Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, December 6, 2012

Acar Lobak Putih

Assalamualaikum....

Petang ni kongsi resepi simple je.  Tapi ini kegemaran kami suami isteri.  Anak2 tak reti makan sayur ni.. ayah dengan ibu bolehlah meratah.  Memang suka sangat2 lobak putih dibuat acar.  Dulu en. hubby tak pandai makan lobak putih apalagi dibuat acar.. tapi bila orang rumahnya dah selalu buat & kadang2 bila balik rumah ma pun ma selalu juga buat.. lama2 hubby pun jadi suka.. hehe.. Lobak putih ni banyak khasiatnya.. tapi sayang ramai yang tak pandai nak makan sayur ni.. Bagi kami.. sayur lobak putih ni kerap juga jadi menu di meja makan.. cuma kadang tu malas je nak ambik gambar sebab asyik masak yg sama je kan.. 

Resepinya sama je macam nak buat acar timun.. layan je ye..


Acar Lobak Putih
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
Lobak putih ~ dikopek, cuci bersih & potong batang mancis kasar
bawang besar ~ dihiris
cili besar ~ dihiris
cuka
garam
gula secukup rasa

Gaulkan je kesemua bahan hingga secukup rasa. Biar dalam 20 minit sebelum dihidangkan.


Selamat mencuba!

Kata hati MaDiHaA : sedih sikit hari ni sebab nak transfer gambar2 dari handphone tak berjaya.  USB dah tak berfungsi...sudahlah handphone selalu buat hal kurang dpt signal... now nak transfer gambar pulak bermasalah.. kamera handphone masih okay lagi.. alahaiii... mood sedih! Nak kena cari handphone lain gamaknya ni...

5 comments:

beta kupu said...

mmg xsuka pun lobak putih ni sbb rsa & bau dia smcm ckit...tp nant nak cuba wat kot2 terpikat plak...tq madiha, kongsi resepi ni =)

Cendana Kasih said...

salam akak.. mmg suka acar ni, arwah mak jer yang buat, senang rupanyer yer... nanti nk cuba laaa... selain sedap dimakan, lobak putih yang dimakan mentah dapat menghindari penyakit lawas kencing.

cikmanggis said...

oh bagus ni.Tak pernah tahu lobak putih boleh buat acar.Boleh cuba ni sb jemu asyik makan sup lobak putih je.

Amie said...

Amie selalu masak lobak putih tapi masak sup saja, tak tahu pulak ada resepi acar lobak putih, terima kasih Madiha atas kongsi resepi, sebab lobak putih ni banyak khasiatnya!

norhidana miswan said...

sedap ke kak? tak blh nk telan tul lobak pu tih nih... tp org cina suke mkn kan... bagus tp syg tul...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...