Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, December 17, 2012

Es Pisang Ijo



Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...


Pagi2 dah tayang pencuci mulut ni kan.. Ada yang pernah tengok? Kawan2 di Malaysia pastinya tak pernah nampak pencuci mulut ni kan.  Tapi kalau kawan2 di Indonesia tentu tak asing lagi dengan pencuci mulut ni sebab dengarnya... Es Pisang Ijo ni sangat femes di sana.  Teringin sesangat nak merasa.. kalau ikutkan dah lama sangat teringin sejak dari bulan puasa dulu lagi.  Tapi disebabkan tak berjumpa dengan si pisang raja.. maka hasrat terpaksalah dipendamkan dahulu sehinggalah ma berikan 2 sikat pisang raja tempohari & kini telah masak ranum akhirnya dapatlah juga aku mencuba resepi ni.  Bak kata orang kalau tak cuba mana nak tau sedap atau tidak kan? hehe... Bila dah cuba barulah tau.. Yelah nak tunggu aku terbang ke seberang alamat tak tau bilalah... Jadi kita cuba jelah sendiri... Alhamdulillah sedaplah juga ditekak aku.  Cuma... ada cuma juga tu.. hehe.. resepi yang aku cuba ni bahagian tepongnya tu agak keras sikit.. jadi kalau sapa2 nak mencuba tu silalah kurangkan sikit tepong beras tu ye... Jangan kurangkan byk sangat sebab kalau lembut sangat tak cantik pula potongannya nanti... Jadi silalah mencabar diri sendiri mencuba resepi pencuci mulut dari seberang ni ye...

Kat bawah tu resepinya yang ku ambil dari justtryandtaste.  TQ ye mbak.. mohon di kongsikan resepinya di sini pula ye..

 
Es Pisang Ijo

Resepi diadaptasikan dari buku Kitab Masakan Kumpulan Resep Sepanjang Masa 

Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Hidangan pencuci mulut dari Makasar
Untuk 4- 5 hidangan

Bahan pisang ijo:
4 - 5 biji pisang raja
300 gram tepung beras (lAIN KALI KENA KURANGKAN SIKIT SUKATAN TEPONG BERAS)
50 gram tepung maizena (tepong jagung)
450 ml santan sederhana pekat
50 gram gula pasir
1/2 sudu teh garam halus
beberapa titis pewarna hijau
Daun pisang untuk membungkus (MaDiHaA guna plastik tebal)

Bahan bubur sum-sum untuk sos:
1 liter santan cair
60 gram tepung beras
100 gram gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh vanila

Pelengkap:
sirup coco pandan (MaDiHaA guna sirap yang dimasak manis sedikit)
Es batu yang dihancurkan secukupnya (MaDiHaA tak gunakan)

Cara membuat:
Membuat pisang ijo
Sediakan bekas untuk membancuh.  Masukkan tepung beras, tepong maizena dan 100 ml santan. Kacau rata hingga tepung  menjadi larut. Tambahkan baki santan, gula, garam dan pewarna hijau. Kacau hingga rata & tapiskan. Masak bancuhan tepung beras menggunakan api kecil sambil dikacau-kacau hingga pekat. Jika adunan sudah mulai  mengeras tapi masih basah, segera angkat dari dapur dan teruskan mengacau hingga adonan menjadi licin dan halus. Tidak perlu memasaknya hingga benar-benar keras, adonan akan keras bila sejuk.

Layurkan daun pisang dengan mengukusnya sebentar. Siapkan dua lembar daun, lebar kira-kira 20 cm. Letakkan sisi daun pisang yang berkilat diatas, sapu permukaan daun dengan minyak supaya tidak melekat. Ambil 2 sudu makan adunan, ratakan di permukaan daun. Letakkan 1 biji pisang di tengah-tengah adonan, kemudian tutup pisang dengan adonan dengan cara menekuk sisi kiri dan kanan daun sehingga adonan menutupi pisang. Ratakan hingga adunan menutupi seluruh bahagian pisang. Gulung daun pisang, kemudian bungkus adonan seperti membuat lontong. Semat kedua sisinya dengan tusuk gigi. Potong kedua ujungnya dengan gunting agar rapi. Lakukan hingga semua adunan dan pisang habis.




