Thursday, March 8, 2012

Talam Chacha

Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua.....

Pagi ni sejukk betul! Sejak malam tadi hujan turun tak berhenti di PJ ni....  dan dengar khabar di KL sampai banjir! Pagi ni nak turun pegi kerja & hantar anak2 ke sekolah... masing2 kena bawak payung sorang satu sebab hujan masih lagi turun renyai2 sebelum pukul 7 tadi... tak pastilah hujan tu turun sejak mlm tadi tak henti2 atau awal2 paginya, sebab sedar2 aku bangun tidor memang dah hujan... now... dalam ofis penuh ngan payung tersadai sebab nak keringkan.. hehe...  nasiblah department aku ni tempatnya luas & banyak ruang... 

Oklah.. sementara ada masa sikit ni kan.. tambah2 pulak PC dah laju berdesuppp peginya ni... jadi bolehlah mencelah sekejap untuk masukkan entry.. hehe...  lepas ni nak sambung kerja la pulakkk.. mentang2 PC baru takkan nak abaikan kerja pulak.. paling2 bila dah boring atau ngantuk nnt... barulah kita buat kerja 2 in 1.. janji kerja ofis beres... kan kan kan.. Oklah.. resepi hari ni sebenarnya sarapan kami pagi semalam.  Nama jer sarapan.. tapi kuih ni aku buat minum petang kat ofis ni.. pastu sarapannya dengan roti jer.. hihi.. Biasalah.. pagi2 tak lalu sangat nak makan benda2 manis gini.. mesti nak pekena yg pedas2 atau paling tidak roti pun jadi.. alahaiii.. tekakk.. 

Terima kasih pada Yatie untuk resepi yang diadaptasi dari resepi Chef Asma ni yer.. Chef Asma gunakan skoteng untuk resepi ni. Oleh sebab payah nak jumpa skoteng.. lalu Yatie dapat idea untuk gantikan skoteng dengan tepong chacha tu... hmmm.. good idea! Tepong chacha kering tu senang nak jumpa.. kat mana2 pun ada.. tapi skoteng tu dengarnya.. hanya boleh jumpa di Melaka aje ye? Wallahualam...  Mintak izin ye Yatie akak letak resepi kat sini.. sedap kuih talam ni.. Cuma yang ku buat tu mcm lembik sikit bahagian bawah tu.. mungkin penggunaan tepong beras cap teratai tu yg buat kuih jadi lembik. Biasanya kalau guna tepong beras cap 3 gajah kuih elok jer.. tapi hari tu tak jumpa plak tepong beras cap 3 gajah.. hanya ada cap teratai.. lenkali kalau nak buat lagi & gunakan tepong beras lain selain 3 gajah.. mesti kena tambah sikit lagi tepong beras.. mungkin dlm anggaran 2 sudu besar gitu.. just ingatan utk diri sendiri atau kawan2 yang ingin mencuba...

 huduh sikit potong kuih tu... almaklum tergesa2 pepagi buta memotong sebelum bersiap ke tempat kerja... hehe...

TALAM CHACHA

Olahan dari resepi Talam Skoteng Chef Asma
Sumber : Yatiememories
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
BAHAN2 LAPISAN BAWAH 
Guna Loyang 10x10x2 @3
50g tepong chacha kering (rebus & toskan) (resepi Talam Skoteng yg asal guna skoteng)
 
150g tepung beras* (kalau guna tepong beras cap teratai... sila tambah 2 sudu besar lagi tepong beras)
250ml santan pekat*
450ml air*
1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
150g gula castor*
1tsp garam*

Cara penyediakan
1. Sediakan loyang, gris dgn minyak dan lapikkan dgn plastik.  Panaskan kukusan.
2. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api. Masukkan cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata kemudian tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit.

BAHAN2 LAPISAN ATAS
    150g tepung gandum
    300g gula halus (MaDiHaA guna 250 gm)
    5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur, MaDiHaA guna 4 biji telur gred A)
    250ml santan pekat
    500ml air
    1/2 tsp garam
    1 ½ tsp perisa rose (MaDiHaA guna esen vanila)
    pewarna pink

Cara penyediaan
1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap.
2. Tuangkan ke atas lapisan bawah & kukus selama 30 minit.
3. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.  


