Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, May 12, 2010

Custard Raisin Rolls



Terus ke resepi untuk hari ni.. maaf la tak sempat nak celoteh panjang sebab bz... tapi nak komen juga sikit pasal roti ni... Memang sedappp!!! Thanks Noreen & Kak Ummi untuk resepinya.


Adaptasi dari resepi Red Bean Sweet Bun (Noreen & Ummi)
Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek (guna tepong gandum aje)
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega

Bahan Kastad:-
1 cam. besar tepung kastad
1/2 cam. besar gula pasir
85 gm susu segar
10 gm mentega
1 cam. teh esen vanila

20 gm raisins/mixed fruits
1/2 biji telor untuk sapuan

Cara-Cara:-
Untuk Kastad:-

Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.



Untuk Bun:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong... (anggaran 1 inci atau suka hati nak tebal mana) Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. (MaDiHaA masukkan dlm paper liner) Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.

Selamat mencuba!

4 comments:

indahhouse said...

salam kak madiha,
wah! ada step by step tu. memang salute kak kalu bab membaking nih. :)

Betsi said...

Hai, MaDiHaA salam kenal. boleh dong saya coba resep custard raisin rollnya. Terima kasih. Betsi.

mas said...

Kak minta izin resepinya , saya dah cuba resepi akak memang sedap tq..

mas said...

Kak minta izin resepinya , saya dah cuba resepi akak memang sedap tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com