Membuat sos buburnya
Siapkan bekas mengadun, masukkan tepung beras dan 100 ml santan. Kacau hingga larut. Tuangkan baki santan ke dalam bekas, gula, garam dan vanila. Kacau rata. Masak menggunakan api kecil sambil dikacau hingga larutan menjadi adunan yang pekat. Angkat dan sejukkan. 

Penyajian
Siapkan mangkuk hidangan, ambil 5 sudu makan sos bubur. Potong-potong pisang ijo dan susun diatas sos. Taburkan potongan ais batu yang telah dihancurkan dan siram dengan sirup coco pandan. Es pisang ijo sedia dinikmati. Yummy!

Selamat mencuba!

16 comments:

norhidana miswan said...

sedapnyer... disebabkan dana nih rajin sgt... lenkali nk oder jelah kt akak... ahak2

beta kupu said...

sedapnyeee

CT Delima said...

As'salam Ratna, selalu kalau masuk blog teman2 indonesia mesti ada juadah ini, kalau guna pisang lain x boleh ker :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam CT..
betul di blog2 teman2 di sana memang byk yang kongsikan resepi ni..
CT.. pisang raja ni sangat special sebab pisang ni selepas dimasak/dikukus isinya bertambal pejal & rasanya sangat manis. Ia tak jadi lembek atau benyek seperti pisang2 yang lain. Sebab itu pisang raja yang paling sesuai digunakan. Sama juga macam kita nak buat Pulut Dakap pun perlu gunakan pisang raja. kalau guna pisang lain takut potongan kuih tak cantik sebab pisang yg lembek & benyek.. Nama pun Pisang RAJA... pisang yang terbaik antara kebanyakan pisang.. hehe..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik sungguh kejadian Es Pisang Ijo tu ye :D mesti sedapkan ... saya tak rajin nak buat.. pisang raja tu selalunya makan metah ajer :D

CeqGu said...

uihh terliurnya...nak kena suntik vitamin rajin dulu baru bleh try resepi ni...hehehe...jemput singgah blog anis ye....tapi kat blog tu tak der la resepi macam akak punya ni. nanti bleh singgah sini lagi utk cari resepi...i folooo

Qhaifa Nur said...

mmg kreatif...nampak pun sedap ni...

dapurCikWan said...

fuyyo kak! pestime CW tengok dessert macam ni....ijo2 tu menarik... =)

Hasidah Bt Awang said...

bestnye..bleh try buat ni..hihihi

ieda said...

alamakk kakak ...
1st time tgk nie
sedapp ke kak
nampak sgt2 sedappp huhu

Amie said...

Betul tu Madiha... masa Amie ke Pulau Jawa tahun lepas, puas jumpa / makan juadah pisang di hotel terutama waktu sarapan pagi, macam2 ada, cantik2 belaka... terutama sewaktu menginap di Bandung & Yogyakarta.

Phong Hong said...

Nampak sedap! Lebih kurang macam cendol/ais kacang lah yer, except that ada pisang. I think I will like it :)

Azueriena Norash said...

sedappnyer nampak desert nie...masam2 manis yerkk raser dier

mama sara nur said...

menariklah, cantik kaler ijo
mesti sedap jugak tu lemak2 dan ada pisang

betul k.madiha bila dah byk kali biasa lah kan..ada hikmah disebaliknya yg harus kita tahu

ismail zainal said...

mengidam mau makan pisang hijau,erm pergi jak d pasar malam k.k,..huhu,..nyum2,..

Dylla Dyara said...

Masa kt jakarta aritu...mmg menggila lah mkn es pisang ijo ni...sedap gila...hahahha....seb baik de resepi ni...leh try...hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...