Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, March 22, 2012

Bingka Roti Nangka

Assalamualaikum...
Seminggu dua ni mood untuk bereksperimen di dapur agak kurang. Mungkin sebab dibelenggu oleh rutin harian yang agak memenatkan ditambah pula dengan keadaan diri yang kurang sihat sampai ke hari ni.. mungkin sebab itulah juga badan ni rasa cepat letih.  Memang malas sungguh nak buat apa2.. Tapi minggu ni abang dah mula kerja shift siang.. jadi tugas memasak untuk dinner wajib ditunaikan juga... Cuma eksperimen kuih muih langsung takde mood nak mencuba walaupun dalam hati banyak benda yang nak dicuba.. hehe.. nanti2lah... tunggu en mahmood dtg menjenguk dulu kot2 dapat merawat kemalasan... kekeke...


Berbalik pada resepi untuk hari ini... kuih yang dibuat dalam minggu lepas. Ini pun sebab terpaksa disebabkan ada banyak stok roti yang dah hampir nak expired & dalam masa yang sama kebetulan masih ada nangka madu yang abang beli di jalan Bentong (Kalau tak silap) dalam perjalanan pulang dari kampong tempohari. Abang beli 2 potong.. sepotong beratnya 2 kg & sepotong lagi beratnya 3 kg.. haaa kauuu.. makanlah puas2 nangka sebab orang dalam rumah ni semuanya 'hantu nangka' hehehe.. Dalam kereta aje dah habis nangka yg 2 kg tu....  so selebihnya dimakan di rumah pula.. cepat2 aku kidnap sikit nangka tu sebab nak jadikan bingka ni sebelum habis dikerjakan dek abang & anak2.. hehe...
Peminat2 nangka mesti suka dengan bingka ni.. rasa lemak2 je hasil gabungan dari santan & mentega & manis yang tak berapa sangat.. tapi bila tergigit tang nangka tu yang buat bertambah sedap..

Resepi ni hasil adaptasi dari resepi Bingka Roti Berjagung yang dikongsikan oleh kak Rinnchan tak lama dulu. Resepi asal dari Chef Azimah Mansur. Terima kasih buat kedua2nya & minta halal ye resepinya... Bingka Roti Berjagung pun dah 2 kali ku buat sebab sedap! Kali ni tukar jagung kepada nangka pula.. bertambah2 pula sedap bila ada nangka yang wangi & manis. Resepi ini dapat agak banyak.. jadi untuk keluarga kecil.. elok dikurangkan sukatannya ye...

Bingka Roti Nangka
by MaDiHaA
Adaptasi dari resepi Bingka Roti Berjagung Chef Azimah Mansor (dari FP Kak Rinn)

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar...... )
250gm isi nangka ~ di dadu
Sedikit bijan

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan nangka yang didadu dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh ... MaDiHaA guna loyang pecah 8 & loyang muffin ~ hanya sapu dengan mentega lebih sedikit). Tuangkan adunan kemudian taburkan dengan bijan.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.(kalau guna loyang pecah 8 atau loyang muffin.. sila kurangkan masa membakar)


Selamat Mencuba!

14 comments:

Cheq Sue said...

amboi, wanginya bingka ni siap dengan nangka tu perghhhhhhh mesti sedap!

~~zAnAfAhMi~~ said...

Ala...tak sihat ke? jgn la main masak2 dulu, kasi sihat betul2.
Madihaa, akak suka sgt nangka. Kalau beli tak nyempat2 nak buat kuih pun, abis akak bedal. Kata org nangka ni mknn sejuk ye, akak tak kira, akak suka jugak.

ijayuji said...

Salam kak madiha! eh! sedapnyerrrrr! kita suke nangka n suka bingka! mmg satu gabungan yg best! nak buat serta merta nangka pulak takde huhu... ada tu ada jual tp kena g keluar jauh sikit ni yg malas nak kuar ehehe... nanti carik nangka lah minggu depan :D

zila said...

salam kenal kak madiha..sy follow blog akk dan masukan link akk kt blog sy jgk..semuanya ada disini..dibawah satu bumbung.:)..pandai betul akk nie masak..insaallah nak cuba jgk resepi2 akk:)

Chah said...

mak aiii...bab bingka yang kecut n kedut2 tu memang tk tahan! meruntun jiwa!great kombo!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Madihaa...akak bab manis2 macam memang suka sekali...bolehlah masuk list...nanti dah sihat sikit boleh try

inahar ali said...

waaahhh..bestnye kt sini ada bingka nangka laa..tp x dpt nk tukor ngan muffin cempedak akak sbb dh lama abihh..huhuu!! leh kenen 2 potong..daapnyer!

ASMAH YUSOF said...

Slm kenal kak...waahhh mmg menarik kak..asz mmg pemfeberet nangka jgk,best la kak!!!

Qasey Honey said...

asslm kak...QH pon mmg pminat nangka...teruja pula nk mcuba resepi ni...mesti sedapkan ni...

pstttt...xsihat yer...byk2 berehat tau...jgn lupa mkn ubat juga...dh sihat nti...cepat2 buat xperimen resepi baru...hehehe

Nieza said...

menariknya bingka nangka ni kak...lum pernah mkn lagi.sedapnya tgk.suka yg garingx2 kerak tu:)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

kak long sy booking hotel guna phone aje takde mintak kt kad
jgn booking ikut online itu memang nak kad.guna phone dia cuma mintak nama dgn no hp aje.dulu pun sy book guna phone aje
senang nak tanya apa2
sedap bingka tu

ady said...

as-salam MaDiHaA a.k.a Ratna
1st time dgr bingka roti nangka ni..mesti sedap bingka ni..masuk list dulu...

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna..

Kak Lin mmg suka nangka...dah pastinya Bingka Roti Nangka ni sedap pada selera Kak Lin...Insya Allah nnt boleh cuba :)

Malay-Kadazan girl said...

Setiap kali singgah dapur ni air liur meleleh-leleh rasa nak menikmati juadah di sini. Menarik sungguh resepi ni. Rasa tak sabar nak balik malaysia makan nangka and try kuih ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com