Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, May 17, 2012

Kari Ayam Kering


Assalamualaikum...

Hari ni letak entry awal sikit sementara kerja belum banyak lagi..  Tapi kejap lagi ada tugasan yang perlu disiapkan... mohon maaf ye sebab tak sempat nak reply komen kawan2 & tak sempat juga nak buat kunjungan balas...

Hari ni berkongsi resepi Kari Ayam Kering yang di ambil dari blog Rahel.... Suka betul tengok gambar2 masakan yang Rahel hasilkan semuanya nampak sedap!  Kari Ayam ini pun sedap.. Terima kasih ye Rahel berkongsi resepi yang di ambil dari buku resepi Rasa Malaysia (Betty Saw) ini dengan kawan2 di blog... dapat juga kawan2 lain mencuba walaupun tak beli buku tu.. hehe... Tapi akak mintak maaf sebab ada ejas sedikit dari resepi asal... tak banyak pun.. tulisan italic warna biru antara yang akak tambah... 

Minta izin ye Rahel akak letak resepi kat sini pula...

 
Kari Ayam Kering
Sumber : Buku Resepi Rasa Malaysia (Betty Saw)
Dikongsi oleh : Rahel Masak Apa?

Bahan-bahan:
1 ekor, kira-kira 1 kg ayam
2 sudu teh garam
100ml minyak masak
250ml santan daripada 1 biji kelapa parut
Jus lemon dari 1 biji lemon (MaDiHaA kurangkan)
2 sudu besar rempah kari ayam (MaDiHaA tambah)
2 cawan air (MaDiHaA tambah)

Bahan-bahan kisar:
10 tangkai cili merah
10 tangkai cili kering,direndam
15 ulas bawang merah,dikupas
8 ulas bawang putih,dikupas
2.5 cm kunyit,dikupas

Cara:
1.Potong ayam kecil-kecil dan perasakan dengan bahan-bahan yang dikisar dan garam.  (MaDiHaA perap dengan separuh sahaja bahan kisar) Perapkan selama 3 jam.
2.Panaskan minyak masak didalam kuali dan goreng ayam yang diperasakan sehingga perang.  (MaDiHaA angkat ayam & ketepikan dahulu)
3.Campurkan pati santan dan renihkan di atas api kecil sambil dikacau sekali-sekala sehingga ayam empuk dan kuah pekat.  (MaDiHaA tumiskan lebihan bahan kisar tadi termasuk lebihan bahan kisar yang digunakan untuk memerap ayam di dalam kuali/minyak yang sama untuk menggoreng ayam sehingga berbau harum & agak garing.  Kemudian tambahkah serbuk kari & biar seketika.  Kemudian baru dicampurkan ayam yang digoreng tadi, santan & air. Masak hingga pekat sambil dikacau sekali sekala)
4.Sebelum diangkat, bubuh jus lemon & garam secukup rasa.

*Rahel campurkan sedikit bahan perapan dan kunyit ke dalam santan.


Selamat mencuba!

19 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihaa...kak lauk ayam kari kering ni ...QH dh buat jugak...tp sok bru nk buat n3 nya..mkn dh lontong...sedapkan lauk ayam tu...

rahel said...

Perghh..awal2 lagi dah buat orang kecur liur..jaga-jaga...nanti i balass...hehe..
Tima kasih geng kerana sudi mencuba n perpanjang lagi resepi kari ayam kering tu...memang menawan la..

Lya Colours said...

aduh mak ai lapar pulak. dah la tak breakfast hari ni. huhu

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha, kari ayam kering belum pernah buat nampak menawan hati makan dengan nasi panas tkyah lauk lain pun ok mesti nak try nnti hehe

norhanim md zain said...

As salam madiha...cicah dengan roti pun sedap ni..:))

tun_telani said...

salam kak madihaa.. tun ada tortilla sekeping lagi nih, kalau dpt wat cicah pun sedap nih.

Cik Puan Izan❤ said...

mcm ayam masak merah pun ada... boleh try makan dengan roti ni...

cahayaituaku said...

sedapnya 1st time dgr kari ayam kering...

Qhaifa Nur said...

memang nampak sedap...
sekali tengok macam ayam masak merah pun ada........

Yana Shaiful said...

sedapnya..ari tuh dh tergoda kat umah rahel..ari ni kat sini pulak..xleh jadi nih..kena dikerjakan jgk..xtahan tgk hahaa..^_^

Zaliedana said...

Assalam kak,wah nmpak sedap tuh,da kelainan tuh bila wat kering2 n perap dlu kan,kalo dpt cicah ngan roti benggali ke canai ke mmg best nih..
Akak mmg rajin sungguh try pelbagai rcp mna ngan bekerja lagi,mmg tabiklah kat akak..

Rohah said...

mmg menjilat jari kari ayam mcm ni, bonda sy mmg jarang guna santan bila masak kari,tp hasilnya tetap sedap n pekat..

~~zana@pb~~ said...

Madiha, ahad ni nak cuba kalau rajin. Sbnrnya pagi tadi dah masuk blog tp lambat betul loading. Ni dtg balik...hehe..

FnF Simple Life said...

aduh...lapar nasik... sedapnye kak ^^

Munnafendy said...

ggggg ggggrrrr gggrrrr grruppppp~ (bunyi perut)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak.. huahh kari ayam kering! tak kering2 airliur sha ni kak.. kecurr sudah.. makan dengan nasi betumis ni sedappPPPP...

Nieza said...

sedapnya tgk kari ayam akak yg bersalut gini ni...lapar lak rasa..hehe

Wattie said...

Salam Madiha,
Isshhh...kalau letak roti ka, capati kat kat tepi dia, fuhhhh....tak dapat nak digambarkan.....

Mama Gee said...

tergudaaa sudaaaaaa...yummy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...