Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, May 29, 2012

Cendawan Tiram Tumis Air

Selamat petang semua....


Update lagi resepi sempoi & resepi ulangan... sayur yang digandingkan dengan Ayam Goreng Kunyit Rampai tempohari...

Sebelum tu nak ucapkan tahniah buat Mas@Duniaku yang telahpun selamat melahirkan cahaya mata ke tiganya... dapat baby boy.. Muhammad Adam namanya.. Tahniah ye Mas.. selamat berpantang..

Cendawan Tiram Tumis Air
 
Bahan2
500 gm cendawan tiram kelabu/putih ~ yg besar2 tu disiat2 kecil
1 biji tomato ~ belah 6
½  kiub bilis
garam & perasa
sedikit renjisan lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
Air untuk kuah (tak perlu banyak kerana cendawan akan keluarkan airnya sendiri)

Bahan ditumbuk halus
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang  putih

Cara Memasak
1. Cendawan dicuci bersih & perah air yg menyerap.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang yg ditumbuk. Masukkan air, kiub bilis & biarkan mendidih.
3. Masukkan cendawan dan biar mendidih. Perasakan dengan garam, serbuk perasa & lada sulah secukupnya. Sebelum padamkan api masukkan tomato, kacau2 kejap bolehlah tutupkan api. Siap utk dihidangkan.


Jumpa lagi..

10 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa...

sedap betul tumis cendawan nie.. kalau lah dpt ku hirup2...hehehe

izla said...

simple, tak pernah terpikir pulak.

kene buat ni..since anak suka makan sup sayur

lieyalatif said...

Cendawannnnnn!!!! Mmg peberet lieya ni kak.... Masak style akak pun sedap, buat goreng tepung pun sedap.... Aduuuuhhh meleleh...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Madiha cayanggggg... inilah lauk fav anak bujang sha yang no 1 tu.. buat lauk air macam ni.. bertambah makannya..:))

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha,sedapnya tumis air gitu mesti manis ni cendawan ni fav akak ni tapi jarang buat sbb bos tak suka cendawan biasa lah bos akak kuat pantang heee bini nya je pantang tengok mesti nak kebas je..

Mamasya said...

Salam Ratna.masa kat Msia mmg tak miss cendawan tiram...masak sup..goreng tpg sedappp tp kat Cairo ni tak da...
re; sy mmg letak link Rasa on line itu yg perasan resepi Ratna ada kat situ...

Nieza said...

sedapnya tgk cendawan akak ni..lama tak mkn cendawan..kalau dpt mkn meratah gitu jer pun sedap:)

ieda said...

akak sedapp nie
saya dah lama x masak
tapi selalu saya buat goreng ! .. ;)

Yazid Yahya said...

Klu letak daun kunyit bertambah sedap~~ :)

Ray Yaz said...

mudah dan sedap..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...