suka sarapan savoury berbanding sarapan manis2 gini.... Kuih2 manis tu umpama sarapan sampingan ajelah untuk dorang.. hehe.. Apa nak buat.. agaknya dah terbiasa dari dulu kot.. sebab aku sendiri pun lebih suka sarapan savoury berbanding yang manis2 ni.. hehehe...

Oklah.. kita layan resepi penkek mayonis ni yer.. resepi ni aku ambil dari Kak Zai Teratak Impian. Resepi asalnya dari Hajar yg dulu dok kat UK tp skrg dah balik Malaysia dan tinggal di Changlun Kedah (kalau tak silap).. lama Hajar senyap dari FP maupun blog.. Harap2 Hajar & family sihat2 ye.  Sebenarnya.. resepi ini juga telah ada sedikit ubah suai yg dibuat oleh Kak Nor Secubit garam.  Bukan ubah sebenarnya.. tapi ada penambahan bahan iaitu Mayonis itu sendiri... Selain tu.. Kak Nor juga telah memberi sedikit tips bagaimana nak masak penkek dengan cepat.  Memang bagus tak perlu tunggu lama.. Penkek ni pun memang sedapp.. lembut & gebusss... Terima kasih utk semua yang terlibat ye.. terutama Hajar, Kak Nor & Kak Zai... Ramai juga kawan2 yang lain dah mencuba resepi ni... thanks to all.. Kita c&p kat sini pula resepinya ye.. 





















Sumber : Hajar
Copy dari : Kak Zai Teratak Impian : Kak Nor Secubit Garam (TQ to all!)

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)
11/2 sudu besar mayonaise - tambahan

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.
updated:
bagi yg nak tau kaedah apa yg K.Nor guna utk masak pancake bg menghasilkan saiz yg sama.. (kembar ye Ayu hehe...) meh nak tunjuk :)

Caranya:
K.Nor guna 2 frying pan.
1. frying pan yg saiznya paling kecik kut yg ada kat pasaran dlm 12cm
2. frying pan yg saiznya lebih besar, tak kira la berapa saiznya tu 20cm atau 22cm asalkan lebih besar dr 12cm
3. bila guna pan yg kecik ni kita boleh hasilkan saiz pancake yg sama besar
4. panaskan pan dgn api yg sederhana jgn terlalu kuat
5. masukkan 1 senduk kecik adunan dan masak hingga keluar buih2/lubang2 kat atas permukaannya
6. terbalikkan atas pan yg satu lg tu (yg juga telah dipanaskan)
7. masak hingga pancake masak, angkat dan hidangkan
8. ulang hingga semua adunan habis dimasak.
9. kaedah guna 2 pan ni juga mempercepatkan tempoh memasak pancake, kan. tak la lama sgt anak2 menunggu utk makan :)

Nota:
Sedap makan bersama madu, aiskrim, jem dan sewaktu dgn nya...






















Selamat Mencuba !

4 comments:

Sizuka said...

sis madiha,

sama la kita. kalau i buat pancake kat rumah, then my hubby akan tanya "pancake je?". for him, breakfast means, nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang or anything nasi.

cplud miera said...

alahai..syedaaaaaaaaaaapnyer..

HomeKreation said...

Salam madiha. Cedap nya penkek kan... lama dah tak buat semenjak bebudak ni dah beso... dulu kecik2 selalu buat. Mak bapak kurang sikit mkn benda ni cam madiha kata ler, tekak lebih ke arah savoury tp sekali sekala tingin gak penkek ni.

Lin Rosly said...

Salam Ratna.....Sedapnya....Cantiknya...Menariknya....Buat Hatiku Tertawan....

Maka Dg Itu Kak Lin Hadiahkan Award Untuk Ratna...Sila Ambil Kat Umah Kak Lin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...