Friday, May 4, 2012

Donut Kentang Cakcibur (eggless!)

Assalamualaikum.... Salam Jumaat buat semua...

Hari ni nggak bisa ngomel panjang2... ada kerjaan yg perlu diberesin... hehehe... Tetiba bertukar bahasa ibunda pulak... ni semua gara2 asyikkkkk sangat nonton cerita Cinta Fitri setiap 11.30 pm di TV9...  aduhhhhh... aku seneng banget sama Fitri & Farell... hahaha...


Oklah.. hari ni share resepi Donut Kentang yang sangatttttt lembut & sedap ni... & yang paling penting.. donut ni langsung tak menyerap minyak semasa digoreng.  Lagian.... hingga keesokkan hari pun ia tetap lembut.  Terima kasih Cakcibur aka Rohana Shahdan yang berkongsi resepi donut yang best ni.. Inilah donut pertama yang ku rasa paling sedap & lembut sekali yang pernah ku buat.. eggless lagi! Sejak berFotopages lagi aku dah simpan resepi ni..

Pada Cak... akak mintak halal ye berkongsi resepi kat blog.. & akak juga mintak dihalalkan dunia & akhirat kerana resepi donut inilah yang akak gunakan semasa akak buat jualan donut frozen tak lama dulu.  Sangat laris! Sekarang je dah tak sempat nak kejar masa membuat sebarang kuih frozen lantaran kesibukan yang amat.

Resepi di copy terus dari blog Izahdaut.. resepi ni telah di'inggeris'kan oleh MamaFaMi... kalau ikut lenggok bahasa dari resepi asal yang Cakcibur tulis... lain sikit... hehehehe.... Terima kasih kepada semua nama2 yang disebutkan tu yer...

Donut Kentang (Cakcibur)

Ingredients :

1 medium sized potato ~ cleaned
1 cup lukewarm water
5 g instant yeast
1/3 cup cooking oil (I used corn oil)
1/3 cup lukewarm water
1/4 tin condensed milk
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
500g flour

Oil for frying

Method :

1. Boil potato till soft. Place the boiled potato with 1 cup of lukewarm water in a food processor. Puree.
2. Mix together instant yeast, sugar, 1/3 cup lukewarm water, cooking oil, condensed milk, salt and potato puree.
3. Add flour a bit at a time and rub using your fingers.
4. Add in the remaining flour, a little at a time till a soft dough is formed. (Note : The softer the dough, the softer the donut produced)
5. Take a bit of dough and make into small balls. Arrange on a tray sprinkled with a bit of flour. Leave to proof till double the size.
6. Heat oil in a pan. Make a hole in the middle of the dough and fry till golden brown.
7. Coat with castor sugar and ready to serve.

Nota MaDiHaA : Semasa bermain dengan doh perlu celup jari2 ke dalam tepong gandum supaya doh tak melekat di tangan kerana doh ini agak lembik sedikit. Jika kurang mahir.. boleh tambahkan sedikit lagi tepong.. insyaAllah.. ianya tetap lembut!

Thank you Cak for this lovely recipe...

p/s: MAAF SEMUA.. TAK SEMPAT NAK BLOG WALKING HARI NI... HALFDAY SEBAB NAK HANTAR HUSBAND YANG KURANG SIHAT KE PPUM... OUWW.. NEXT WEEK KE PPUM LAGI UTK FOLLOW UP CHECKUP KAKAK... 

9 comments:

Qasey Honey said...

sgt gebu donut kentang tu....nk mintak 5 ketuiii bleh...hahaha tamak...

tun_telani said...

kak madihaa.. mcm pernah ku buat donat nih. sbb dulu2 terpandang nama dia pelik, terus melekat kt kepala. hihi..
semoga hasben akak cepat sembuh :)

zila 4ever said...

akk..sangat sedap..cinta fitri tu mak kita pun suka..tp time tue mak tgok kt tv indon..h ehehe sedapnya donut ..bak mai 6 kak..:)

myda_ahmad said...

salam....
x serap minyak yer kak,tu yg suka tu...nnti nk wt jugaklah!........

Norzie hany said...

Salam kenal.
Sedapnya...feveret saya ni.

annadinara said...

kak zura, janganlah ngomel-ngomel, senyum lagi cantik, hehe..
ehm, donat sebijik??? *twink2

m.u.l.a.n said...

suka.. suka sangat donut..!! tapi takde mesin nguli..

FnF Simple Life said...

sedapnye kak...feveret anak2 sy segala jenis donut... ;)

Anonymous said...

kak, kita baru baca entry ni. yakde hal la kak, guan je resepi ni, sy tak kisah. lagi ebsar pahala kita tak kedekut ilmu. tp tulah kena pandai2 la main dgn doh tu, anggaran tepung tu mmg ekna pandai2 takd e exact amount. saya halalkan dunia akhirat...

Rohana Shahdan a.k.a Cakcibur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...