Wednesday, May 16, 2012

Cendawan Goreng Rangup

Assalamualaikum....

Happy Teacher's Day buat semua cikgu2 & warga pendidik.... Terima kasih kerana mendidik anak bangsa sehingga menjadi manusia yang berilmu & berjaya dalam hidup.. Terlalu besar jasa guru2 kepada negara... Terima kasih cikgu!
Okay.. sambung pasal menu yang sedap ni pula ye... sedap dimakan bersama nasi atau dimakan macam tu saja.... tiap kali makan Cendawan Goreng Tepong ni.. mesti teringat Cameron Highland.. haii... bilalah dapat pergi ke sana lagi.. hehe...


Jom layan menu mudah ni! Lagi bertambah2 mudah bila gunakan Tepong Goreng Rangup hadiah yang ku dapat dari Give Away yang Azura Rahman anjurkan tak lama dulu... hehe.. Terima kasih Zura.. senang sangat nak gunakan tepong ni... & rasa pun sangat sedap! Kalau nak diperisakan dengan spicy atau blackpepper... just taburkan saja perisa yang dibekalkan sekali tu... tapi kali ni ku goreng macam ni jer pun dah sedap!

Kat bawah tu adalah tepong yang ku gunakan untuk menggoreng cendawan ni... selain cendawan.. boleh goreng bermacam2 lagi seperti ayam, udang & sotong..

Cendawan Goreng Rangup

Bahan2
Cendawan tiram kelabu/putih secukupnya
Tepong Goreng Rangup secukupnya
2 biji telur ~ dipukul sedikit
Minyak masak secukupnya
Cara2
Cendawan dibersihkan mana2 yg perlu, cuci sekejap kemudian diperahkan air yang menyerap sehingga kering. Sediakan telur & tepong di dalam bekas berasingan yang sesuai. Panaskan minyak dalam kuali. Celup cendawan di dalam telur kemudian golek2kan di dalam bekas tepong sehingga bersalut kemudian masukkan di dalam minyak panas. Lakukan sehingga habis. Goreng cendawan hingga garing dikedua2 belah & bolehlah diangkat, tos & hidangkan bersama sos kegemaran.

Jika kawan2 ingin merasai sendiri cendawan seperti yang ku buat ni.. bolehlah klik di  SINI untuk order Tepong Goreng Rangup dari Zura ye...


Selamat mencuba!


19 comments:

Saya Disini said...

sedpnye

tun_telani said...

sedap! sedap! sedap!!! kalau buat cendawan goreng ni, paling kurang kene buat 3 peket cendawan, kalau x, mmg x cukup!

Munnafendy said...

isyyyy sedaaaaappp ni!!!!!

Yana Shaiful said...

suka sgt cendawan goreng..sebungkus kita mkn sorang jer..xmo share..krg xckp ^_^

Zaliedana said...

Assalam kak,feberet nih sy nih kak,sy skang nih duk guna tepung spicy yg cap bestari tuh,mmg sedap n rangup gak..Baru nih g mydin nmpk cendawan yg fresh2 terus amik smp sekg,puas sungguh wat goreng tepung,sy yg mkn plg byk,mmg xmkn nasi dah duk hadap cendawan nih ajer,hehe..

Tq kak nasi ayam tuh hubby mmg pulun sakan dia kata sedap,sy jer yg xmkn g,coz tekak ashik loya jer..Pic2 kat sarawak xltak kat fb g kak,nnti2 sy letak yer,hehe..

Anna Qawina said...

saya pon dah beli tepung dgn kak Zura kak..tp lom ada time nakbuat lagi..hehe..cendawan blom tumbuh..haha..

hazila said...

Kalau ke pasar tani Shah Alam pun ada org jual cendawan goreng. Tak pernah beli pulak..

norhidana said...

pantang nmpak cendawan gorng nih.... alahai sedapnyer.... dpt terasa kelemakan nyer cendawan tuh

~~zana@pb~~ said...

Betul la Madiha, tgk cendawan goreng je teringat masa bercanda di Cameron Highland 2 thn lalu....nnti nk tgk blog tuan punya tepong.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam....wah..akak dah tenguk...tapi belum try lagi...mesti bestkan ranggup. Nanti nak try juga

dapurCikWan said...

Salam Kak Madiha..lame tak makan macam tu kak... biasa pisang goreng, ubi goreng, kopok goreng..skali cuba cendawan goreng macam ni sedap jugak kan..tambah2 kalau rangup2 gitu... sedap! ;)

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihaa...sedapnya...nmpk rangup tu...cicah dgn sos lingam sedappppp

Anonymous said...

Rumah baru ni selain dari masakan yg sedap2 ada juga reben ye hehehe. Rumah Pak chik banyak kangkung puteri tu, Sini panggi keman air. Boleh upar daundengan kapur buat ubat kayap.

Sekali sekala balik le kat fotopages Gambar Pak cik dah dapat 2 editor's choice

Pemancing Ikan
http://pemancingikan.fotopages.com/

m.u.l.a.n said...

yezzaaa... sangat best ni... selalu goreng kat pasar malam je.. hehehe...

Amie said...

Hai Madiha... kita suka makan cendawan goreng tepung, tapi sebelum jumpa resepi begini Amie biasa buat cendawan & udang buat cekodok... sedapnya!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaa..I like mushrooms fried like this. Nak tapau la kak...;)

rahel said...

Wallaaaa...nampak rangup betui la...nak teh o secawan + cendawan goreng...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Inilah yang tersedapp... tak pernah jemu... kecurr pulak masuk sini hehhehe...

Mama Gee said...

daa lama teringin nk buat...tp asek lupa nk google resepi....skrg dh adoo leh cuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...