Selamat mencuba!

11 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam cantik elok aje kejadian taman cha cha ni...kalau dpt mkn lg sdp heheh bila lah dpt merasa ni..... sweet pink..... nak cuba juga..

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Madihah,
cantik kuih talam cha cha akak ni...kemas je potongannya..biasanya mmng yatie guna tpng beras cap gajah je..elok kejadiannya....mmng sedapkan kuih ni..lemak dan lembut je..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Sheila..
a'ah.. mmg cantik warna dia tu kan.. kuih pun sedap sgt tauuu.. cuma belah bwh tu mcm lembik sikit sbb guna tpg beras cap teratai tu kot.. bab rasa mmg bestlahh.. tryla buat Sheila..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Yatie..
tak sempat nk bgtau tuannya dah dtg.. hehe..
mmg sedap talam tu yatie... akak suka.. cuma tersilap guna tepong jd lembik sikitlah yatie.. huhu..

kurang kemasla yatie potongan tu.. segan kat awak.. hihi.. tgkla.. robek sikit sana sini.. masa tu kelam kabut nak bersiap pepagi hari.. lepas2 potong ambik gambar pastu siap pi anto umah jiran sepiring.. selebihnya dptlah akak & anak2 bwk bekal.. & tinggalkan sikit kat husband yg blk kerja mlm.. tak lupa makcik pun dpt gak bg merasa...mekasih ye resepinya...

umi fatihah maisarah said...

Assalammualaikum kak madiha...
begitu m'yelerakn kuih talam cha cha ni, bla la nk dpt m'rase hehe...sweet je colour dia...izinkn utk share resepinye ye..

Qasey Honey said...

asslm...
sedapnye tgk kuih talam ni...
kt umh ade lg stok skoteng...bleh la cuba menalam pula lps ni...
QH tgk xde la huduh mne pon talam tu...molek aje kejadiannya...

sabar kagawa japan said...

salam kak ratna...cun melecun talam akak....cantik..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu jgk buat Madihaa :)

hehehe problem ngan PC yer..allhamdullilah dpt jgk yg baru kira2 nie lagi laju dari yg lama..dulu2 pun PC mama spt peti TV lama spt madihaa :)

Best kan kalau blakang rumah blh bercucuk tanam spt rumah2 di Msia..rumah mama jenis flat setakat tanam pokok2 berdaun okay lah :)
Mmg pucuk ubi menjadi fav kami dirumah selalu suka rebus cicah ngan sambal asam or kuah kacang..sekali2 msk lemak ltk kupang mmg marbeles madihaa terangkat beb mkn ngan sambal belacan..fuyoo tak hingat nasi bertambah hehehe

Mmg sebln dua yg lalu mama agak sibuk sedikit maklum lah mama baru jgk kehilangan abah mama... ada jgk dlm 47hari daa.. ulang alik pulak skrg tgk mak plak :)
anyway thanks of u to drop by kat my humble blog dear..u too take

opps lupa nak komen.. talam skoteng nie lama daa mama tgk ramai teman2 yg dah mencuba..mesti sedap kan Madihaa :P n also byk menu best dari dapur Madihaa yg dh mama terlepas..

Sari Yusa Ibrahim said...

bercha-cha Kak Ratna rupanya ya, hihi

ummiaisyah said...

Moh kiter bercha-cha kak Ratna...tak penah mkn kuih talam lawo cam gini....mesti sedap resepi chef Asma ni kan..

CT Delima said...

As'salam Ratna

Wahhh sudah dapat pc baru patutlah berdesep2 mengupdate ya..hihihi. Apa pun syukurlah kan dengan apa yang ada ni.

cakap pasal cuti2 ni, ct pun nak bercuti gak dari update kat blog Dapur Ct tu, tak alam 3-4 ari jer sebab nak balik kampung lah Ratna. Mak mertua tu dah rindu sangat kat cucu2 dia yang jauh ni..hehehe.

ct pun suka talam sekoteng ni, tapi anak yang bongsu tu makan yang atas aje, yang bawah mama dia tukang makan kasi habis..hehehe. ct ada stok sekoteng tu tinggal sebungkus.beli kat Melaka gak biasalah kalau benda payah nak jupa mesti beli lebih kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...