Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, June 1, 2012

Kentang Wedges Goreng Tepong dengan Jalapeno Cheese

Assalamualaikum semua...


Panjang betul ye nama resepi kali ni... Saja je letak nama panjang2 sikit... malas nak guna nama resepi yang glemer kat kepci si 'Cheesy Wedges' tu... walaupun rasanya memang seiras.  Malah.. buat sendiri macam ni lagi menjimatkan berbanding yg di kepci tu... hihi..


Jom semua kita buat sendiri si 'Cheesy Wedges' tu.. ! Sebenarnya.. dah banyak kali pun buat sendiri kentang wedges macam ni sebab anak2 semua suka... Sebelum order jalapeno cheese dari Zura tempohari.. biasanya anak2 makan cicah mayonis yang dicampur dengan cili sos.. memang sedap! Bukan anak2 je suka.. ayah dengan ibunya pun suka jugak.. Berebut2 makan dengan anak2.. Kadang tu.. tak makan nasi hanya makan hidangan ni je untuk dinner.. buat pulak sampai double resepi (12 biji kentang)... memang kenyanglah!.. hihi...


Kat bawah ni resepinya yer...
 
Kentang Wedges Goreng Tepong dengan 
Jalapeno Cheese
by MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
6 biji ubi kentang (sebaiknya kentang russet.. kalau takde guna je kentang yg jenis besar & lonjong2 tu)
1 ¼ cawan tepong beras
¼ cawan tepong jagung
¾ cawan + 2 - 3 sudu air (kalu suka batter cair / guna telur kecil boleh letak 1 cawan air)
1 biji telur gred A
1 ½ sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan tambahan
Jalapeno cheese secukupnya
air panas secukupnya


Cara menyediakan
1. Cuci kulit ubi kentang hingga bersih. Rebus setengah masak. Cara uji kentang.. cucuk dengan garfu... sekiranya kentang tersodok kira2 suku kedalaman kentang.. dah boleh di angkat. (JANGAN SAMPAI KENTANG MASAK SEPENUHNYA YA!) Sejukkan kentang kemudian kentang dipotong wedges kepada 8 bahagian setiap sebiji. (kalau kentang kecil.. potong 6 bahagian je)
2. Campurkan semua tepong dan bahan2 kering dalam satu bekas. Kacau2 sikit biar sebati dengan whisker. Campurkan air & telur kemudian digaul sebati.
3. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.  Masukkan sebahagian kentang tadi ke dalam batter. Ambil kentang satu persatu & gorengkan kentang ke dalam minyak panas sehingga garing & kekuningan. Angkat & tos. Ulangi sehingga habis.
4. Bancuhkan jalapeno cheese dengan air panas secukupnya. Semasa menghidang.. curahkan/paipkan cheese di atas kentang wedges & sedia dinikmati.  Jika suka.. boleh paipkan sekali dengan mayonis.

Nota MaDiHaA : sekiranya ada lebihan batter/bancuhan tepong tersebut jangan dibuang.. boleh disimpan & digunakan utk menggoreng bahan yang lain seperti keledek, sukun atau ayam. 


Selamat mencuba!

23 comments:

rahel said...

Selamat pagi Kak Ratna..
memang gue tak tahan je nengok kentang wedges ni...kalau pg KFC wajib order kentang wedges..sodap banget..bole makan byk2..adeiii..tak tahan..nanti nak cuba gak..tq share resepi..memang terbaek la..

Emy Omar said...

Alahai kak Ratna,tak tahan tengok cheezy wedges akak tu!!!Sedapnya

zila norazila said...

salam kak madihah
wahhh sedapnya..nnt kita nk cuba keep resepi yer:)

Saya Disini said...

sedpnye

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha,aduh cantik wedges ni pasti sedap fav anak2 akak ni kalau jenjalan Kfc wajib beli dua set lagi,mesti nak try resepi ni copy ya resep nya..

tun_telani said...

salam kak madihaa ^^ sedap!! tun mmg suka betul makan wedges ^^

Qasey Honey said...

asslm kak Madihaa...sedapnye nmpk garing wedges tu...dh mcm KFC pnya aje...nti nk terai jugak...

Ilhamkreatif said...

Salam madiha..amboi sedapnya wedges...boleh try ni..

norhidana said...

dana pun suke bt camni kak... tp dana nyer tepung tak pakai bancuh... lg senang,pesen org malas ahak2...
dana pun ada beli jalapenos chese kt membe...mmg sedap kn

Amie said...

Seronok makan rebut2 ni Madiha... terasa meriahnya, tapi kalau salah seorang anak tak ada, aduiiii nak makan pun rasa tak selera...
kentang goreng wedges memang sedap sangat, lagilah ada jalapeno cheese nya...

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum n Selamat petang Madiha...kesukaan kami juga tu, cuma cheese tu agak menakutkan je, takut berat naik...hehe...
Sampai 12 biji kentang guna ye? amboi....kalau pegi kfc dah berapa tu?

ieda said...

sedapp nye kakkk
sib baikk x pose
ekekek biasa saya beli yg kentang ready made tuu
balik grg dan terus letak sos jalapeno tuu ;)

Yana Shaiful said...

sedapppppnyaaa..puas ati klu bt sndiri kan kak.. dpt mkn byk2..suka sgt potato wedges ^^

FnF Simple Life said...

alamak... sama la kak...hari ni kami lunch wedges ngn jalepeno cheese jugak. side dishes je...wedges pun instant je kak.

m.u.l.a.n said...

maaakkk aiiii... sedap nya ni...

::Azura Rahman:: said...

yum yum... dap dap dap.. biasa beli potato wedges yg kat giant.. lepas ni blh la buat sendiri.. sos jalapeno dh ada.. hihihi..

TQ kak madiha..

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Ratna.kentang wedges pasti sedap...boleh berebut mak dg anak mkn...hi...buat sendiri lagi jimatkan.
tengok ke avokado kat bawah tu...nampak moist...menarik...

Norzie hany said...

As salam Madiha.
Sedapnya wedges goreng tepung...mesti cuba ni.Tq berkongsi resepi.

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Kak Madiha cayang waduhh sedap sangat ni... sesuai untuk musim cuti sekolah makan2 depan tv..:))

hana said...

waaaaa kakak manis sgt pandai! leh tiru... slalu tau bli ajer... cheese poder pon bli juga.. hihihi

Anonymous said...

Akak sos jalapino nk beli kt maner yer..kedai bakeri ada ek

Anonymous said...

anonymous saya ada jual Rm23.00 500gm

Anonymous said...

kalau berminat call saya 017-2558114

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...