Tuesday, June 5, 2012

Ayam Sosha Istimewa


Assalamualaikum...


Dah lama teringin nak cuba resepi Ayam Sosha Istimewa ni... lebih2 lagi bila ramai yang memuji kesedapannya.. Memang tak boleh tahan dibuatnya.. hehe.. Memang dasar kuat makan kan? Pantang je dengar sedap mesti nak try jugak... haha.. Sebenarnya.. aku tidaklah terlalu mengikut kata hati lebih2 bila ramai yang memuji sedap.. tapi yang penting yang selalu aku utamakan samada aku mampu atau tidak menyediakan bahan2 yang diperlukan dalam satu2 masakan.  Kalau rasa mampu barulah aku cuba.. kalau rasa tak mampu samada bahan2nya pelik2 atau terlalu mahal... maka dipendam ajelah.. hihi.. Yelah.. yang penting kita buat ikut kemampuan poket kita sendiri... yelah.. dengan pendapatan keluarga yang tak seberapa ni... apa yang aku hidangkan untuk keluarga pun kenalah ikut kemampuan diri sendiri... tak bolehlah nak ikut cara & gaya orang lain... apa yang penting bagi aku ialah kesederhanaan...

Alhamdulillah.. setakat ni.. aku bersyukur kerana masih mampu menghidangkan makanan yg enak2 utk keluarga.  Tak mampu nak makan sedap2 di hotel2 atau di restoren2 ternama.. kita masaklah apa yang dirasakan menarik & sedap bagi keluarga kita... syukur alhamdulillah untuk nikmat yang Allah berikan ini...

Ok jom tengok resepi ayam yang sedap ni!  Seakan2 ayam masak merah rasanya.. tapi dari segi bahan2 ada sedikit kelainan... apa yang lain tu? Silalah tengok sendiri ye.. hehe.. Terima kasih pada empunya asal resepi Hajah Asmah Laili yang dikongsi oleh Kak Ayu.  Resepi ni ku ambil dari Yanashaiful tempohari.. thanks ye Yana.. thanks juga pada Kak Wattie... mintak izin pada semua utk share resepi kat Dapur MaDiHaA pula ye...


AYAM SOSHA ISTIMEWA
Resepi : Hjh, Fatimah Hj Ahmad@Asmah Laili

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ buang kulit dan segala lemak dan potong 12
( lumur kepingan ayam dgn sedikit kunyit dan garam, goreng lembab 1/2 masak )
5 cm kulit kayu manis
5 biji pelaga ( Ayu gunakan 4 biji aje )
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu makan cili kisar

BAHAN KISAR HALUS

2.5cm halia
5 biji bawang putih
10 biji bawang merah

BAHAN-BAHAN LAIN

1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 tin tomato puree (MaDiHaA guna setengah tin tomato puri saiz tin susu cair tu)
1/2 cawan hirisan daun pudina
1/2 cawan hirisan daun ketumbar (takde stok pulak kat kedai jadi tukar dengan daun sup)
Sedikit madu atau gula pasir (MaDiHaA guna agak byk juga ni.. sebab nak seimbangkan rasa takmo masam sgt)
2 biji tomato ~ belah 4
1/2 kilo bawang kecil dijadikan bawang goreng
1/2 cawan kismis ~ digoreng dan ketepikan
1/2 cawan gajus ~ digoreng dan ketepikan
1 biji tomato ~ dihiris utk hiasan
Sedikit kacang peas utk tabur
Sedikit minyak utk menumis
garam + perasa secukupnya


CARA NAK BUAT :-
  1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan bunga cengkih hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga cantik. Masukkan bahan kisar dan tumis garing. Kemudian barulah masukkan serbuk kunyit. Kacau rata.
  3. Masukkann pula tomato puree. Balik-balikkan. Tabur 3/4 bahagian daun pudina dan daun ketumbar,tinggalkan 1/4 utk hiasan.
  4. Tuangkan sedikit air. Masukkan hirisan tomato, madu atau gula dan sedikit garam. Renihkan dengan api kecil sehingga pekat.
  5. Jika terlalu pekat, tuang sedikit air. Masukkan kismis goreng, gaul rata. Masukkan bawang goreng. Barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Gaul supaya ayam dan rempah sebati. Renihkan lagi sehingga ayam empuk dan lembut dan rempah meresap. Akhir sekali masukkan gajus goreng. Gaul sampai rata.
  6. Semasa menghidang taburkan hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas.
*Enak disajikan dgn nasi minyak mahupun nasi beriani. Sebaik-baiknya masak hari ini dan hidangkan pada keesokan hari

Selamat mencuba!

19 comments:

Saya Disini said...

sedpnyer

norhidana said...

terliur nengok... msti sedap betul rasnyer nih

Ummi said...

