Tuesday, August 9, 2011

Gulai Kunyit Lengkuas Udang bersama Belimbing Buluh

Assalamualaikum...
Minta maaf pada kengkawan sekalian... tak dapat nak BW melawat kawan2 semua... kesibukan melanda.. kalau sempat pun jenguk blog.. sekejap2 jer & itupun tak sempat nak tinggalkan komen... hanya sempat intai2 jer.. hehehe.. tengok petang2 sikit kalau kelapangan cuba BW rumah kawan2 ye.  Terima kasih buat yang sudi berkunjung ke sini.  Mohon ampun sebab semua komen2 tak dapat direply.. harap kawan2 faham ye... Tapi semua komen2 yang ditinggalkan sudah dibaca satu persatu.  Sangat2 menghargai kawan2 semua  yang masih sudi nak tinggalkan jejak di sini walaupun tuan rumah tak sempat nak reply.  Jika ada persoalan.. insyaAllah akan dijawab..

Oklah... hari ni nak update resepi yang di masak masa kat kampong baru2 ni... jom tengok resepi.. ini resepi agak2 je nih ye..



Gulai Kunyit Lengkuas Udang bersama Belimbing Buluh
Bahan2
1 kg udang saiz besar/sederhana (kami guna udang kehel)
15 biji belimbing buluh
3 cawan santan sederhana pekat (boleh tambah lagi jika mau kuah lebih)
garam, perasa & sedikit gula
Bahan dikisar
6 biji cili kering ~ potong, buang biji & rebus
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
½ inci halia
½ inci lengkuas
2 inci kunyit hidup


Cara2
1. Udang digunting janggut & kakinya.  Bersihkan udang & toskan
2. Belimbing dibuang hujung & pangkal, ketuk sedikit & perah sikit airnya. (kalau nak belah dua je pun boleh jugak)
3. Jerang santan bersama bahan2 kisar & garam sehingga mendidih.
4. Masukkan udang & belimbing buluh serta serbuk perasa & gula secukup rasa.  Biarkan ia mendidih & udang masak & berubah warna. Biarkan secukup rasa & bolehlah dipadamkan apinya.



Selamat mencuba!

19 comments:

DJ Dayang said...

waduh....sedapnya gulai udg ni kak oii...btl2 nangis kte nengok udg fav tu..whaaaaa!

amie said...

sedapnya gulai udang tu Madiha, lebih sodap lagi kalo makan di kampung....mesti licin punya!

Lya Colours said...

walamak besa2 udang. ggrrrrrrr.. if letak nenas pon sedap gak ni

inaku79 said...

sedapnya...mmg feberet gulai kunyit lengkuas ni. klu ada sambal belacan dan ulam...lagiii sedap. :)

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..Bila baca je tajuk, ada belimbing buluh, terus rasa kecur....SelamatBerpuasa

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna...

Berselera Kak Lin Tgk Udang Tu...Besau2. Lagi Bila Di Masak Dg Belimbing Buluh Tu Ada Masam2 Sikit...

AZLITA AZIZ said...

salam kak madiha..

betul lah kak makin bulan posa makin tak cukup masa selalu terkejar2 aje..

tapi... udang tu nampak sedap! besarnya udang tu... puas rasa makan kalau udang besor2 kan kak.. ita ni alah tak leh makan makanan laut.. boleh tengok aje.. ambil bau.. hihi

Ummi said...

Salam Ratna....weeee menggodanya tengok udang melengkooor dlm mangkuk tuh! Tapi akak buat masa ni nak stop kejap seafood sbb tengok Aiman tu ada alahan...huhuuu...Dia tgh makan ubat doc tu...tengok dulu camne... :) So sume org kena puasa seafood kat rumah...nnt sikit hari baru leh kot...insyAllah..

hazila said...

Besaunya udang..... macam kak ummi kata, siap melingkor dalam mangkuk lagi...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
Ya Allah... mmg tergoda tgk gulai udang tu akak... sedaaapnya... ada belimbing buluh lg... mmg suka tu diana...

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! BESAAARRRRRRRRRRRRRRRRRRnyerrr udang tu kak! hihihi... ni kalau dpt sekor pun kenyang suke part kepala walau tahu ianyer tak baik :D Belimbing buluhhhhhh pun kita sukeeee!! mana nak carikk niii sini dah lah takde tiap kali balik pun tak de musim :-( sedapp!!!

Malay-Kadazan girl said...

Wah terliurnya dengar belimbing buloh, dah bertahun tak makan. Good combination udang and belimbing buloh.

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. besar2 ny udang .. dapat makan satu pun dah cukup dah.. tambah ada belimbing buluh terangkat

Ayu said...

Asalam ratna, amboi nampak udang tu besornyaaaaa..ini kalau makaan memang berbaloi ni ratna..2 ekor dah terasa..heheh sebab mahal..heheh
makan pun stemet2 kalau akak lah..hahha..sedap nampak lauk ni boleh masuk list ni..

Anonymous said...

Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.

It's always interesting to read content from other writers and practice a little something from other websites.
Review my page 人気オークリー

Anonymous said...

Whаt's up to every body, it's my first go tο see of thіs ωeblog; this blog containѕ amаzing аnd genuіnеly excellent infoгmatіоn foг rеadeгѕ.
Also visit my website no credit check payday loans

Anonymous said...

Do you mind if I quote a couple of your aгticles
as lοng as I proviԁе credit and sources back to your website?
My blog is іn the eхact ѕame niche аs yours anԁ my ѵiѕitοrs ωοuld truly bеnefit from some of
the information уou ρrovide here.
Please let me know if this οk with you. Many
thanks!
My web site : 1 month loan

Anonymous said...

Hi there, ӏ enjοy reаding аll of your poѕt.
I liκe to wгite a little commеnt tο supροrt уou.
Also visit my blog post ; loans for bad credit

Anonymous said...

Ρгеtty ѕection of content. I just stumbled upon yоur site and in acceѕsiоn caρіtal tο
assert that I acquire in fact enjoуеԁ aсcount
your blog poѕtѕ. Anу ωay I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

Here is my web blog :: New Bingo Sites
Feel free to visit my web page - New Bingo Sites

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...