Thursday, May 6, 2010

Kuih Lapis Pes Kacang Merah



Salam pagi Khamis...

Hari ni aku nak masukkan resepi kuih lapis yang agak istimewa berbanding dengan kuih lapis biasa tu... buat kuih ni malam & pagi esoknya baru dipotong iaitu sama hari waktu aku masak nasi goreng USA tulah... tu pasal pagi tu tak kisah dpt mkn NGU lambat pun.. sebab pepagi masing2 dah dpt mengunyah kuih lapis ni dulu.... memang sedappp tauuu... tak manis sgt.. just nice ditekak aku sebab aku dah kurangnya gula ikut sama mcm Ayu.. T.kasih Ayu share resepi ni.. memang sedap sangat2.. Resepi asalnya Ayu ambil dari my resepi.. tapi tak sure dari siapa.. apa2pun.. t.kasih kepada empunya asal resepi.. mintak halal aku tepek kat blog aku ni ye..


Source : my resepi (copy from ayu http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/)
Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
200ml santan
sedikit garam
3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis
400 gram pes kacang merah
pewarna merah dan kuning star brand
1 cawan air panas untuk larutkan gula
3 cawan air biasa

Method:-
1. Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air.
Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.
3. Panaskan periuk pengukus & biar cukup panas. Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti. Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
4. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya.
5. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.
6. Tunggu hingga BETUL2 SEJUK barulah dipotong.



Selamat Mencuba!!

11 comments:

fuzidss said...

Salam pengenalan Madihaa... cantiknya colour tuuu

geraugebang said...

memang cantik...macam kak gerau...he he he

cikmanggis said...

cantiknay madiha..cm nak cuba la..mesti sedapkan?terima kasih sb kasi award..nnt cm tempelkan

Ruziawati Bukhari said...

apa2 yg ada kacang merah mmg boleh menawan hati t.. sedap ni.. tgk gmbr pun tahu.. hehe.. tq bg award.. nanti t jawab tag akak ye? tq sgh dan follow t.. tqvm..

samsulaili said...

minta sikit..x boleh jadi,nak kena buat ni.jap lagi suruh abg singgah kedai beli kcg merah.Ishh...ish..akak ni...habis diet su tau..hik..hik..

Ruziawati Bukhari said...

dh jwb tag dan amik award akak.. tqvm..

sweet thots said...

combination color tu menawan betullah. Rasa pon mesti mabeles ni kan. Harus cuba ni!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

fuzidss: salam perkenalan utk fuzidss juga. mmg cantik kaler dia.. kita pun berkenan.. hehe..

geraugebang: betul betul betul... hehehehe..

cikmanggis: memang tak rugi mencubanya cm.. sebab rasanya mmg sedap!! pasal award tu.. sama2..

Ruziawati Bukhari : samalah ngan akak.. akak pun suka kacang merah.. tq tie sudi ambik award & jawab tag akak ye.. nnt akak gi tengok..

samsulaili: nak bagi pun dah abis.. hehehe.. memang sue nak kena wt sendiri ler nampaknyer.. jangan maree.. kekeke..

sweet thots: betul tu.. kita pun suka tgk kaler dia... rasanya mmg best lahh.. try buat nanti yer sure suka punya!

E-na Zarina said...

waaa menarik lah kuih lapis akak ni..teruja nak try buat..

sweet thots said...

dah buat dah... rupa x cun lg tp rasa mmg best. tq2x ;)

ina maza said...

salam madiha...banyaknye resepi kuih talam...suka sangat
x sabar rasanye nk cuba sume resepi kuih talam ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...