Assalam Ratna, Ayam Shosha Istimewa ni mmg sedap, akak pun dah penah buat dulu, tp amik resepi dr dapur Noreen UK sana...hehe. Best kan ayam masak camgini..meh sini 3 ketuii tuk 3 beranak kat Kuantan ni ha... ^__^

rahel said...

Wah..menarik resepi ni Kak Ratna..pertama kali tengok ayam sosha..ada senang nak try jugak..mesti sedap digandingkan dengan nasi minyak..

FnF Simple Life said...

Salam kak... macam2 resepi nama pun kretip tu...ayamm sosha... cmane dapat nama dia ni ye kak...hehe...hmmm...syedapnye

m.u.l.a.n said...

sedaaaapppp nya ni...!!!

Qasey Honey said...

asslm kak Madihaa...nmpk sedap sgt ayam sosha tu...mnarik resepi tu...mkn dgn nasi ape yer lauk ni...

zila norazila said...

akk sedapnya..bertambah2 klu mkn dgn nasi panas..wahhh kecurr:)

Ilhamkreatif said...

Salam kak madiha..first time dengar masak ayam sosha,dari bahan2nya nampak sedap..

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. tun setuju dgn akak.. masak ikut kemampuan.. tun kalau boleh tiap2 minggu nk masak kek2 yg byk cheese tu, tp bila fikir2 harag cream cheese ngan whipped cream tu blh beli sekor ayam, baik beli ayam.. haha.. sekali sekala blh laa..ni rumah pun xde lagi, kene pandai2 nk hidup, kumpul duit sikit2 nk beli rumah <- ni komen jenis luahan perasaan ke ape nih? kui kui...
nway, tgk bahan2 dh tau sedap ayam nih.. ada gajus2 lg mmg sesuai ngan nasi beriyani atau nasi arab ni kan..

Sari Yusa Ibrahim said...

nama pelik tapi rasa mesti sedap, kan...

Zaliedana said...

Assalam kak,yer sy pon setuju sgt ngan akak n tun tu,bek ukur baju di badan sendri kan,berbelnja bek ikut kemampuan..Ngan keadaaan skng nih sy dah bersyukur sgt,nk mkn pa pon semua dpt,kira mkn sedap2 lah tara nih,hehe..Ayam akak tuh nmpk sedap kak,nih lawankan ngan nasi berperisa ke nasi putih kak..

Mamasya said...

Salam Ratna.sypun kalau ada kwn2 komen sedap masakan tertentu... mulalah teringin nak buat tp nengok bahan2nya dulu....kalau bahan yg mudah...sentiasa ada kat dapur lajulah nak cuba.kalau kena beli bahan2 dan jrg guna...takut membazir pula bahannya2. dan nengok masakan ayam ni nampak sedap....boleh sesuaikan dg nasi tomato.bahan2nya lebih kurang mcm ayam masak ros cuma tak letak susu.
re; tk Ratna bgtau nama binatang tu...haina/dubuk..bila Ratna bgtau baru teringat namanya. ingat lagi Ratna kisah sy sekeluarga ke Safari Indo...anak pegang harimau...anak no 2 dan 4 yg berani...sy ni penakut.di Msiapun ada Safari di A Famosa tp belum pernah masuk. citer God must be crazy tu....mmg ingat sgt...citer ttg botol....lucu sgt.aaa sambnya citernya tak menarik.ikan talapia di Cairo ni besar2....sekg 7-8 RM tak bau hanyir sgt sbb ikan dr Sg Nil yg mengalir . itulah mula2 sampai sini terkejut juga tengok ada ikan talapia....kat supermarket besar spt C4pun mmg selalu jual sbb ikan ni byk kat sini.tp org Arab suka potong ambil isi...fillet..goreng tpg mcm fish n chip tu...letak dlm roti...mkn mcm sandwich.

ummiaisyah said...

salam k ratna...betoila sgt ckp akak tu..kita msk ni ikut kemampuan poket la kan..kalo bhn mahal tu mmg di kiv kn dulu..kalo kbtln mendeya ada br buat...cthnya cis..mmg sy catu penggunaannya..hahaha...

Sofea said...

sedap tgk ayam ni, nanti leh try..bahan2 pun simple je ;)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap tu..lapar jadinya

Ayu said...

Assalam ratna,
akak agree dgn pendapt ratna tu..kalau kita nak cuba satu2 recipe tu..of cos, kita tengok dulu bahan2 yang nak digunakan, then tengok, boleh ke kita adakan bahan2 tu..then tengok juga keluarga akan makan ke tidak..barulah decided nak buat ke tidak kan..
terimaksihlah ratna sudi mencuba recipe ayam ni..harap kena dgn selera family ya..

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak Ratna.. waduhhh sedapnya.. kuah pekat.. merah menyala.. ayam tu waduh datang dah malam terus ler perut berbunyi mana nak cari ni?? hehhehe

Norzie hany said...

Assalam Madiha.
Mohon cnp resepi ni ye.Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...