Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, May 20, 2010

Nasi Ayam Ipoh



Semakin famous Nasi Ayam Ipoh (N.A.I) ni nampaknya... dah ramai yg mencuba.. aku pun takmau ketinggalan walaupun aku tak punya set pinggan yg cun2 mcm org lain.. hehe!! Lagipun nasi ayam memang feberet anak2.. Aku tergoda bila tengok gambar Nasi Ayam Ipoh dari blog Ayu http://curlybabesatisfaction.blogspot.com terus print resepi & terus mencubanya minggu lepas ke bila (dah lupa dah..) Hari ni baru berkesempatan update di sini sebabnya.. aku tak sempat nak edit gambar.. hehehe...

Nasi Ayam Ipoh ni memang sedap! Tak rugi mencuba.. kelainan ramuan yang ada dalam setiap set hidangan membuatkan rasanya begitu enak!! Bau wangi minyak bijan & rasa sos tiram dlm nasi ayamnya memang satu kelainan.. supnya pun bersertakan sayur iaitu ubi sengkuang.. kuah kicapnya pula lain dari yg biasa.. itulah dia keunikan N.A.I ini... tak perlu pegi Ipoh... kat rumah anda pun boleh merasainya sendiri... terima kasih kepada penyumbang resepi Quinnie@my resepi & juga Ayu yg rajin mencuba & memperkenalkan pada kami... Kita C & P resepinya kat sini pulak yek!! TQ!!

Sources:- From quinnie@myresip.com
Copy dari blog Ayu http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/

Bahan Untuk Nasi:-


4 mug beras (MaDiHaA masak 3 mug aje & bahan2 lain tu pun dah direduce ikut kesesuaian.. tp resepi ni utk 4 mug beras ye!)
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega

Bahan Untuk Ayam:-

1 ekor ayam (MaDiHaA buang kulit.. itu pasal kurang cun ayam ku.. huhu)
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu

Bahan Untuk Sup:-

air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah

Bahan Untuk Cili:-
10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam n gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur-


Bahan Untuk Kicap:-
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya

Tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
(Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah)

Bahan Hiasan:-
tomato, salad, daun sup dan bawang, timun-(tomatoes, chicnese celery, spring onions and cucumber)

Method:-
Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.

Method Untuk Nasi:-
Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.

Method Untuk Ayam:-
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.

Method Untuk Sup:-
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.





Jemput tengok yer.. nak ajak makan pun dah abis.. hehe..

3 comments:

Ayu said...

salam Madiha,
sedapkan nasi ayam ni..kita pun suka..hari tu buat licin...hehe..lain kali kalau nak buat nasi ayam biasa nak pakai recipi ni aje..
Thank you for trying Madiha, resepi pun kita congkong dari tuan punya resipi..quinnie

Ruziawati Bukhari said...

blog yang wajib t baca.. klu terlepas entry sebelumnya sanggup t redah cari lagi.. suka!!

em.. kali ni resepi nasi ayam pulak.. teringin nak cubalah akak!!

dayana eifayana said...

wau,,sedapnye..nati nak suruh ibu masak lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com