Tuesday, March 6, 2012

Red Velvet Cup Cakes

Assalamualaikum & good morning semua....


Pagi Selasa yang selesa......... Cuaca pagi ni pun sangat2 cantik... hehe.. Ehh! sebenarnya ku belum begitu selesa lagi sebab PC yang diharap2kan dengar khabar baru hari ni akan dihantar... (itupun kalau betul janji2 deme tu...) Ingatkan minggu lepas dah boleh guna PC baru... emmm..  harap2 cepatlah sikit sampai & cepat2lah boleh install..... dah tak tahan dengan kerenah PC yang lembab mengalahkan siput khinzir melungsur dlm gelap........ hahaha... Dah rindu nak blog walking ke rumah kengkawan semua...... sungguh!! Rindu gilerr!! Kita dok tengok je ikut tingkap2 rumah kita ni bila kengkawan tayang masakan yang sedap2... tapi apakan daya.. dah tak sanggup nak restart PC ni berkali2 bila kita masuk umah kengkawan... harap kengkawan sekalian jangan kecik hati kalau dah lama kita tak tinggalkan jejak kat rumah u all semua yer... insyaAllah.. bila keadaan mengizinkan ku akan cuba jejaki rumah kalian semua...


Untuk hari ni, resepi yang tak asing lagi di kalangan geng masak-masak & para bakers sekalian iaitu Red Velvet Cake... kek yang pernah popular sejak dulu lagi dan sehingga kini masih bertakhta di hati para peminat kek... tapi baru kali ni daku sempat mencubanya...... Memang dah lama teringin nak mencuba bila ramai yg dok puji-puja si Baldu Merah ini... tapi bak kata orang.. seru belum begitu kuat masa tu.. Hmmm.. sekali dah merasa... haaa kauuu!! Sedap tak terkata.. apalagi bila digandingkan dengan krim keju yang sememangnya sedap tu.. Malah kek ini dimakan kosong gitu pun dah sedap tauu.. Rugi tak buat sejak dulu lagi.. hehehehe.. lepas ni aku nak buat lagi sebab tak puas rasanya makan baru ni..... almaklummmm... masa buat baru2 ni.. dimakan beramai2 gitu... hehe.. 

Ok ok.. cukuplah celoteh yang meletihkan ni yer... untuk resepi ini.. terima kasih banyak2 pada kak Ayu Singapore yang ku salin resepi dari blog beliau. Kak Ayu pula katanya ambil dari blog Maya. Sejak tengok kak Ayu tunjukkan kek birthdaynya dulu (tahun lepas) & memuji2 sedapnya kek ni.. barulah berminat nak menyalin resepi.. padahal sebelum tu.. dah banyak kali tengok kawan2 lain berkongsi resepi.. tak kisahlah tu kan.. rasanya resepi2 yang lain pun tak banyak beza.. tapi resepi yang ini kalau nak buat kek sebiji hanya dpt kek yg kecik je yer.. Boleh doublekan resepi kalau nak kek yg besar sikit.  MaDiHaA pulak dah tukarkan kek ini kepada kek cawan yang comel2 tu... jadi namanya pun dah tambah perkataan "Cup"  tu juga... jangan marah ye kak Ayu & Maya.. hehe..


Red Velvet Cup Cakes 
Sumber Resepi : Maya & Kak Ayu@curlybabesatisfaction
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

1 2/3 cup self raising flour
2 tbsp cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
1/2 tsp baking soda
110g butter-(Ayu used 125g)
1 cup fine sugar- (Ayu used 3/4 cup)
2 large eggs
1/2 cup milk
1/4 cup buttermilk-(Ayu made 1/2 cup milk + 1/2 tbsp distilled vinegar- leave it for while abt 15-20 minutes-but used only 1/4 cup)
1 tsp vinegar
1/2 bottle liquid red colour or 1 tsp red gel-(Ayu used 11/2 tsp wilton-no taste)

Method:-
Cream butter & sugar till creamy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence. Mix in dry ingredients & milk plus buttermilk in alternate batches, ending with dry ingredients. Lastly stir in vinegar.
Bake in a preheat oven at 170C for 30-40  minutes or just cooked.


Cream Cheese Frosting
250g Philadelphia cheese
125 butter
1 cup icing sugar-(Ayu used 1/4 cup) (MaDiHaA used 2/3 cup)
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon-(Ayu used 1 lime juice) (MaDiHaA used 1/2 lemon juice)

Method
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice. 


Selamat mencuba!


7 comments:

Printable recipes said...

is philadelphia cheese halal? any subtitute if i can't get any?

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

wah dah tayang dah geng yg pertama
bila nak tayang yg seterusnya he..he..

Ayu said...

assalam ratna,
wah entah tergerak hati akak nak singgah sini hari ni ..
rupanya ada red velvet cupcake ada kat sini..
oh dah pernah buat dulu ya..heheh sorry akak tak perasan lah ratna..terimakasihlah dear..kerana sudi mencuba red velvet cake recipe yang ini out of so many version kat luar tu ya..
kalau lain kali cuba letak choc ganache tu pun sedap tau ratna..kalau nak cuba lah..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Printable recipes...

you can refer to the link below about the philadelphia cheese... if you can't get any suitable cheese for this frosting recipe... you can use butter cream recipe which is mixed with a little bit lemon paste instead of cheese frosting...

http://isithalal.blogspot.com/2009/03/philadelphia-cream-cheese-neufchatel.html

http://halalguide.org/List_produk_haram.html

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

coming soon!! hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam kak ayu...
a'ahh.. dengar juga ye nama akak diseru2.. hehe..
kek ni mmg marbeles la kak.. lepas ni mmg nak buat lagi.. tak puas mknnya aritu... cuma tang choc ganache tu tak sure lagilah.. hehe..
terima kasih utk resepinya yer kak...

Unknown said...

Guna vinegar yg mana ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...