Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, June 14, 2012

Bubur Pulut Hitam


Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik dah pun hari Khamis yer...!   Sekejap je masa meninggalkan kita... rasa macam baru je masuk awal tahun.. rupa2nya dah pun hampir di pertengahan tahun...

Ada yang berpuasa sunat atau qada' puasa hari ni? Selamat berpuasa diucapkan pada yang sedang berpuasa tu ye.. Rasanya ramai juga yang dah qada' puasa tahun lepas kan? ada juga yang dah qada' sejak awal2 lagi... alhamdulillah.. sebaiknya macam tulah kan.. Aku pulak.. alhamdulillah tahun lepas dapat berpuasa penuh!  Bukan senang nak dapat puasa penuh Ramadhan melainkan kalau senang mengandung.. hehe.. tapi tahun lepas memang rezeki sungguh bagi aku sebabnya.. timing period memang ngam2 je masa tu yang membolehkan aku puasa penuh.. hihi.. Biasalah.. pusingan period ku memang tak regular macam orang lain.. selalu je datang lambat. Kadang tu sampai lambat seminggu hingga 10 hari pun ada. Paling cepat pun biasanya datang 2 hari selepas tarikh bulan lepas (org lain cepat 2 hari.. aku lambat 2 hari). Tapi masa nak masuk bulan puasa tahun lepas tu.. ngam2 orang tengok anak bulan period ku baru kering.  Alhamdullillah dapat puasa pada awal Ramadhan tu.. pastu tu dah hujung2 puasa tu.. memang saspen je takut period mai.. nak pulak hari terakhir bila dah petang tu.. takut je terkantoi.. hehehe.... tp alhamdulilah.. rupanya hari raya puasa ke dua barulah dia datang.. hihihi... happy sangat masa tu... takyah susah2 nak ganti puasa kan.. so... kami tiga2 beranak (hubby, aku & kakak Dini) dptlah berpuasa penuh.. cuma Haziq jelah.. masih bertatih2 belajar puasa.. harap2 tahun ni ada improvement la bila dah masuk 6 tahun ni.. Tahun ni taktaulah masih ada rezeki ke idok kakak Dini nak puasa penuh sebab dia dah jadi anak dara dah.. hihi...


Oklah.. hari ni hidang dengan Bubur Pulut Hitam jer... sesuailah sangat untuk mereka yang berpuasa tu hidangkan masa berbuka nanti kan... itupun ikut selera masing2lah jugak sebab ada sesetengah orang tu tak suka jenis2 bubur ni... Bagi aku.. tak cerewet.. semua pun suka..hihi.. Tapi buat bubur kali ni atas permintaan cik abang tersayang... :-)

Layan jelah resepi sempoi ni lagi ye... Masa membuat bubur ni takde sukatan pun.. main lebur aje ikut sesedap rasa.. (sebab jenis2 bubur ni buat macamana pun tetap menjadi punya walaupun tak rujuk resepi) Tapi untuk rujukan kawan2 atau adik2 di luar sana.. ku minta izin dengan Kak Nor Secubit Garam (yang baru balik dari Jordan menghadiri konvo anak bujangnya yang encem tu) untuk copy & paste resepi dari blog beliau. Sebab Kak Nor pun baru je tayang bubur pulut hitam ni baru2 ni... so senang kita C&P je kat situ untuk rujukan semua... harap Kak Nor tak marah ye... mintak izin ye kak.. T.kasih kak Nor...


BUBUR PULUT HITAM

resipi : Kak Nor@Secubit Garam

Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh (extra) (MaDiHaA campur santan ni dgn sikit garam)

Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.

*Stail K.Nor kurang suka Bubur Pulut Hitam yg agak pekat, K.Nor suka jenis yg sedang2 aje pekatnya tapi tidak terlalu cair... :) (kita samalah kak Nor.. leh geng.. hihi..)



 


20 comments:

lieyalatif said...

pemanis mulut yg mmg menjadi pujaan ramai ni kak....sedapnye dpt hirup...lieya ni pelik sikit...suke versi sejuk2...so sebelum mkn gigih boh dlm peti ais dulu heehehheh

Asyifa Mustaffa said...

salam kak Madiha...

sedapnya nie...mintak semangkuk buat juadah buka karang kak...bole ke? hehe...

Cheida_Mymee said...

gula nisan gula apo eak

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Cheida.. gula nisan tu = gula kerek
gula yg berbentuk sekeping bulat2 mcm bentuk biskut tu..

Mama Gee said...

Ini kegemaran g ni...huaaa nk suh mak buat.. eh tp pulut hitam takdeee..........huaaaaa

HaSue said...

