Thursday, February 2, 2012

Ayam Rica Rica

Assalamualaikum & good morning everybody...

Pagi ni dengan tergesa2 mengupdate blog dengan menggunakan PC meja sebelah lagi... hehe... Adeeiiii tiba-tiba jer PC ku jadi begitu tenat... Adakah disebabkan aku terlalu rajin bekerja? Atau terlalu rajin bertenet? kuikuikuiiii...... Apa2pun.. sememangnya wajar PC ku digantikan baru memandangkan ianya dah bertahun2 ku gunakan dari bekas tangan bos ku sendiri....  Itu sebablah kadang kala kalau masuk blog yang 'agak berat & sarat' dengan icon2 & bermacam2... terus PC aku jadi hang tak mampu nak meneruskan pelayaran.  Hajat nak meninggalkan komen terus serta-merta terbantut... & terpaksalah aku restart semula PC & melupakan hasrat hati nak meninggalkan komen.. hmmm...


Oklah takmaulah membebel panjang2... pagi ni kongsi resepi lauk ayam resepi dari seberang pula ye.... Dah lama teringin nak mencuba resepi ni. Kali ni baru jadi kenyataan sebab baru ada stok daun limau purut kat rumah.  Daun limau purut ni memang jarang2 ada stok kat rumah sebab ada orang yg seteru dengannya.  Sapa lagi kalau bukan cik abang ku seorang itu.. hihi... Tapi dari kajian & pemantauan ku... rupa2nya seteru cik abang ku terhadap daun limau purut hanyalah pada lauk pauk yang berkuah atau basah2 saja seperti tomyam, paprik, rendang & seangkatan dengannya.  Jika lauk pauk kering & tak berkuah bila ku letakkan daun limau purut ni tidaklah sampai cik abang ku reject terus lauk tu.... at least.. dia masih sudi menjamahnya.. alhamdulillah!!

Lauk ini pada selera kami sangat sedap! Rasanya yang cukup lengkap, pedas yg tidak terlalu sangat, masam & masin yang sangat menepati selera kami.  Jika tak suka masam.. tak perlulah letakkan banyak sangat jus limau nipis tu ye. Dan sekiranya anda tak kuat pedas.. boleh kurangkan jumlah cili padi.  Ok untuk resepi ini.. ucapan terima kasih ku pada blogger seberang iaitu Shinta yang telah berkongsi resepinya. Tetapi di sini.. MaDiHaA telah edit serba sedikit bahasa Indonesia yang digunakan kepada bahasa Malaysia agar mudah difahami.. Untuk resepi aslinya.. bolehlah berkunjung ke blog Shinta.


Ayam Rica Rica (Masakan Manado, Indonesia)
Diolah oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan :
1 ekor ayam sederhana, potong ikut kesukaan
1 biji limau nipis ~ diperah & ambil jusnya
4 sdm minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah ~ di hiris (boleh diganti bawang bombay)
2 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
1 helai daun pandan ~ dipotong2 3 inci panjang
2 cawan air
Garam secukupnya
1 sudu kecil gula (MaDiHaA tambah) 
Minyak masak untuk menggoreng ayam secukupnya

Bahan dikisar halus
14 biji cili padi merah (boleh dikurangkan kalau tak kuat pedas)
7 biji cili merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
2 biji tomato ranum, ukuran sedang

Cara menyediakan
1. Bersihkan ayam & tos. Perap sebentar dengan setengah dari jus limau nipis lebih kurang 5 minit. Kemudian cuci dan toskan.
2. Panaskan minyak & gorengkan sebentar ayam (tanpa dilumur garam/kunyit) setengah masak. (resepi asal tak goreng tp MaDiHaA goreng kejap agak2 ayam nampak masak sikit je.. tp tak nampak garing). Angkat & ketepikan sebentar. Dalam kuali yang lain, tumis bahan kisar hingga wangi & garing.
3. Masukkan hirisan bawang merah/bombay, serai, daun limau purut, pandan dan gaul rata.  Masukkan ayam dan air dan kacau rata.
4. Masukkan jus limau nipis lebihan tadi, garam & gula secukup rasa, tutup sambil sesekali dikacau.
5. Biarkan hingga rempah meresap dan airnya kering sedikit.
6. Siap sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

17 comments:

Liza said...

mst wangi bau aym rica rica ni kan...sbb ada daun limau ngn daun pandan...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Madiha, akak selalu tenguk resipi ini dalam blog orang seberang..nampak sedap je..bolehlah akak ambik resipi try ya

liemaopurut a.k.a ana said...

Diha,
Sy memang suka resepi yang gunakan daun limau purut ni.. harum ajer bau masakan. Ada lagi ker ayam rica2 ni?? mintak sket wat lunch.

Lebih kurang ajer condition pc kite. Biler bukak blog yang sarat ajer memang hang terus....tu yang cepat ajer tuan nye hangin tu ekekeke

rahel said...

waa..memang best ayam rica-rica ni..lauk kegemaran gue..suka banget.

Qhaifa Nur said...

sedapnya ayam rica - rica nih....

Cheq Sue said...

hish... kalau bab2 masak ayam ni mudah sangat nak tergoda... nampak sedap je tu kak..

KakAsma said...

mmg betul madihah kalau ada daun limau ngan pandan mmg jadi sedap lauk tu,,wangi ajer

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak madihaa cayaang...
pasti sedap ayam nie sbb ada bubuh daun pandan dan daun limau.. memang nampak sedap ayam rica2 tu akak...

Qasey Honey said...

sedap lauk ayam ni...terbau bau spi ke sni...suka resepi yg letak daun limau purut ni dan pandan...wangi...

cik cek said...

Sedapnya...perut tengah lapo lagila sumenya sedap...:)

Mas said...

masuk list....
boleh try nanti sebab anak2 mas memang suka ayam...
memang nampak sedappp sangat ayam rica rica tu...

Ummi said...

Assalam Ratna, waaah sedap ayam rica-rica nih...akak penah dulu masak Ikan Sambal Rica-Rica resepi Chef Tania tuh...agaknya sama ke bahan dia...xpun leh tukar je dr ikan ke ayam ke sotong ke...kann...alaa ngencess tgk.. ^__^

nOOrsha said...

salam kak madiha..sedapnye nmpak ayam rika2..suke ngn masakan yg ada limau purut :)...

kak, jgn ckp gitu..klo tuhan nak kasi rezeki kan die blh bg sape je..x kisah la pkai hp ke pkai kamera batu bata ke.. akak pun rajin bubuh prop kat pic nampak gambar to alive...:)

anymz said...

salam diha,rasanya menu ni sesuai dgn tekak keluarga kami..ada cili padi kan..
nak try lah nanti..
ooooo cik abe diha tak makan sgt lah makanan thai ya..hehe

eh akak dah buat kaswi,sedap betul..mekaseh ya diha share resepi..

Chik Mimi said...

Assalam Ratna,wah berica-rica ye ayam tu ,nampak sedap tu boleh masuk list ni ..
Ampun ye line kat ofc menggong semalam tu yg duk upload gambaq tak lepas2 akak check kat setting x de pun keluar gambar gitu bila buka blog kat rumah mengucap panjang akak heheheh thanks

Kak Noor said...

Daun pandan dan daun limau purut telah menambahkan aroma kepada masakan ini. Sedapnye....

ALoNa CintamaniszLite said...

Wahh..boleh ganti ayam masak merah ni, hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...