Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, August 16, 2011

Ayam Mayonis

Assalamualaikum.....


Sambung dengan entry seterusnya untuk hari ni yer... sementara ada masa ni.. cepat2 update... byk sangat entry masak2 yang tertunda nih... 


Ok.. ni resepi yang di masak dlm minggu ke dua puasa.. dah lupa bila masak.. sebab dah lama kan.. Resepi ni ambil dari rumah Kak Nor Secubit Garam.. resepi asalnya dari SajiOnline... Bila kazenku Ida Marlida masak sampai 2 kali  & rekemen kata sedap tu yg aku cuba tu. Actually resepi memang dah lama print.. tinggal nak mencuba aje.. hehe..  Pada selera aku.. resepi ni lebih sedap kalau tak masukkan cendawan kering tuh.. sebab cendawan kering ni ada sikit bau & rasanya yang agak maung.  Masak cendawan nih kalau tak kena dengan gandingannya tuh.. rasa dia lain macam sikit.  Padahal aku ok jer makan cendawan ni tp gandingan cendawan dalam resepi ni agak kurang sesuai (ini pendapat & selera akulah ye.. maaf pd empunya resepi!)... tp kalau makan ayam saja tanpa mkn cendawan rasa dia ok.. sedaplah jugak.. Mungkin selera kita tak sama.. jadi siapa2 nak mencuba tu bolehlah try yer.. kebetulan memang ada stok cendawan kering lebihan buat Pot Chicken Rice dulu tu... (makan cendawan dalam resepi Pot Chicken Rice tu sedap!) jadi aku masukkan jelah ikut resepi...

Apa2pun.. terima kasih ye Kak Nor kerana rajin dok cuba macam2 resepi dari macam2 sumber.. sy tukang tiru jer.. hehehe..




Ayam Mayonis
Resepi : SajiOnline
Sumber: Kak Nor @Secubit Garam

Bahan-bahan:
600 gm daging ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
1 labu bawang besar - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - mayang
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar sos cili
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
7 keping cendawan kering - rendam dalam air panas dan hiris
2 tangkai daun ketumbar - potong 2 cm (MaDiHaA tak letak)
3/4 cawan air
1 1/4 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
sedikit perahan jus limau nipis ~ yg ni K.Nor tambah
capsicum hijau & merah ~ yg ni K.Nor tambah (MaDiHaA tak letak)

Cara Menyediakan:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam yang sudah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kacau hingga rata dan tutup kuali kemudian biarkan hingga ayam empuk. Angkat dan ketepikan. (Ayam digoreng sekadar masak saja, tidak perlu garing)
Buangkan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan cili kisar. Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan bahan-bahan yang dimayang kemudian kacau hingga naik aromanya.
Masukkan air, cendawan, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau lagi hingga rata.
Masukkan ayam goreng, sos cili serta mayonis kemudian terus padamkan api.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau lagi hingga rata. Hidang panas-panas bersama nasi. 


Selamat mencuba!

9 comments:

Lya Colours said...

nyum nyummm

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! ayam ni kita belum cuba lagi, sejak2 ni mood kita nak amsak tuk berbuka jatuh merundum disebabkan penat buat biskut hihihi... nmpk ayam akak ni terasa nak g buat jugaklah! nanti salin resepi dulu, macehhhh!!!

tun_telani said...

kak madihaa.. cendawan kering apa akak guna tu? kalau tun, mmg x tahan bau shiitake.. letak la dlm apa2 pun, kompom tun x sentuh.. xsuka bau dia!!

K.Nor said...

salam ratna, aritu k.nor buat tak letak pun cendawan tu sbb tak ada stok..ok jer rasa dia mmg maintain sedap :)

anymz said...

ratna diha..hehe..boleh gak letak cendawan butang..apa2 pun resepi ni mmg sedap kan?..

Ayu said...

Assalam ratna,
tengok pun dah tahu sedap ni..
boleh masuk list lah..

lynn said...

kecur air liur tgk pic sajew...x sabar nak cuba bila blk kg nti.....thanx madihaA...

quinnie said...

sedap ye kakratna ayam mayonis nih? perut sendat je bila semua resepi nak dicuba..hehhehe...tunggu lain kali la jawabnya baru nak cuba resepi nih...kekkeke

Juwita Jamaludin said...

salam kak madiha.. ita tak pernah cuba resepi ni.. nampak menyelerakan betul la kak.. one day harus cuba ni... selamat berbuka dan berpuasa kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com