Ntah napa kat sini susah nak dapat pulut hitam..aritu ada nampak org jual kat pasar tamu tp x sempat nak beli sbb dalam keadaan tergesa2..geram tau.. apa kata sy lepaskan geram dgn makan bubur pulut hitam akak ni 3 mangkuk?hehe

~Pastries Delight~ said...

kak long dah buat tayangan dah sila2lah cuba yer

wah syoknya dpt pose penuh,sy ni dah beberapa thn sambut pose sy lum nampak anak bln ramadhan lg dah tu org blm sambut syawal sy dulu yg raya.thn ni mcm sama gak.kak long dtg lambat takde rasa suspen sy klu lambat mula lah suspen aje
Dini dah jadi anak dara rupanya.berapa umurnya dulu masa baby sempat gak tengok2 kan dia dah besar dah yer

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi kak..wahhh ada bubur pulut hitam. Love selalu buat coz hubby memang minat. Karang nak tapau lak!!!

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihaa...wah bestnye dpt bposa penuh...beruntungnye..thn lps QH 2kali kne period..awl n akhir..hehe..nk gntinye pulak..xabis2 lg2 ni..haha..slalu sgt lengah2kan..tp dh byk dh..2-3 heri gitu..

QH suka bubur pulut hitam ni..biase sgt mkn..versi beli pnya..hehe..nk cuba jugak la buat sdri pnya nti..hihi

Nuwairani Ismail said...

wah! dah lama tak makan bubur pulut hitam. selalunya kita tunggu orang sebelah rumah bagi je. nak buat sendiri tu idok le...hhihih

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

akak suka perap satu malam dalam fridge...ha..ha..baru sedap ngap

tun_telani said...

kak madihaa.. hihi.. sama laa kita, thn lepas puasa penuh :D tun pun cycle period lebih 30 hari. tp biasa bln puasa mesti nk period jugak. mmg saspen masa hari2 last puasa tu, takut xleh semayang raya. tp alhamdulillah, elok je dia x period smp lepas raya. hihi.. arini ingat nk puasa, tp terlajak tido pulak.. kalau x sahur mmg susah sket x puasa. xlarat.
tun kalau pulut hitam ni, teringat masa kawin. kalau kt ganu mesti ada agar2 kan, tp masa kenduri kt segamat dia serve bubut pulut hitam nih =)

K.Nor said...

k.nor hanya dpt puasa penuh time peknen.. mmg ngejas utk peknen dlm bulan puasa, utk dpt puasa penuh.. alhamdulillah.. time peknen 3 org anak semua dlm bulan puasa, so dpt puasa penuh.. rasa syukur sgt masa tu :)

kita se geng ya.. meh bubur pulut hitam sket :)

Chah said...

kita suka semuaa, pekat ke cair ke, tapi yg sedang2 memang bestes! Hukhuk...ada 2,3 ari belum ganti..tgh marathon la ni...uuuu tingat masa lahirkan anak ke dua dalam bulan puasa, 21 hari! fengsannn!!

laraz-style said...

masa kecik-kecik dulu mak selalu masak bubur pulut hitam ni. rindu la pulak...


# jom singgah tengok koleksi laraz ya..

Ilhamkreatif said...

Salam madiha..sedap la pulak nengok bubur itam tuuuu,lama dah iza x membuatnya...

Rohah said...

Pebret ni kak, dah lama saya tak buat..rindu dendam juga nak makan..

MaMa sYahMi said...

nak tanya, gula nisan tu gula enau ker? nak try buat la...incik asben cukup suke makan bubur kacang itam neh..asek beli kat kedai jer...ni nak try buat...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

MaMa sYahMi.. gula nisan tu mcm gula kabung juga.. cuma bezanya dia lebih lembut & mudah dipatah2kan.. ada yang panggil gula kerek.. bentuknya pun berbeza juga dari gula kabung yang berbentuk silinder (sbb gula kabung guna acuan buluh).. gula nisan ni sekeping2 mcm bentuk belacan bulat tu.. luar bulatan gula nisan tu ada tali yg diperbuat dari daun mengkuang kalau tak silap... kat belah2 pantai timur, t'ganu, kelantan atau pahang mudah jumpa gula ni..

kalau takde gula nisan.. boleh je campur dgn gula kabung atau gula merah (kalau guna gula merah.. masak berasingan dgn sikit air & tapis dulu sbb gula merah ni byk bendasing)

izahdaut said...

alhamdulillahhh.. nasib baik baru mkn bubur ni kak. kalau tidak terliur sampi ke sudah la.. hehehe.. sedp nyaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com